750 bin YTL ödenek ile koca üniversite nasıl açılsın
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Batman’da gayretli bir gençlik gördüm ben. Bilinçli, çalışkan üniversiteliler. Üniversiteli deyince, Batman’da üniversitenin sadece tabelası var. Yani kurulmuş ama henüz açılmamış. Vali Recep Kızılcık, iki yıl içinde açılacağını söylüyor.
Oysa her yıl 2000’e yakın Batmanlı genç, üniversiteyi kazanıyor, başka kentlere gidiyor. İşte onlar, yani 40 kentte 55 üniversitede okuyan gençler, biraraya gelip bir dergi çıkarıyorlar: Ortak Çözüm Dergisi. Aslında bu girişimi önce Batmanlı öğrenciler başlatmış, daha sonra tüm doğu illerinden üniversiteliler de katılmış. Ortak Çözümcüler’in, Batman’daki temsilcisi Erhan Basmacı, bu öğrencilerin büyük bölümünün kentine dönüp iş olanakları yaratmak hayaliyle okuduğunu anlatıp duygulandırıyor bizi.
Bakanı sallamalıyız
Erhan, "Üniversite için 750 bin lira ödenek yollamışlar. Bu parayla koskoca üniversite nasıl açılsın?" diyor. Üstelik Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Batmanlı olduğunu hatırlatıyor ve "Gelmiş Batman’a, bir tek komşusuna bir halı hediye etmiş, bir de köyüne çocuk parkı yapmış. Koca Ekonomi Bakanı, memleketine bu kadarını yapıyorsa, bize de onu o salıncağa bindirip sallamak kalıyor" diyor.
Şaka bir yana, onlar kendilerini sorumlu hisseden üniversiteliler olarak yardım çalışmalarına çoktan başlamışlar; bugüne kadar 100 kişiye kitap dağıtmış, 150 öğrenciye burs sağlamış, 25 öğrenciyi dershaneye yollamışlar.
Ve tüm Türkiye’yi, "Doğuda kütüphanesiz okul, kitapsız öğrenci kalmasın" ve "Doğudaki 1000 ilkokulun çocuğunu giydirelim" kampanyalarına katılmaya çağırıyorlar. Ben aracıyım, kitap ve giysi yardımlarınızı, Ziya Gökalp Mah. Atatürk Bulvarı. Telekom İş Merkezi’ndeki Ortak Çözüm Dergisi’ne göndermenizi istiyorlar. (0488 213 34 12-ortakcozumdergisi@hotmail.com)
Akbank Çocuk Tiyatrosu oyuncuları, Batman’daki gösteriden çok memnun kaldı. Çünkü ilgi çok yoğundu ve minik seyircilerin coşkusu onların performansını da yükseltmişti. "Tüm turnede ilk beşe girer" diyorlar. Batman gösterisinin en sevimli yanı da birçok çocuğun oyunu arkada durmakta olan trenin vagonlarından seyretmesiydi. Vagonların tam sahnenin karşısına düşmediğini fark eden TCDD görevlileri derhal treni biraz geri aldılar ve tiyatroya olan saygılarını gösterdiler.
Nüfusunun yüzde 99’unu Kürtler’in oluşturduğu Batman’da Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Projesi çerçevesindeki ilk konser de Canon işbirliğiyle gerçekleşti. Kürtçe’de "Biz kimiz" anlamına gelen Kine Em parkında gece 09.30’da sahneye çıkan Manga grubunun yazmalı kadın izleyicileri bile vardı. Şarkılar, Batmanlı gençlerin ezberindeydi. Her şey çok güzel gidiyordu. Ancak neyi amaçladıklarını anlamadığım küçük bir grup sahneye doğru taş atmaya başlayınca konser beklenenden erken bitmek zorunda kaldı. Sırtlarına, başlarına taş yiyen fotoğrafçıların, müzisyenlerin hissettiği, fiziksel acıdan çok şaşkınlık oldu. Hepimiz asıl taşlananın "insan hakları" olduğu konusunda birleştik. Grup elemanları, vokalde Ferman Akgül, basgitarda Cem Bahtiyar, DJ Efe Yılmaz, gitarda Yağmur Sarıgül ve davulda Özgür Can Öney’in keyfi yine de bozulmadı; konserden sonra trenimizi ziyaret ettiler. Hep birlikte başımıza geleni değerlendirdik ve "Demek ki bu tür etkinlikleri daha çok yapmalıyız" noktasında karar kıldık.