Paylaş
1) GAP yatırımları: 2002 yılında GAP’a aktarılan yıllık kaynak miktarı aynı kalsaydı mevcut projelerin bitirilmesi için 41 yıl gerekecekti. Geçen yıl açıklanan eylem planıyla GAP’ın toplam kamu yatırımları içindeki payı ikiye katlandı, yüzde 14’e yükseldi. Böylece GAP’ın bitirilme tarihi 2013’e çekildi.
2) Huzur ortamı: Başbakan Yardımcısı Ali Babacan haklı olarak “Bir ülkede huzur ortamı yoksa ekonomik kalkınma, topyekun ilerleme olmaz” diyor. Özel sektörün bölgede yatırımı için demokrasi, huzur ve istikrarın şart olduğunu hatırlatıyor.
3) İstihdam ve kalkınma: Huzur sağlanır ve kamu yatırımları planlanan hızla sürerse özel yatırımların da 2013 itibariyle aynı seviyeye yükseleceği düşünülüyor. Babacan, nihai hedefi, “Bölgeye yol yaparak, içme suyu getirerek, yani kamu yatırımlarıyla istihdam artmaz. Özel sektör yatırımları ile istihdam artışı olmadan kalkınma sağlanamaz” ifadesiyle koyuyor.
KÜRT AÇILIMI
Babacan’a Şanlıurfa gezisinde Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ile Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu eşlik ediyor.
Ekonomik Koordinasyon toplantısının Şanlıurfa ayağında konu, ekonomi kadar Kürt açılımıydı. Bakan Babacan, söz alan hemen herkesin açılım hakkında olumlu konuştuğunu aktardı ve devam etti: “Tabii ki bu toplantının asıl amacı farklı ama gelen tepkiler açılım yönünden değerlendirilecek.”
DPT HESAPLIYOR
Güneydoğu’da terörün faturası ne kadar? Huzur sağlanırsa ne kadar kaynak başka hizmetlere aktarılacak?
Babacan bu konuda rakam vermek istemiyor. “Hesaplanabilir bölümü için DPT’deki arkadaşlarla konuştuk” diyor ve ekliyor: ”Ama önemli olan kaçan fırsatlar ve fırsat maliyetidir.”
ÖCALAN’A YANIT YOK
Babacan, Abdullah Öcalan’ın yol haritasıyla ilgili bir soruda, hükümetin üslup ve politikasının dışına çıkmadı:
“İçişleri Bakanımız muhatap alınması gereken herkesi muhatap alıyor. Bu konuda dinlenmesi gerekenler bellidir. Eğer açılımla ilgili bir karar alınacaksa bunu alacak olan da hükümetimizdir, sorunu da TBMM çözecektir. Çözümü başka yerde aramaya gerek yok.”
ILISU’YA DEVAM
GAP konusu açılınca söz kaçınılmaz olarak Ilısu Barajı’na geliyor. Veysel Eroğlu iptal edilen dış kredilerin yarattığı finansman açığını 400 milyon Euro olarak telaffuz etti ve şunları söyledi:
“Yüklenici firma teknik malzeme için gerekli finansmanı temin etmek için harekete geçti. Bir hafta-on güne kadar açıklama yapabiliriz. Aslında gerekirse o kaynağı biz de sağlarız ama dış kredi şart.”
Paylaş