Emin Çölaşan: Helal sana albayım!

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Bu sütunda gördüğünüz ilanı yayınlatan kişi, emekli bir kurmay albay. Ayrıca Fazilet Partisi Konya Milletvekili.

Birkaç gün önce Recai Beyamca 28 Şubat süreciyle alay etmeye kalkıştığında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ağır bir yanıt almış, kıvranmaya başlamış, ne diyeceğini şaşırmış, suçu bir gazete yazarının üstüne atmaya yeltenmişti.

Emekli Kurmay Albay, Fazilet Konya Milletvekili Hüseyin Arı ise yaptığı açıklamada TSK'yı, ‘‘Ordu siyasete karışıp suç işliyor’’ diye eleştirmişti.

***

Tarih 6 Kasım 1995. Bir buçuk ay sonra 24 Aralık 1995 seçimleri yapılacak. Isparta'da 58. Tümen Kurmay Başkanı olan Kurmay Albay Hüseyin Arı, Konya'dan Refah Partisi adaylığına soyunuyor. 6 Kasım 1995 tarihli Yeni Konya Gazetesi'nde bu ilanı çıkıyor.

Hem de imzası ve ordudaki unvanı ile!

Aynı gün, aday olacağı Refah Partisi'nin Konya il binasına üniformasıyla gidiyor, burada üniformasını çıkarıp basın toplantısı yapıyor, adaylığını açıklıyordu. Bu basın toplantısı hakkındaki haber ve fotoğraflar, 7 Kasım 1995 tarihli basında yayınlanıyordu. Basın toplantısında gazetecilere dağıttığı siyasi içerikli yazılı metnin sol üst köşesinde ise ‘‘Hüseyin Arı. Kur. Kd. Albay. 58. Er. Eğt. Tüm. Kur. Bşk’’ yazıyordu.

Adaylığını açıklamaya üniformasıyla gelen bu şahıs, oğlunun hafızlık ilanını da aynı gün yayınlatıyor, önce hafızlık hocalarına, sonra da Refah'a yağını iyice çekmiş oluyordu.

Üniformasını siyasete alet ediyor, milletvekilliği için kullanıyordu. Böylesi o güne kadar hiç görülmemişti, ondan sonra da görülmedi.

Şimdi orduyu ‘‘siyasete karışıp suç işlemekle’’ suçlayan, işte bu şahıstı.

Refah Partisi madeni bulmuştu. Türk ordusundan böyle birini cımbızla bulup çıkarmak bir mucize gerektirirdi ve o mucize gerçekleşmişti.

Hem üniformasıyla, hem de oğlunun hafızlık ilanlarıyla!

Din, siyasete işte böyle alet ediliyordu. Ama kendi çapında başardı! 24 Aralık 1995 seçiminde Refah'tan, 18 Nisan 1999 seçiminde Fazilet'ten seçildi.

Türk milletine böyle vekiller gerek! Üniformasını ve unvanını dine ve siyasete alet etmekten utanmayan!.. Helal olsun!

HOLO

Dinci gazetelerden birinin Kemal Güler isimli bir karikatür çizeni varmış. Bu kişiyle gazetesinin 31 Ocak 2000 tarihli nüshasında bir söyleşi yapılıyor. Şahsın özgeçmişinde ilk cümle şöyle:

‘‘l957 yılında Trabzon'un Holo eyaletine bağlı Yenice köyünde doğdu...’’

Nedir bu Trabzon'un Holo eyaleti?

Türkiye'de Holo diye bir yer yok. Ayrıca Türkiye'de eyalet yok. Böyle bir yer Osmanlı döneminde de yok... Çünkü o zaman Trabzon'un kendisi bir eyalet. Bazı şehzadeler orada yetişiyor. Trabzon daha sonra valilik oluyor.

O halde nedir bu Holo?

Bu sözcük Rumca! Osmanlı döneminde ve İstiklal Harbi sırasında Karadeniz'de Trabzon merkezli Pontus Rum İmparatorluğu hayali kuran, bu amaçla nice Müslüman'ı şehit eden ve Topal Osman tarafından temizlenen Rumlar'a ait bir sözcük. Örneğin, o sırada Pontus'ta Atina gibi isimler var.

Rumlar'ın ‘‘Holo’’su, şimdiki Çaykara, Dernekpazar gibi ilçelerin yeri.

Bir dinci gazete, karşımıza Rum Pontus isimleriyle çıkmaktan utanmıyor.

PKK da zamanında Doğu ve Güneydoğu'da kendine göre ‘‘Kürt eyaletleri’’ türetmeye kalkışmıştı. Botan, Amed, Dersim gibi!

Şimdi de ortaya dincilerin türettiği Holo gibi ‘‘Rum eyaletleri’’ çıkarılmak isteniyor. Aynen PKK yöntemi!

Dinci karikatürist Kemal Güler -eğer öyleyse- Pontus Rum kökenli olabilir. Çok doğaldır ve saygıyla karşılarız. Ama özgeçmişinde PKK benzeri yöntemlerle Pontus isimleri kullanmak, ‘‘Müslümanlık'la’’ hiç bağdaşmıyor. Hele Yunanistan'ın Trabzon'da konsolosluk açmak istediği bir dönemde! Acaba kim kime hizmet ediyor?

Yazarın Tüm Yazıları