Paylaş
Fotoğraf: Ceren NALCI
Gökhan Yaşar UTMÖK’un (Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresi) Çukurova Üniversitesi Temsilcisi.
UTMÖK olarak her sene bir üniversitede kongre düzenliyorlar. Bu sene de Gökhan ve tüm ekip sayesinde Adana’da gerçekleştiriliyor. Vali, Belediye Başkanları, Oda Başkanları ve birçok önemli işadamlarından, işkadınlarından destek almışlar. Heyecanla kongre gününe hazırlanıyorlar.
Ekip epey kalabalık, Arzu Karacan, Battal Can Köylüoğlu, Burak Taner Kara, Burcu Ertik, Gamze Kılış, Merve Aydın, Merve Esra Özel, Efe Eren Aslan, Hacer Bal, Mert Kutgi, Mehmet Ali Kazozcu ve Şeyma Sargı.
Bir de bu organizasyonla beraber o kadar güzel sosyal sorumluluk projesi yaratmışlar ki! Kongreye katılacak herkese “İki kitapla gel” şartları var. Toplanan kitapları da alıp bir köy okuluna götürecekler, onlara kütüphane kazandıracaklar.
Buyurun şimdi onların ağzından okuyalım planlarını.
Gökhan Yaşar, biraz seni tanıyalım, kimsin?
Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim, UTMÖK’ün de temsilcisiyim
Öncelikle UTMÖK nedir?
Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresidir. Her sene kongre yapılıyor, birincisi 2004 yılında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Her yıl kendisini bir adım öteye taşıyor.
Toplamda kaç kişi katılıyor?
Bu sene 650-700 kişilik bir katılım bekleniyor.
Epey büyük bir organizasyon yani?
Evet, Bu yıl, 3 gece 4 gün sürecek.
Kaçıncı kongre?
13. UTMÖK.
Peki ne zaman yapılacak?
5-8 Mayıs 2016 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Kısaca özet istesem bu kongre için ne söylersin?
UTMÖK; öğrencileri, araştırmacıları, sanayicileri, sektör temsilcilerini buluşturan, sektörün ihtiyaçlarını ve pazardaki liderlik statüsüne çıkış noktasını belirlemede destek veren bir kongredir.
Bu sene 13.sü düzenleniyor dediniz, 13 yılda UTMÖK’ün Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümüne katkıları nasıl?
Tekstil sektörü ve kişisel başarı konusunda belirleyecekleri yolda ışık tutuyor. Tekstil sektörü ile ilgili bilinmeyen, merak ettiğimiz konularda da büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda kişisel gelişim ve girişimcilik ile ilgili olarak da katkı sağlıyor. Özellikle mezun olan arkadaşlarımız için çalışmak isteyeceği iş için, okuyan arkadaşlarımız için de staj imkânı sağlıyor.
Her sene aynı yerde yapılmıyor mu bu kongre?
Hayır, Tekstil Mühendisliği Bölümü bulunan farklı üniversitelerde düzenleniyor yani her sene farklı bir üniversite. Bu üniversitelerin başkanları veya temsilci tarafından yapılan oylama sonucunda 13. UTMÖK Çukurova Üniversitesi’nde yapılacak, yani öyle hadi bu sene buraya gelin de yapın şeklinde değil.
“Gerçekten işe yarayan kongre” diyebiliyor musunuz?
İşe yaradığını açık yüreklilikle söyleyebiliriz. Birçok öğrencinin görüşme fırsatı bulamayacağı sektörde önemli yatırımcılar, iş adamları, tekstil mühendisliği okuyan farklı üniversitedeki arkadaşlar ile bir araya gelme fırsatı sunuyor. Daha öncede belirttiğim gibi özelikle staj ve iş imkânı sağlaması bizim için çok önemli. Bu yıla kadar devam etmesi de işe yaradığının açıkça göstergesidir. Ayrıca öğrencilerin daha sosyal olması için de bir avantajdır.
Hangi üniversiteler katılacak?
Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Marmara Üniversitesi. Namık Kemal Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Uşak Üniversitesi.
Kongrede konuşma yapacakları ÇÜ öğrencileri olarak siz mi yoksa UTMÖK mü belirliyor?
Öncelikle UTMÖK’ün bir kuruluş değil bir yapı olduğunu belirtmek daha uygun olur. Bu kongreyi düzenleyen üniversitedeki UTMÖK ekibi ve hocalarımızın görüşleri doğrultusunda belirleniyor.
Dileyen herkes katılabilir mi yoksa sadece tekstil okuyanlar ve tekstilciler mi katılabilir?
Açıkça söylemek gerekirse sadece Tekstil Mühendisliği öğrencilerini ilgilendiren bir kongre. Adı da bu yüzden UTMÖK (Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresi) olarak belirlenmiş ve kabul görmüştür. Fakat bu yıl aldığımız karar doğrultusunda üniversitelerde Tekstil Mühendisliği öğrencilerinin yetersiz kaldığı durumlarda Moda Tasarım bölümünde okuyan öğrenciler için sadece bu yıla özel 5 er kişilik kontenjan hakkı verildi.
Konuşmacılar kimler?
Açılış konuşmasını Öğrenci Temsilcisi yapacaktır. Ardından statüye göre, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman BABAARSLAN, Dekan, ADASO Başkanı, Rektör, Belediye Başkanı, Vali.
İki gün sürecek bir organizasyon olduğu için konu başlıkları belirledik. Kariyer ve Girişimcilik, Hazır Giyim ve Markalaşma, Kültür ve Kişisel Gelişim, Moda ve Tasarım, Elyaf-İplik-Dokuma-Terbiye, Sürdürülebilirlik ve İnovasyon, Tekstil Sektörünün Durumu ve Geleceği gibi. Bu konu başlıkları adı altında, Zeki KIVANÇ, İsmail GÜLLE, Abdulkadir KONUKOĞLU, Hikmet TANRIVERDİ, Maşur PAMUK, Vahap KÜÇÜK gibi daha birçok önemli isimler olacak.
En büyük destekçileriniz kimler?
ADASO ve ATHİB Başkanı Zeki KIVANÇ, İTHİB Başkanı İsmail GÜLLE, İTKİB Başkanı HİKMET TANRIVERDİ, Adana Büyük Şehir Belediyesi ve İlçe Belediyeler, Türkiye’deki birçok tekstil firmaları.
Sohbet sırasında katılım koşulu var demiştin, ondan da bahseder misin?
Katılım koşulumuz sosyal projemiz aslında. Katılım göstereceklerden kişi başına 2 kitap zorunluluğumuz var. Adana’da bulunan köy okullarından birine kütüphane kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Bu kongre gerçekten bölümümüz, üniversitemiz ve şehrimiz adına önemli bir kongre olacak. Bu tür projelerin öğrencilerin kendini geliştirme noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Paylaş