SEÇİM atmosferine girildi. Şu sıralarda daha çok kimin hangi partiden seçime gireceği konuşuluyor.
Halbuki, seçmenin seçimlerde daha bilinçli oy verebilmesi açısından, konuşulması gereken hangi partinin Türkiye'nin hangi ekonomik sorununa nasıl çözümler getirmeyi düşündüğüdür.
Türkiye ekonomisi Şubat Krizi ile toptan çöküşün kenarından döndü. Büyük maliyetler ödendi. Artık, yeniden krize girmemek için yapılması gerekenlerle ekonominin istikrarlı bir büyüme ile normale dönmesinin nasıl olacağının konuşulması gerekiyor.
Hangi partiye oy vereceğine karar vermeden önce, seçmenlerin aşağıdaki sorulara seçime giren partilerin vereceği cevapları bilmesi gerekiyor.
SORULAR
Kamu finansman açıklarının sürdürülebilir bir düzeye indirilmesi için neler yapılacaktır? Harcama kısıntısı gündemde midir?
Yeni vergiler ve/veya yürürlükteki vergilerin artırılması gündeme gelecek midir? Gelecekse, nasıl bir vergi politikası uygulanacaktır?
Sosyal güvenlik kuruluşlarının finansman açıkları nasıl kapanacaktır? Nasıl bir sosyal güvenlik reformu düşünülmektedir?
Kamuda fazla istihdam var mıdır? Varsa, bu sorun nasıl çözülecektir?
Memur maaşlarının düşüklüğü bilinmektedir. Başka bir yerden kısıntı yapılmaksızın memur maaşlarında bir düzeltme yapılabilecek midir? Yoksa, bol keseden memurlara yerine getirilemeyecek vaatler mi verilecektir?
Kamu İktisadi Teşekkülleri'nin kár etmesi nasıl sağlanacaktır? Kár edemeyenlerin kapatılması gündeme gelecek midir? Kapatılamayanların mali açıkları nasıl finanse edilecektir?
Kamu bankaları özelleştirilecek midir? Yoksa, eskiden olduğu gibi, siyasi amaçlar için kendilerine görev verilmeye devam edilecek midir?
Bankacılık reformunun neresindeyiz? Yapılanlarla mı yetinilecektir? Yoksa, finansal sistemde yapılacak daha çok iş var mıdır? Varsa, neler yapılması düşünülmektedir?
Kamu borçlarının sorunsuzca idare edilebilmesi açısından gerekli olan faizlerin düşmesi nasıl sağlanacaktır? Kamu maliyesi konusunda IMF'ye verilen sözler nasıl tutulmaya çalışılacaktır?
Kalıcı bir ekonomik büyüme nasıl sağlanacaktır? Ekonomik büyümeyi sağlayabilmek için enflasyonda elde edilen kazanımlardan feragat edilecek midir? Edilmeyecekse, enflasyon yaratmadan ekonomik büyümeyi sağlamanın yolları nelerdir? İşsizliğin hat safhaya geldiği bir dönemde istihdamı artırıcı önlemler neler olacaktır?
Dalgalı kur rejimi altında kurlarda istikrar nasıl sağlanacaktır. Bu konuda yapılabilecek şeyler var mıdır? Yoksa, şimdiye kadar olduğu gibi, bu iş Allah'a mı havale edilecektir?
CEVAPLAR
Bu soruların cevapları elbette kolay değildir. Cevaplar, teknik bilgi kadar, bir dünya görüşü ve ayrıntılı bir çalışma istemektedir. Her şeyden önemlisi, siyasi kararlılıkla bu sorular cevapları bulunabilir. Soruların hiçbiri afaki laflar ederek cevaplandırılamaz.
Bugün enflasyon rakamları açıklanacak. Büyük bir olasılıkla, ağustos ayı enflasyonu biraz yüksek çıkacaktır. Eylül ayı enflasyonu ise korkutabilecektir. Partilerimiz Türkiye'nin gerçek sorunlarına odaklanmak zorundadırlar.