Paylaş
Kabul etmek gerekir ki, PC’lerin geleceği pek aydınlık görünmüyor. Temel bileşenlerin gelişimine yönelik ilerleme hızı kesilmiş durumda. AMD’nin pazar payı giderek azalıyor ve azalan rekabetin en büyük sebeplerinden biri firmanın elindeki kozların azalması.
Aynı zamanda PC dünyasının diğer güçlü isimleri olan Intel ve NVIDIA son zamanlarda PC’ler dışına çıkıp telefon ve tabletlerde yer kazanmak için çalışmalar yürütüyor. PC’lerin satışlarında düşüşe sebep olan telefonlar ve tabletler daha fazla ilgi görüyor. PC’lerin gelecekte çok daha az öneme sahip olacağı düşünülüyor.
Tüm bunlara rağmen PC dünyası için ölü demek doğru olmaz. Önümüzdeki günlerde PC’lerin çok daha fazla etkiye sahip olacağı bir dönem karşımıza çıkabilir. PC’lerin temelini oluşturan ana bileşenlere ait teknolojiler sürekli olarak ilerleme gösteriyor. Bilgi işlemle ilgili yeni bir yaklaşım ufukta belirmiş durumda. Yeni yaklaşımla birlikte PC dünyasının ciddi bir atağa geçtiğini görebiliriz.
Aslında PC satışları dibe vurmadı, sadece hissedilir bir düşüş oldu ama şimdiye kadar sürekli olarak artış hâlinde olan bir satış grubu için bu bile şok edici bir durum.
Şüphe yok ki PC’lerin gelişimiyle bağlantısı olan teknolojilerle ilgili yavaşlama da kaçınılmaz oluyor. Örnek olarak verebileceğimiz klasik alan monitörler. Açık olmak gerekirse masaüstü monitörlerin gelişimi olması gerekenden çok daha yavaş ilerliyor.
Kullanıcılar giderek artan oranda dizüstü bilgisayarları masaüstü bilgisayarlara tercih ediyor. Aynı zamanda daha ufak ekrana sahip cep telefonu ve tablet gibi taşınabilir cihazlara yöneliyorlar. Ekranlar için panel üretimi gerçekleştiren bir firma olup yeni bir fabrika için milyarlarca dolar yatırım yapmak üzereyseniz böyle bir zor seçimle karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz.
Yavaş gelişen PC monitörleri pazarına yönelik bir fabrika yatırımı mı yapmak istersiniz yoksa mobil cihazlara yönelik bir adım mı atarsınız? Kararın mobil tarafa kaymasına neden olan bir diğer ciddi sebepse aynı boyuttaki panel plakalarından çok daha fazla sayıda ufak boyutlu ekran üretilebiliyor olması. Bu, günümüzde karşımıza çıkan bu tuhaf durumu anlamamıza imkân veren iyi bir örnek.
Yeni nesil konsollar, PC’lerde yeni dönemin tetikleyicisi olacak mı?
Akıllı telefonlarda kullanılan ekranların çözünürlüğü masaüstü monitörleri yakaladı ve görüntü kalitesi daha iyi seviyelere ulaştı. Tabletlerde yer alan ekranlarsa her iki anlamda masaüstü monitörleri geride bıraktı. Basit bir kural olarak, en yüksek kaliteye sahip LCD paneller PC monitörlerine değil mobil cihazlara ulaşıyor.
Sony ve Microsoft’un sekizinci nesil oyun konsollarıyla asıl eğlence başlayacak. Bunlar birer PC değil ama bilin bakalım arka planda ne işliyor? Tam anlamıyla PC’lerdeki sistemi esas alan AMD üretimi işlemciler kullanılıyor. Bir kez daha ifade etmek gerekiyor ki ciddi anlamda hesaplama gücü gerekiyorsa aradığınız cevabı PC’lerde bulabilirsiniz. Ciddi hesaplama, modelleme, video dönüştürme işlemleri yapacaksanız aradığınız cevabı PC dünyasında bulacaksınız.
Yeni nesil heterojen hesaplama çağında PC’lerin önemi daha fazla anlaşılacak. Bu adımda PC’lerin sahip olduğu avantajlar hayli fazla ve öne geçmeleri son derece olası. Şu anda üreticilerin en yoğun biçimde odaklandığı konu PC donanımlarının güç tüketimini azaltmak. Intel’in kısa süre önce ilan edip satışa sunduğu Haswell serisi işlemciler, güç tüketimini düşürme alanında firmanın tarihindeki en ciddi adım olacak gibi görünüyor. Bu gelişmeyle birlikte temelinde PC teknolojisi barındıran yeni nesil cihazları çok daha ufak boyutlarda ve farklı şekillerde görebileceğiz.
