JCI Adana Şubesi’nin 20. Yılı…

Bu haftaki röportaj konuğum Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Başkanı Alkan Sönmez… Dönem boyunca yapacakları projeler hakkında konuştuk… Gelecek dönem Başkanı Avukat Selahattin Yakın ile tanıştık…

Haberin Devamı

Başkan Alkan Sönmez, 2012’den bu yana JCI’de aktif bir şekilde devam ediyor… JCI Adana Şubesi’nin 20. Yılına denk gelen başkanlık görevinde de haliyle iyice titizleniyor… Ve sadece gelecek dönem için değil geçmiş dönemlerde yapılmış projeleri de unutmadan iyileştirmelerle devam ediyorlar. 

Buyurun beraber okuyalım…  

Biraz sizi tanıyalım Alkan Sönmez kimdir?

1986 Adana doğumluyum. İlköğretim ve liseyi Adana’da tamamladıktan sonra Mersin Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Lisans Bölümüne girdim. 2008 yılında İsveç Boras Üniversitesinde Erasmus öğrenci değişimi programı dahilinde mühendislik eğitimi aldım ve 2009 yılında Mersin Üniversitesi’nden mezun oldum.2015 yılında Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Farklı sivil toplum kuruluşlarında bulundum. Profesyonel kariyerime kamu sektöründe Çevre Yüksek Mühendisi devam ediyorum. Evliyim ve dünyalar tatlısı bir kız çocuk babasıyım. Müzisyen bir ailemiz var ben de bağlama ve yan flüte meraklıyım, amatör olarak ilgileniyorum. 

Haberin Devamı

JCI ile ne zaman nasıl tanıştınız?

2012 yılında üye oldum. Direktörlük, proje komite üyeliği gibi farklı görevlerde bulundum ve birçok Ulusal ve Uluslar arası organizasyonlara ve eğitimlere katıldım. 2014 yılında Yönetim Kurulu üyeliği, 2015 yılında Baş Başkan Yardımcılığı yaptım ve 2016 yılında da Başkanlık görevimi gururla yerine getiriyorum.      

JCI Adana Şubesi’nin 20. Yılı…

Adana JCI'ın  20. yılında başkanlık yapmak desem. Ne dersiniz?

JCI’da başkanlık bildiğiniz gibi 1 yıl sürer ve bir başkanlık kolyesi boynunuza asılır. Bu kolye ile birlikte büyük bir sorumluluk taşırsınız, bir ağırlığı vardır. Bu kolyeyi taktıktan sonra yaptığım konuşmada şunu söylemiştim; Bana ağır gelen Başkanlık kolyesi değil, Şubemin 20.yılında bu şerefi taşımaktır ağır olan çünkü 100 yıllık bir derneğin 20 yıllık geçmişe, birikime, emeğe ve özveriye sahip şubesine karşı sorumlu olmak, aynı zamanda dünyanın en güzel uğraşı olan insanlığa hizmet etmeye karşı sorumlu olmaktır… Bu sorumluluğu yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ediyoruz. JCI da bir slogan vardır; ‘Be Better’ Daha iyi ol. Daha iyi olmaya çalıştıkça nice 20.yıllara şubemizi hazırlamak için çalışmış oluyoruz.      

Haberin Devamı

Geriye dönüp 20 yılı incelediğinizde “En süper” dediğiniz bir proje var mı?

Tabii ki var, “Su Projesi” 2002 yılında başladı 5 yıl sürdü.2007 de Avrupa’da ödül aldı. Sürdürülebilir ve ilham aldığımız projelerden biridir. Su tüketimi ve suyun önemine vurgu yapan ciddi bir farkındalık projesidir.    

20. yıl olarak özel bir proje olacak mı? 

Döneme başlamadan önce yaptığımız stratejik toplantıda yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla 20.yılımızda gerçekleştireceğimiz projelerin yanında bu özel yılda geçmişimize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu yeni üyelerimize ve gelecekteki üyelerimize aktarabilmek amacıyla bir karar aldık. JCI Adana ve JCI Japonya işbirliği ile 1999 depreminde yıkılan Sağlık Ocağı yerine Buruk’ta inşa edilen bir sağlık ocağımız var. Sağlık ocağının bir takım eksiklikleri var. Bu eksikleri gidermek amacıyla bazı çalışmalar yaptık. Birçok projemizde paydaşımız olan Kamu kurumları ve diğer STK’lar ile görüştük ve Sağlık ocağının iyileştirilmesi için adımlar attık. Daha önce ağaçlandırmasını yapmıştık bu yıl da önemli iyileştirmelerle birlikte, kan bağışı, çevresel sürdürülebilirlik, iş güvenliği gibi konularda Sağlık Ocağını dâhil ettiğimiz proje adımlarını bu yıl içerisinde hayata geçireceğiz. Burada asıl amacımız önümüzdeki her dönem başkanı ve yönetiminin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler doğrultusunda gerçekleştirilecek projelere sağlık ocağını entegre etmelerini sağlamak. 

Haberin Devamı

Başkan olduğunuzdan bu yana neler yaptınız?

