Farklı dış etkenler ve genetik miras, yüzde yaşlanmaya, beraberinde de sarkmaya neden oluyor.
Bu sorunu gidermede başvurulan en etkili yöntem ise yüz germe ameliyatları... Üstelik bu ameliyatlar sanılanın aksine sadece 50 yaş ve üzerindekilere değil, yüz düşüklüğünün erken ortaya çıktığı kişilere de uygulanabiliyor.
Yerçekiminin etkisi, sigara içmek, fazla güneşte kalmak, aşırı kilo alıp vermek, yüzde yaşlanmaya ve beraberinde de yüz düşüklüğüne neden oluyor. Dışarıdan bakıldığında kişinin yüzü sarkmış görünüyor. Bu sarkma, cilt yapısına, yaşam koşullarına ve genetik yapıya göre değişiyor.
Yüz düşüklüğünün en etkili tedavisi ise yüz germe ameliyatı... Ancak günümüzde yüz germe ameliyatları sanılanın aksine sadece 50 yaş ve üzerindekilere değil, yüz düşüklüğünün henüz 30 yaşındayken ortaya çıktığı kişilere de uygulanabiliyor.
Yüz düşüklüğünde, alında sarkma, kaşların düşmesi ve yanakların aşağı doğru sarkması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Dolgu, botoks, çeşitli aletlerle yapılan kırışıklık tedavileri, derinin dış yüzeyindeki sorunların çözümlenmesini sağlıyor. Thermage işlemi derinin gerilmesinde avantaj sağlasa da, yüz düşüklüğünün gerçek anlamda tedavisi ancak yüz germe ameliyatıyla sağlanabiliyor.
Yüz germede bizim için önemli olan takvim yaşı değil, derinin yaşı... Deri erken yaşlanıyorsa, yüz germe operasyonu 20-30 yıl öne çekilebiliyor. Yani yüz düşüklüğünden kurtulmak için 50-60 yaşına kadar beklemek gerekmiyor.
Ameliyat üç saat sürüyor
Gelelim bu operasyonun detaylarına... Ameliyattan önce düşük doz bir genel anestezi veriliyor. Ancak en önemlisi, yüz germe işleminin yapıldığı bölgeye lokal anestezi uygulanıyor. Yüze lokal anestezi verilmesi de genel anestezide uygulanan ilaçların dozunun daha az olması avantajını sağlıyor. İşlem yaklaşık üç saat sürüyor.
Ameliyat sırasında, deriyi kulağın iç bölgesinden, kulak arkasından devam eden ve saçlı deriye kadar uzanan bir kesiyle keserek gevşetiyoruz. Ardından deri fazlalıklarını keserek, kestiğimiz deriyi yerine dikiyoruz. Tabii yüzdeki gerginliğin oranını ayarlamak, tamamen işlemi yapan cerrahın tecrübesi ve bilgisiyle doğru orantılı...
Yüz germe işlemi sonrasında -burun ya da meme ameliyatından farklı olarak- tanıdıklarınız dışında kimse estetik yaptırdığınızı anlayamıyor. İyi bir estetik işlemde kriterimiz ise her zaman şudur: İşlem sonucunda kişiye "Estetik mi oldun?" sorusunu mümkün olduğunca sordurmamak... Doğallık, mükemmele en yakın şekilde yakalanmalıdır.
Kötü bir burun estetiğini sizi tanıyan tanımayan herkes anlayabilir. Ancak başarılı bir yüz germe operasyonunu sadece sizi tanıyan kişiler bilebilir. Başkalarının anlaması mümkün değildir.
İzler kısa sürede silinir
Yüz germe operasyonundan önce hastaların en çok sordukları soru, iz kalıp kalmayacağıdır.
Kulak içinde ve arkasındaki izler çok belli belirsizdir. Saçlı deridekiler de zaten saçın içinde kalır, bir süre sonra kaybolur. Çok ciddi bir saç dökülmesi sorunu yaşanmadığı sürece de görülmez.
Yüz germe işleminin hangi mevsimde yaptırılmasının doğru olacağı sorusuyla da sık karşılaşıyoruz. En ideali sonbahar-kış mevsiminde yapılmasıdır. Yazın da yapabiliriz ancak o durumda güneşe çıkılması konusunda ciddi kısıtlamalar getiririz.
Ameliyattan sonra hastalardan yaklaşık 10 gün kadar ani, sert, baş ve boyun hareketleri yapmamalarını isteriz. Birinci günden itibaren ılık suyla banyo yapabilirler. Önemli bir ağrı, sızı olmaz, şişlik olabilir ama morluk olağan bir durum değildir. Morluk olursa da boynun altında olabilir ve onlar da kısa zamanda geçer.
Yüzde yaptığımız tüm işlemlerde olduğu gibi burada da yüz sinirlerini korumaya büyük özen gösteriyoruz. Çünkü dikkat edilmezse yüz felci gelişebilir. Ancak bu cerrahın tecrübesi, bilgisiyle en aza indirilebilecek bir risktir. Her ameliyatta bu tür riskler söz konusu olabilir, yani risk yüz germeye özel değildir.
Dolgu kesin çözüm olmuyor
Dolgu ve botoks, özellikle de şakak ve alın germe ameliyatlarının sayısını azalttı. Dolgu maddeleri, yanak çukurluğunun oluşturduğu sorunlar açısından çok yararlı... Ama yüz düşüklüğünün ortadan kaldırılmasında bunların hiçbiri gerçek anlamda yarar sağlayamıyor.
Thermage ise yüz düşüklüğünde yüzde 10-20 arasında, yani hafif düzeyde etkilidir. Ama ciddi yüz düşüklüklerinde yüz germe işlemi kadar etkili olamaz.
Yüz germe işlemi, erkeklerde de yapılabilir ancak kadınlardakine göre daha fazla iz ortaya çıkar. Erkeklerde sakal ve kulak arasındaki boşluktan yüzü gerdiğinizde, sakalın kulağa doğru yönlendiği bölümde izleri önleyecek işlem yapmak lazım. Çünkü yüz germe sonucunda izler daha fazla görünür hale geliyor. Kadınlar makyaj yapıp oluşan izleri kaybedebiliyor.
Etkisi 5-20 yıl arasında
Yüz düşüklüğünden kurtulmak isteyen kişiler, doktorlarına, eğer 50 yaşındalarsa 30 yaşındaki hallerine kavuşmak istediklerini söylerler. Ancak gerçek bundan farklıdır. Elbette operasyondan sonra fiziksel anlamda belli miktarda geriye gitmek mümkündür. Bu süre 10-20 yıl olabildiği gibi 5 yıl da olabilir. En doğrusu, hastalara yıl konusunda vaatte bulunmamaktır.
Yüz germede dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da, operasyondan en az üç hafta önce sigaranın bırakılmasıdır. Operasyondan sonraki dönemde de sigaradan uzak durmak doğrudur. Çünkü sigara içmek derinin sağlıklı beslenmesini engeller, bu da operasyonun başarısını olumsuz etkiler.