Diyete ve spora rağmen karnınız dümdüz olmuyorsa, "karın germe" ameliyatıyla hayalinizdeki karına sahip olabilirsiniz.
Kadınlarda neden karın sarkıyor, gevşiyor diye merak ediyor musunuz? Fazla düşünmeyin, çünkü bunun tek bir nedeni yok. Karın sarkmasının nedenleri arasında sık kilo alıp vermek, hamilelikte çok kilo almak, hareketsiz yaşam ve doğumlar rol oynayabilir.
Hamilelik sırasında bebeğin karın içinde büyümesiyle birlikte karın dokusu da genişler. Karnın ön duvarında elastikiyet bozukluğu, yağ birikimi görülür. Hamilelik sonrasında ise büyüyen bölgede deri gevşer, elastikiyeti bozulup çatlaklar oluşur. Karın içerisinde gevşemiş ve büyümüş olan karın ön duvarının kas yapısı da genişler, deforme olur ve eski haline gelemez.
İKİ AYRI YÖNTEM VAR
Diyet ve spora rağmen düzelmeyen, dümdüz olmayan karın için uygulanan iki farklı germe operasyonu vardır: Büyük germe (Abdominoplasti) ve küçük germe (Mini Abdominoplasti)...
1- Büyük germe ameliyatı
Bu operasyonda tam karın germe ameliyatı yapılıyor. İz biraz daha uzun oluyor. Esnekliğini kaybetmiş, çatlamış karın derisi, yağ dokusu ve sarkmış dokuların oluşturduğu fazlalık kesilip atılıyor. Gevşemiş olan karın ön duvarının da kas yapısı tamir ediliyor.
Bu germe sonucunda göbek olduğu yerde kalıyor. Ama yeni göbek deliği ile mevcut göbeği monte edecek bir işlem yapılıyor. Karındaki sezaryen izinin kenarlarından, leğen kemiğinin bulunduğu bölgeye kadar iz oluyor. Bütün karın ön duvarındaki gevşemiş kasların sağlamlığı, takviye dikişlerle sağlanıyor. Ameliyat yaklaşık üç saat sürüyor.
2- Küçük germe ameliyatı
Göbeğin üst kısmında ciddi gevşeklik ve sarkma olmayan, sadece göbeğin altındaki bölgede fazlalılığı olan ve alt karın ön duvarı zayıf kişilere yapılıyor. Büyük germeye göre daha küçük bir operasyondur. Göbeğin yeri değişmiyor. Göbeğin altında kalan kısımdaki kas yapıları sıkılaştırılıp, buradaki deri ve yağ dokusu kesilip çıkarılıyor. Diğerine oranla iyileşme daha kısa sürede oluyor.
Orta yaş grubundaki doğum yapmış ve deformasyon yaşamış kadınlar, karın germe ameliyatı yaptırarak rahatça mayo ve elbise giymek istiyorlar. Daha ileri yaş grubundaki kadınlar ise bu bölgedeki aşırı yağ birikmesi ve ileri derecedeki deformasyonun yaşam biçimlerini bozması, hareket ve giyim problemi yaratması nedeniyle karın germe ameliyatı yaptırmayı tercih ediyor.
Operasyon sonrası neler yaşanıyor
nKarın ameliyatından sonra tam iyileşme hali 2-4 hafta sürüyor.
n Dren kullanılıyor ve ameliyattan sonraki 3-5’inci günde dren çıkarılıyor.
n Bandajlar çıkarıldıktan sonra özel korse takılıyor. Bu korsenin yaklaşık 6 hafta kadar kullanılması önemli.
n Hastanede 2-3 gün yatmak gerekiyor.
n Hastanın işine dönmesi ise 10 günü buluyor. Bu tamamen iyi olduğu anlamına gelmiyor.
n Ameliyattan sonra, geriye doğru hareket yapılmaması, ağır yük kaldırmaktan kaçınılması, yaklaşık iki hafta araba kullanılmaması gerekiyor.
n Ayrıca öksürmek ve hapşırmak karın içi dikişlerini zorlayacağından, nezle ve gripten olabildiğince korunulması önem taşıyor.
n Hastalara 3-4 gün ağrı kesici veriliyor.
n İzler çamaşır içinde kalıyor. Bu izlerin daha da iyi olması için ameliyattan sonra kremler ve silikon bant öneriliyor. İzler 6 ayda azalıyor, daha az belirgin hale geliyor.
Sistite karşı bol su için
Sistit idrar yolu iltihabı demektir. Kadınlarda mesaneden idrarı dışarı taşıyan boru çok kısadır, bu nedenle dış kısımdaki bir enfeksiyon mesaneye taşınıp, sistite yol açabilir. Sistit önemlidir; çünkü tedavi edilmezse böbreklere doğru çıkabilir.
Sistitin belirtisi sık idrara çıkma ve idrarda yanmadır. Bunlar olduğu zaman hemen bir idrar tahlili yaptırmak gerekir. Sistitin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de ıslak mayoyla kalmaktır.
Sistite karşı bol sıvı almak ve hijyene dikkat etmek önem taşır. Az sıvı almak birtakım kristallerin, böbrekten atılan maddelerin birikmesine, böbreklerin daha yavaş çalışmasına, içeride kum gibi maddelerin birikmesine yol açabildiği için suyu fazla tüketmek gereki.
n Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Cihat Ünlü
Güneş yanığına yoğurt sürmek enfeksiyon yapar
Güneş yanığı durumlarında yanan bölgeye yoğurt sürmek Türkiye’de çok yaygındır. Aslında burada yoğurdun iyileştirici bir özelliği yok; yoğurt dolapta tutulduğu için onun soğuk etkisinden yararlanılır, hepsi o kadar...
Güneş yanıkları derece derecedir. Birinci ve ikinci derece dediğimiz cilt ya da cilt altı yanıklarında, sık sık alınacak ılık duş iyi gelir. Çok ağrı varsa, ağrı kesici şurup verilebilir.
Çok ağır yanıklarda ise yanık bölgesine lokal ağrı kesici etkisi olan kremler sürülebilir. Ciltte tahriş varsa yoğurt gibi yöntemlerle enfeksiyon riskini artırmış olursunuz.
n Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Harmancı