Paylaş
Uçaklar yeniden iptal olabilir korkusuyla Roma’dan koşa koşa gelip gittiğime değdi.
Öncelikle herkese teşekkür etmek istiyorum.
Ulaşan zeytinyağlarının hepsini tattım.
Çok merak ettiğim Tarsus’un Sarı Ulak zeytinlerinin yağları benim Roma’ya döndüğüm gün ulaşmış.
Yağların Roma’ya gelmesi için farklı kollardan çalışıyoruz.
Çukurova’nın bu sene neler verdiğini tatmak için sabırsızlanıyorum.
Gelen zeytinyağların bir kısmını geçen çarşamba gazeteci ve yazar arkadaşlarım Ebru Erke, Aylin Öney Tan, Türkiye’nin sayılı duyusal analiz uzmanlarından Ayça Budak, iki muhteşem şef Aylin Yazıcıoğlu ve Maksut Aşkar’la tattık.
Ülkenin en titizlikle üretilen, en leziz nar ekşilerinden birine imza atan, Punica Sadece Nar’ın üreticisi Arzu Hanım da misafirimiz oldu.
Her zaman yaptığımız gibi bu tadımı üreticilerle gerçekleştirmek, hep birlikte tartışmayı çok isterdik ancak pandemi dolayısıyla mümkün değildi.
Doğaçlama gelişen bu tadıma katılan tüm bu damaklara, Alancha ailesine de teşekkürler.
Aylin Yazıcıoğlu benim arkadaşımdan öte misyon ortağım.
Üç yıl önce düzenlemeye başladığımız mini zeytinyağı festivali çok güzel bir aile oluşturdu.
Aylin’le zeytinyağı üzerine çılgın projeler üretmeye devam ediyoruz.
Güzel haberlerimiz olacak yakında.
Öğrencilerle beraber
Alancha’da sabahtan mutfakta çalışan genç şeflere eğitim verdim.
Aylin yetiştirdiği gençlere mutfakta bilinçli zeytinyağı kullanımını aşılamaya çalışıyor.
Şanslı çocuklar.
Yaklaşık dört saat boyunca çocuklarla zeytinyağının a’sını z’sini konuştuk.
Hatalı zeytinyağını anlama çalışması yaptık ve İtalya’dan, Türkiye’den kaliteli zeytinyağları tadarak mutfakta hangi yağın nasıl kullanılabileceğini tartıştık.
Öğrenciler yetenekli şefler olunca her şey daha kolay, yaratıcı ve de keyifli.
Çok güzel sorular vardı.
Yanlarında gönlüm açıldı. Alancha’nın genç şeflerine teşekkürler.
Heyecanlanmamak
mümkün değil
Öğleden sonra yıldız takımımızla mümkün olduğunca çok yağ tatmaya çalıştık.
Ancak çok fazla ürün gelmişti, vakit azdı. Ben İstanbul’da koşturmacanın içinde sabah erken kalkıp, gece geç yatıp gelen yağların hepsini tattım.
Bu şekilde tadım sağlıklı olmadığı için çoğu yağı Roma’ya yanımda getirdim.
Hepsini evirip, çevirip koklamaya devam edeceğim. Yemeklerde kullanacağım.
Üreticilere ürünleriyle ilgili notlar göndermeye, burada bu küçük ve emektar üreticilerin hikayelerini uzun uzun anlatmaya devam edeceğim.
Herkes aklımda, sadece biraz zamana ihtiyacım var.
Bu sene herkes hasadın düşüklüğünden şikayetçi.
Pek çok bölge zor durumda.
Belki de beklentimi düşük tuttuğumdan tattığım ürünler umduğumun çok üstünde.
Son dört yıldır ülke zeytinyağcılığının aldığı yol takdire şayan.
Herkesin emeğine sağlık.
Kilis, Gaziantep, Bergama, Akhisar, Manisa, Muğla, Balıkesir, Çanakkale, Antalya, Ayvalık, Adana, Antakya, Aydın... O kadar farklı yerlerden zeytinyağları var ki, zeytinlerin potansiyeli o kadar yüksek ki, heyecanlanmamak mümkün değil.
Hepsini yazacağım. Yöresel zeytini hiç de az olmayan Karadeniz’den, herkesi şaşırtacak zeytinyağları yapabileceğini düşündüğüm Urfa’dan, Mardin’den, Çorum’dan, Kapadokya’dan hatta Bolu’dan zeytinyağlarını tadacağımız günlerin hayaliyle çalışıyorum bu günlerde.
Hiç de boş hayaller değil. Her şey düşlemek ve konuşmakla başlıyor.
Paylaş