Dünyayı kurtarmak için sadece 6 hafta kalmış

İNGİLTERE Maliye Bakanı George Osborn’un Cuma akşamı sona eren G-20 Maliye Bakanları zirvesinde Avrupalı liderlere “dünyayı kurtarmak için sadece 6 hafta kaldığı” uyarısında bulunmuş.

Haberin Devamı

Osborne, Yunanistan’ı kurtarmak için biran önce harekete geçmek gerektiğini, 450 milyar euro’luk kurtarma fonunun Yunanistan’ı kurtarmaya yetmeyeceğini söylemiş.
Dünya ekonomisinin kalbi Washington’da yıllık IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında atıyor. Bence 2008 krizinde bile dünya ekonomi liderleri bu kadar karamsar değillerdi. Yapılan açıklamalara bakınca, 6 hafta içinde mi olur bilmiyorum ama, yakın zamanda çok ciddi bir kırılmanın yaşanması ihtimalinin herkes tarafından kabul edildiği açıkca görülüyor.
IMF Başkanı Christine Lagarde, toplantıyı açış konuşmasında “Küresel ekonominin tehlikeli bir aşamaya girdiğini, ağır borç yüklerinin toparlanmayı boğabileceğini” söylemiş. Ülkelerin, artan riskleri karşılaması için birlikte çalışması gerektiğini belirten Lagarde, bankaların daha fazla sermaye artırmasının önem taşıdığını ve hükümetlerin borçlarını kontrol altına alması için güvenilir planlara ihtiyacı olduğunu ifade etmiş. Lagarde, bazı ülkelerin hükümetlerinin artan bütçe açıklarını azaltmada siyasi irade eksikliği gösterdiğini söylemiş.
Bu arada AB’nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, 16 euro bölgesi ülkesinin Yunanistan’ı temerrüde düşürmeyeceğini, Yunanistan’ın kontrolsüz temerrüdünün ya da euro bölgesinden çıkmasının sadece Yunanistan’da değil, tüm Avrupa Birliği’nde çok büyük ekonomik ve sosyal zarara yol açacağını, tüm dünya ekonomisine ciddi etkileri olacağını, bunun olmasına izin vermeyeceklerini kaydetmiş.
Hala sorun Yunanistan odaklı olarak tartışılıyor ama boyutlarının bir ülkeyle sınırlı olmaktan çıktığı da açık. Avrupa’nın, özellikle de Almanya ve Fransa’nın biran önce karar vermesi, radikal bir değişiklik için düğmeye basması gerekiyor. Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın dediği gibi ülke menfaatleri Avrupa ve dünya menfaatlerinin önünde gittiği için, bir türlü karar alınamıyor. Babacan doğru söylüyor ama bizim başımıza gelse aynı şeyi yapmaz mıyız? O nedenle karar alınması gerçekten zor ama sonunda gelip dayatacağı da açık.
TÜRKİYE’NİN DURUMU
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Washington’daki temasları sorulduğunda, temaslar yaptıklarını, sorunun çözümü için ülkelere fikir verdiklerini söylemiş.
Bence mevcut durumdan yola çıkıp, TL bazında da olsa yatırım yapılabilir ülke puanına çok güvenip, fazla yukarıdan gitmeyip kendimize de baksak iyi olacak. IMF son verileri de göz önüne alıp, dünya ekonomik görünüm raporunda yüzde 2.2’ye indirdiği 2012 büyüme tahminini yeniden yüzde 2.5’a çıkarmış, bu yılki büyümeyi de yüzde 7.5’a çıkarmış. Bu elbette olumlu gibi görünüyor ama bu revizyonlarla 2012’de daha hızlı düşüş yaşanacağı gerçeğini de unutmayalım.
Bu arada IMF Türkiye’ye ilişkin olarak “para politikasının yeniden fiyat istikrarı odaklı olması”nı ve mevcut döviz rezervlerinin korunmasını istemiş. Yani Türkiye’nin enflasyona yeniden önem vermesi gereken viraja geldiğin belirtiyor ve kurları dengelemek için artık döviz satışının durdurulmasını istiyor.
Bu da hem Merkez Bankası’nın son faiz indirimi politikasının tehlikeli görüldüğünü, kurları dengelemenin bundan sonra daha zorlaşacağını gösteriyor. Unutmayalım ki; göklere çıkardığımız Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar sonucunda, geçen haftaki son düşüşten, puan artırımına rağmen, olumlu olarak ayrışamadık.
Bundan önce alınan kararların sonuçlarını önümüzdeki aylarda görmeye devam edeceğiz.

 

Yazarın Tüm Yazıları