AMD, NVIDIA ve Intel yeni teknolojilerle daha iyisini sunabilecek mi?
Bu sene sonuna gelindiğinde son derece gelişmiş özellikler içeren bir tablet olan Microsoft Surface bile eski nesil bir cihaz olarak kabul edilecek. Hayli taşınabilir olup PC’lerin performansını aratmayacak tabletler ve diğer mobil cihazlardan söz ediyoruz.
PC’ler bir yandan gelecek nesil oyun konsollarının temelini oluştururken diğer yandan oyun cihazları olarak devrimsel değişiklikler yaşayacaklar. Örnek vermek gerekirse Valve firması, sadece PC esaslı olmayıp tam bir PC gibi çalışabilecek Steam Box adı verilen oyun konsolunu geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Şimdiye kadar olmadığı derecede salona uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış bir oyun PC’sinden söz ediyoruz.
Bir diğer olası ciddi değişimse yerel akış (local streaming). Bulut tabanlı oyun akışı artık oldukça bilinen bir uygulama ama daha heyevan verici olansa ev içinde yerel akış. Güçlü bir PC sahibi olduğunuzu ve bunun yüksek çözünürlüklü oyunları HDTV veya tablet gibi ev içindeki tüm cihazlara ve ekranlara ilettiğini hayal edin. Yerel akış bunu vadediyor.
Daha şimdiden oyun platformu olarak PC satışları ilerleme göstermeye başladı. Masaüstü bilgisayar satışı toplamda azalıyor olabilir ama hem PC oyunları hem de üst seviye ekran kartlarının satışlarında artışlar var. PC oyun pazarının geçen seneki değeri 20 milyar dolardı. İlerleme tüm bölgeler için geçerli. Avrupa, ABD gibi gelişmiş pazarlar yanında Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerde de artış söz konusu.
Ayrıca PC donanımlarına yönelik ilerlemeler yavaşlamış olsa da, gerçekte gelecek on yıla yön verecek olan yol haritalarına baktığımızda hiç olmadığı kadar heyecan verici çok sayıda gelişme görebiliyoruz. Örneğin CPU ve GPU’nun güçlerini birleştirip aynı yonga içine yerleştiği ve toplamlarından daha fazla performans sunmayı başardığı günümüzde heterojen hesaplamanın sınırları sürekli olarak zorlanıyor.
Yeni üretim teknikleri sayesinde verim artıyor
Sadece gelecek yılı içine alan kısa vadeli planlarda bile heyecanla verici beklentilerimiz var. NVIDIA’nın kısa süre içinde yeni bir GPU ailesine geçiş yapma planı yok ama mevcut ekran kartlarını güçlendirip elden geçirerek fiyat sınırını daha da aşağı çekmeyi planlıyor. AMD’nin benzer biçimde ataklar gerçekleştirmesi ve özellikle işlemcileriyle daha ciddi rekabete girmesi bekleniyor. 4,4 GHz’e kadar çıkabilen yeni nesil AMD A4, A6, A8 ve A10 işlemciler en sonunda Intel’in gözünü korkutacak performansı hayata geçirip sektörü yeniden canlandırabilir.
Katı hâl depolama esaslı SSD’lerde şimdilik sadece erken adaptasyon sürecini geride bıraktık. Fiyatlarda düşüşler devam ediyor, paralelinde satışlar artıyor. Bu döngüyle birlikte fiyatların daha da aşağı inmesi bekleniyor. Gerçek anlamda ucuz ve yüksek kapasite sunan, son derece hızlı SSD’ler birkaç sene içinde kullanımda olacak.
Diğerlerine kıyasla nispeten sıkıcı gelen sistem belleklerinde bile ciddi teknolojik ilerlemeler bekleniyor. Üst üste çok sayıda katman içeren bellek yongalarıyla bant genişliği TB/sn değerine ulaşacak. PC’lerle ilgili hangi donanım alanını aklınıza getirecek olursanız olun gelecek hayli parlak görünüyor.
E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren
Yazarın son yazıları |
#23 Haziran 2013 MP3 indirme dönemi bitiyor
#23 Haziran 2013 Bir sonraki milyoner neden siz olmayasınız?
#19 Haziran 2013 Sosyal medya düzenlemesi ne anlama geliyor?
#12 Haziran 2013 iOS 7 ile Apple neleri değiştirdi?
#09 Haziran 2013 Bilgisayar üretimi çevreye zarar veriyor
#05 Haziran 2013 Gezi sebebiyle internette engelleme-yavaşlatma oldu mu?
#02 Haziran 2013 Sosyal medyanın zaferi!
Paylaş