Paylaş
Son yıllarda sıkça duyduğumuz “Mide küçültme” operasyonu hakkında sohbet ettik.
Kimler bu operasyonu olabilir, olmalıdır ya da olmamalıdır. Öncesinde ve sonrasında neler yapılmalı ve 1 yıl içerisinde kaç kilo veriliyor? Ve bu operasyon kimler için risk…
Op. Dr. Mehmet Bayrak’ın cevaplarıyla sizi baş başa bırakıyorum.
Nedir bu Tüp Mide küçültme ameliyatı? Bir tanım yapar mısınız?
Şişmanlığın tedavisinde kilo kaybı iki yol ile olur. Bunlardan birincisi yenilen yemeklerin miktarını azaltmayı hedefler. İkinci yol ise alınan gıdaların emilimini azaltmayı hedefler ve değişik uzunluklarda ince bağırsağı gıda geçişine kapatır. Laparoscopik Tüp Mide Küçültme Ameliyatı sadece mide hacmini küçültmek üzere yapılan özel bir işlemdir.
Nasıl bir işlem zor mu?
Laparaskopic dediğimiz kapalı yöntem uygulayarak yapıyoruz. Bu prosedür 4-5 adet küçük delikler ve bir video kamera (laparoscope) ve bu deliklerden giren ince uzun ve özel aletler kullanılarak yapılır. Bu cihazlar mide kısmım keserken birbirine özel dikişlerle yapıştırılır. Laparoscopic Tüp Mide Küçültme Ameliyatı 'nda midenin %75'i alınır ve geriye mide tüp şeklinde bırakılır. Laparoscopic Tüp Mide Küçültme Ameliyatı sırasında bağırsaklar çıkarılmaz veya bypass edilmez.
Ameliyat işlemi ne kadar sürüyor?
1-2 saat arası.
Doygunluk hissi filan mı sağlıyor bu?
Aynen! Midenin hacmini önemli ölçüde küçülüyor ve bir kerede alınan besin miktarını minimum seviyeye indirir. Küçük bir miktar yiyecekle kendinizi çok iyi hissedip size saatlerce doygunluk hissi sağlayacaktır.
Kimler bu ameliyatı olabilir? Her önüne gelen değildir herhalde?
Obezite nedeniyle tedavi olması gereken bütün hastalarda uygulanabilir. Vücut kitle indeksi %40 'ın üstünde olan hastalar, tıbbi yöntemler ile zayıflaması mümkün olmayan hastalar, 15- 70 yaş arası olup en az 3 yıllık obezite sorunu olan hastalar ve liste daha uzar…
Ortalama kilo miktarı ve süresi nedir?
1 yıl sonra %40 ile % 70 arasında kilo verirken obeziteye bağlı hastalıklarda düzelme görülür. Diabet, yüksek tansiyon, solunum depresyonu (apne) ve yüksek kolesterol seviyeleri bu operasyondan sonra %75 'den daha fazla oranda düzelir.
Riskleri ne peki?
Tüm Laparoscopik operasyonlarda olan risklerle aynıdır. Kanama, enfeksiyon, diğer organ hasarı, mide kaçağı veya açığa dönme ihtiyaçları gibi... Bu problemler çok nadir görülür ve %1 'in altındadır.
Peki sonrasında beslenme nasıl? Tamam az yiyorlar ama alınan gıda da değişiyor mu?
İlk 3 günde alınması en önemli gıda sudur. Bu dönemde protein yağ karbonhidrat elektolit veya vitamin eksikliği olmaz ancak su yeterli alınmazsa birçok sorun ortaya çıkabilir. Azar azar ve devamlı su içilmelidir. Bu miktar 1,5 litreden aşağı olmamalıdır. Yeterli miktarda su içilip içilmediğini anlamanın en önemli yolu idrarın rengine bakmaktadır. Eğer idrarın rengi koyu renk ise alınan su miktarı azdır ve arttırmak gerekir. Ameliyattan sonra daha önceden kullanılması gereken ilaçlar varsa ilk gün sabahı bunlar kullanılabilir. İlaçlar mercimekten büyük ise ezilerek veya kırılarak kullanılabilir. Ağıza alınacak tüm yiyeceklerin dil ve damak arasında ezilerek yutulabilecek kıvamda olmalıdır. Gaz yapacağından pipet kullanılmamalıdır. Aynı şekilde şeker hastalığı nedeniyle insülin kullanan hastalarda da ilacın dozu ve kullanımı ameliyattan sonraki durumuna göre ayarlanır. Alınan sıvılar çok sıcak veya soğuk olmamalıdır. Yumurtayı rafadan veya omlet şeklinde tercih etmek gerekmektedir. Domates ve salatalığı ise rendeleyerek ve kabukları soyularak yenmelidir. Öğlen ve akşam yemekleri ise çorbadır. Et, tavuk, sebze suyundan yapılabilir. Yağ , tuz , baharat,maydonoz gibi besinler konulabilir. Bir tatlı k: geçirilerek suyu içilmelidir ve çok sıcak olmamalıdır. Yoğurt yenilip, ayran içilebilir. İlk 3 günden sonunda katı gıdalar hala yenilmemelidir. Sadece kıvamları koyulaşabilir. Yumurta, rafadan veya sulu omlet şeklinde olabilir. Öğlen yemeğinde ise yumuşak olmak ile et, tavuk parçaları çorbaya eklenebilir. Çorbalar hazırlanırken tülbentten geçirilerek yapılmasında fayda vardır. Aynı şekilde çok koyu olmayan şehriye, tarhana, patates püresi, meyve püreleri yenilebilir. Buğulama balık da öğlen menüsüne eklenebilir. Akşam yemeğinde ise sebzeler iyice pişirilip yumuşatılmalıdır. Semizotu salatası, yoğurtlu havuç yenilebilir. Akşam yemeğinde salatalar menüye eklenebilir ancak küçük ve ince doğranması gerekmektedir. İlk günlerde çok yavaş yenilmeli ve öğünler 30 dk sürmelidir. Sıvı içecekler yemekle beraber alınmayıp yemekten 30-45 dakika sonra içilmelidir.
Peki neler için “Asla!” diyorsunuz?
Gazlı içeceklere kesinlikle asla diyoruz! Günde 1 tane multivitamin alınmalıdır. Alkol, çikolata, bal, dondurma, kızartılmış yiyecekler, şekerlemeler, kırmızı et, patlamış mısır, fındık, margarin, patates salatası, makarna salatası.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Herkese sağlıklı günler diliyorum. Bu operasyonu yaptıracakları zaman da lütfen ama lütfen çok iyi araştırmaları belirtmek istiyorum.
Paylaş