Meme büyümesi erkekleri utandırıyor

Meme-vücut arasındaki orantısızlık, sadece kadınlara has bir sorun değil...

Pek çok erkek, memelerindeki büyüme ve meme bölgesindeki yağlanma nedeniyle sorunlar yaşıyor.

Memelerinin vücutlarıyla uyumlu büyüklükte olması, kadınlar için hem estetik hem de fiziksel açıdan önem taşıyor. Çünkü iri memelere sahip kadınlarda omurgaya fazla yük bindiğinden, sırt bölgesinde ağrılar, duruş bozuklukları, meme altı cildinde kızarıklık ve bazen de yara gibi oluşumlar ortaya çıkabiliyor. Kadınlardaki kadar ağır sorunlar yaratmasa da erkekler de memelerindeki büyüme ve meme bölgesindeki yağlanma nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyor.

Erkeklerde meme yapısının oransal olarak büyük olmasını "Jinekomasti" olarak adlandırıyoruz. Jinekomasti, bir erkek hastalığı... Memede oluşan büyüme tıpkı kadın memesine benzer bir görüntü yarattığı için jinekomasti, özellikle de yetişme çağındaki genç erkekleri rahatsız ediyor. Günlük yaşamda rahatlıkla tişört giyemeyen erkekler, yaz mevsimi geldiğinde de denizden mahrum kalıyor veya görüntülerinden utandıkları için tişörtle denize giriyorlar.

Bazı erkekler yaşadıkları bu sorun yüzünden utanç duygusuna kapılarak, ailesinden rahatsızlığını gizleyebiliyor. Farklı nedenler ileri sürerek doktora başvuruyor. "Neden erkeklerde böyle bir hastalık ortaya çıkıyor?" sorusunun yanıtına gelince... Genellikle doğuştan kaynaklanan faktörler nedeniyle jinekomasti oluşuyor. Ergenlik çağından itibaren ortaya çıkmaya başlayan bu hastalığa karşı, önceleri hormonal dengesizlik olduğu düşünülerek çeşitli incelemeler yapılmıştı. Ancak jinekomasti görülen erkeklerin çok azında "hormon dengesizliği" saptandı.

Doğumsal nedenlerin yanı sıra erkekte jinekomastiye neden olan bir diğer sebep de aşırı kilo alıp vermek... Vücudun taşıyabileceğinden daha fazla kilo alıp vermek, üstelik uzun süreler aynı kilolarda kalmayı başaramadan bu değişiklikleri yaşamak, her kilo alımının ardından meme bölgesinde kalıcı yağlanmaya yol açıyor. Üstelik bu bölgedeki yağlanma, diğer bölgelere göre daha fazla oluyor. Bu sayede gelişen jinekomastiler daha çok olgunluk yaşında görülüyor.

Düzenli spor yapanların herhangi bir nedenle bu faaliyetlerine ara vermeleri de östrojen dengesinde bir aktivasyon sağlayıp jinekomasti oluşturabiliyor. Vücutta kas oluşumunu artırıcı vitamin takviyesi alanlarda da bu çeşit sorun görülebiliyor.

YATKIN BÜNYELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Jinekomasti sorunu tüm erkeklerde görülmüyor. Çünkü bazı erkeklerin vücutları meme bölgesinde oluşacak yağlanmaya daha müsait... Jinekomasti tespit edildiğinde, eğer hormonal bir problem varsa önce o tedavi ediliyor. Sonraki adım ise mutlaka cerrahi müdahale oluyor. Çünkü ameliyat dışında tedavi şansı bulunmuyor. Ameliyat genel veya lokal anestezi ile yapılabiliyor.

Meme ucunun hemen alt bölgesine, 1-2 santimetrelik bir kesi yapılarak giriliyor (Burada daha sonra ciddi bir ameliyat izi kalmıyor). Önce bölgedeki artarak birikmiş olan yağ dokusu alınıyor, sonra eğer varsa süt bezleri alınıp azaltılıyor. Daha sonra gizli dikişlerle burası kapatılıyor. Ameliyat sonrası ciddi ağrılar olmuyor. Üçüncü haftadan itibaren denize dahi girilebiliyor. Ameliyattan sonra hastaya 2-3 hafta korse kullanması ve güneşlenmemesi öneriliyor. Cerrahi tedaviden sonra jinekomastinin tekrar oluşması da söz konusu değil.
Yazarın Tüm Yazıları