Bilim dünyasındaki ilk kadın elçilerden: Charlotte Angas Scott
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BABASI bir kilise papazıydı. Dolayısıyla, eğitiminin büyük bir bölümünü kilisede aldı. Matematikle tanışması da bu dönemde oldu. Cambridge Üniversitesi'nin Hitchen College'ından (daha sonra ismi Girton College olarak değişti) 18 yaşındayken, 1876 yılında burs kazandı.
Dört yıl sonra 8. Wrangler olarak seçildi. O dönemde Cambridge Üniversitesi'nde matematik bölümündeki sınıf birincilerine Wrangler deniyordu.
Fakat, kadın olduğu için mezun olmasına izin verilmedi. Mezuniyet töreninde 8. Wrangler'in adı okunduğunda, ayağa kalkan yoktu. Ama, bütün okul Girton'un Scott'ı diye bağırıp alkış tutmuşlardı.
AMERİKA'YA GİDİŞ
Charlotte araştırmalarına cebirsel geometri alanında Girton College'da devam etti. Zamanın ünlü matematikçisi Cayley'in gözetiminde 1885 yılında matematik alanında doktora derecesi aldı.
Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Pennsylvania eyaletinde Byrn Mawr College açılmıştı. Hocası Cayley'in tavsiyeleriyle oraya gitti ve matematik bölümünün ilk başkanı oldu. Henüz 27 yaşındaydı.
Charlotte Scott 1895 yılında An Introductory Account of Certain Modern Ideas and Methods in Plane Analytical Geometry isimli önemli bir kitap yayınladı. Dört yıl sonrada American Journal of Mathematics isimli çok prestijli bir matematik dergisinin editörü seçildi.
Yayınları herkesi etkiliyordu. Council of the American Mathematical Society'de çalıştı ve 1905 yılında bu kuruluşun Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Scott 1924 yılında okuldan emekli oldu. Bir yıl daha kalarak başarılı bir öğrencisinin kendi gözetiminde hazırladığı doktora tezini bitirmesini bekledi. Bu öğrenci daha önce bu köşede sözü geçen Ruth Gentry idi. Daha sonra 27 yaşında ayrıldığı İngiltere'ye 67 yaşında geri döndü.
EVRENSEL KARDEŞLİK
Charlotte Scott tüm matematik camiasında sevilen ve sayılan bir akademisyendi. Avrupa'da eğitilip Amerika'nın akademik hayatına ilk gidenlerdendi. Bilim dünyasının ilk kadın elçilerindendi. Atlantik ötesinde bir İngiliz kadın matematikçi olarak kırk yıl çalıştı ve matematiğe küçümsenmeyecek katkılar yaptı.
Kendi şerefine American Mathematical Society tarafından düzenlenen bir toplantıda ünlü matematikçi Alfred North Whitehead 1922 yılında şöyle diyordu:
‘‘Halkların dostluğu kişisel ilişkilerin sonucudur. Charlotte Angas Scott gibi insanların hayatı boyunca yaptığı çalışmalar diplomatların heyecanlı çalışmalarından bu dünyada çok daha değerlidir. Kendisi, medeniyetin evrensel kardeşliğinin çok büyük bir örneğidir.’’