Devir Teslim Törenimizi her yıl düzenli olarak organize ettiğimiz  ‘I love Adana Etkinlikleri’ ile birleştirerek 12-13 Aralıkta gerçekleştirdik. Program direktörlüğünü bizzat ben yaptım. JCI Türkiye’nin 27 şubesinden 20 ayrı şehirden katılımcılarla birlikte 80 kişilik bir katılım oldu. Etkinlikler dahilinde katılımcılarla Kebap eğitimi, Turkacting eğitimi, Münazara yarışması, Dünya Ciğer ve Kebap Festivali katılımı gibi etkinlikler gerçekleştirdik. Şehrimizin tanıtımına katkı sağlayan “I Love Adana” etkinliklerimiz JCI’da ödüllü programlar arasındadır. Başkanlığı resmen devraldıktan sonra üyelerimize JCI Kurumsal eğitimlerinin verilmesinin yanında, Kış Zirvesi ve Bahar Zirvesi gibi Ulusal organizasyonlara katılım gösterdik. 2016 yılında önem verdiğimiz Bireysel gelişim konuları içerisinde eğitim, seminer ve panel içeren ‘GELİŞİM LABORATUVARI PROJEMİZİ’ hayata geçirdik ve proje dahilinde; konuşma sırasındaki “eee, ıııı” sendromunun engellenmesi ,topluluk önünde konuşma, güzel ve etkili konuşma, diksiyon ve hitabet konularını tamamen uygulamalı olarak ve eğlenerek öğrenme fırsatı bulduğumuz I’SIZ ADAM isimli Atölye çalışmamızı gerçekleştirdik.

Yine proje dahilinde Çağ Üniversitesi ve ADASO paydaşlığında O'NUN GİBİ DÜŞÜN isimli iletişim eğitimi ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi paydaşlığında  İŞ-AİLE YAŞAM DENGESİ Seminerini gerçekleştirdik, proje ile üniversite öğrencileri ve üyelerimizden oluşan toplamda 100’ün üzerinde katılımcının bireysel gelişimine katkıda bulunduk. Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Adana Şubemizin 20. Yılı olması nedeni ile 20 Dönem Başkanı ile üyelerimizi ve üyelik potansiyeli taşıyan dostlarımızı bir araya getirerek, başkanların JCI başkanlık tecrübelerini dinleme ve kendilerinden neden bir JCI üyesi olmalıyız? sorusunun cevaplarını alma fırsatı bulduğumuz "20 YIL 20 BAŞKAN" panelini gerçekleştirdik. Bilgi ve birikimlerin paylaşıldığı, öncesiyle ve sonrasıyla, her anıyla harika, unutulmaz bir gün yaşandığı, kıvançla ve gururla hazırladığımız panel, 1360-1400 yılları arasında inşa edildiği bilinen, 14. Yüzyıldan kalan, dünyanın sayılı sivil mimarlık örneklerinden biri olan tarihi Ramazanoğlu Konağında gerçekleştirdik. 22 Mayıs Dünya Obezite Gününde aynı anda 12 farklı şehirde JCI Şubeleri tarafından eş zamanlı olarak, takım elbise/business giyinerek bisiklete binip, obeziteye ve İş ulaşımında bisiklet kullanımında farkındalık yaratmak amacıyla Dünyanın kullanılan en eski köprüsü olan Tarihi Taşköprü’de ‘ İŞ TE BİSİKLET’ projesini gerçekleştirdik. Bu proje de ulusal basında geniş yer buldu ve kamu kurumlarımız ile birçok sponsor destek verdi. Bütün bu çalışmalarımız sonucu üye sayımızı %25 arttırdık. TOYP programına neredeyse tüm kategorilerde adaylarımız var. Ekim ayında yapılacak yarışma için dosyaları hazırlandı. Kurumsal firmalarla JCI üyelerine özel ayrıcalıklar hakkında çalışmalar yapıyoruz. JCI’da başkanlık kısa, az zamanda çok iş yaparak sınırlarınızı aşıyorsunuz.   
 

Haberin Devamı

Bunların dışında neler yapacaksınız var mı devamında bir şeyler?

Bu ay itibarı ile İş Dünyasına yönelik interaktif farklı eğitimlerimiz ve projemiz olacak, ICC ve AIESEC gibi uluslararası topluluklar ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler doğrultusunda ortak projeler üzerinde çalışıyoruz. Eylül ayında Türkiye Genel Kurulumuz Kocaeli ilinde gerçekleşecek, şu ana kadar yaptığımız çalışmaları orada JCI Türkiye Üyelerine sunacağız. Daha sonra, projelerimizi uluslararası platformlarda duyuracağız. Kasım ayında Kanada’nın Quebec Şehrinde yapılacak olan JCI Dünya Kongresine katılacağız. Aralık ayında yapacağımız I LOVE ADANA etkinliklerinin tarihini belirledik. 2017 Başkanımız Av.Selahattin YAKIN etkinliklerin bizzat direktörlüğünü yapıyor. Etkinlik komitesi çalışmalara başladı. 09-12 Aralıkta Adana’mızın farklı mekânlarında, farklı etkinliklerle genç liderleri ve girişimcileri buluşturacağız. 

Haberin Devamı

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Ülkemizde son günlerde yaşanan üzücü hadiselerde hayatını feda eden Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dilemek isterim. Ülkemizi daha iyi bir gelecek ve aydınlık günlerin beklediğini düşünüyorum, tüm vatandaşlarımızın meydanlarda bir bütün olarak görmek bunun bir işaretidir. Tam da bu noktada hem ülkemizin hem de Adana’mızın gençlerine yani bizlere çok iş düşüyor. Aktif vatandaşlık bilincini daha yukarılara taşımalıyız. Uluslararası bir toplulukta olunca Türkiye’nin ve Türk gençliğinin dünyada olması gereken yeri daha iyi anlıyorsunuz. JCI bu noktada önemli çünkü Birleşmiş Milletlerde temsilcisi olan bir dernek. Toplantılarımız ve etkinliklerimiz sonrası kapanış konuşmalarımda genç katılımcılara hep söylerim. Her alanda dünya sahnesinde yerinizi almak için JCI gibi prestijli, uluslararası derneklerde daha çok yer alın ve fikirlerinizi hayata geçirin, kişiliğinizde saklı olan hazineyi ortaya çıkarın. Çok teşekkür ediyorum.  

Yazarın Tüm Yazıları