Yetişkinlerin rağbet ettiği estetik operasyonlardan farklı olsa da çocuklara da bazı estetik operasyonlar uygulanabiliyor.
Çocukların estetiğinde birinci derecede önemli kaygı ise doğuştan gelen şekil bozukluklarının giderilmesi ve arkadaşları tarafından alay edildiği için okul döneminde ortaya çıkabilecek psikolojik travmaları önlemektir.
Yetişkinler, estetik işlemleri bilinçli olarak ve güzelleşmek adına yaptırıyor. Ancak çocuklar bu bilinç seviyesine ulaşmadıklarından ya okulda yaşadıkları rahatsızlıkları gidermek ya da ileride yaşayabilecekleri sorunlardan kurtulmaları amacıyla anne-babalarının isteğiyle estetik operasyon geçiriyor.
Kepçe kulak sorunları, çocuklara yapılan estetik işlemler listesinin başında yer alıyor. Çünkü büyük kulaklar, okul öncesi dönemde de okul döneminde de diğer çocukların alay etmelerine yol açan bir sorun teşkil ediyor.
Esasen kulakların oluşumu 5 yaşında tamamlandığından, bu yaştan itibaren rahatlıkla, çocukların sağlığını riske atmadan estetik işlem yapılabiliyor. Kepçe kulak ameliyatı küçük çocuklarda genel anestezi ile oluyor. Gençlerde ise lokal anestezi ile yapılabiliyor.
Bunun için bazı ilaçlar veriliyor ve o bölge iğne ile uyuşturulduktan sonra ameliyat gerçekleştiriliyor.
Ameliyat sonrası, sargıların 5-7 gün kadar kalması gerekiyor. Sargı özellikle kulağın kepçesini kaplıyor, ancak kafanın bir kısmını da içeren bir şekilde sargı yapılıyor.
Operosyan sonrası ağrı olabiliyor, ama ağrı kesici kullanılarak sorun çözümlenebiliyor.
KULAKLARIN AÇISINI NORMAL HALE GETİRMEK
Kepçe kulak cerrahisinde, her iki kulaktaki deformitenin derecesine göre işlem yapıyoruz. Genellikle iki kulakta farklı deformiteler oluyor. Deformitenin derecesi bir kulakta diğerine göre daha az olabiliyor. Ya da iki kulaktan sadece birinde sorun görülebiliyor.
Her iki kulak birden ameliyat edildiğinde, operasyon yaklaşık iki saat sürüyor. Ameliyat öncesinde kulağın kafa ile olan açısının genişliği ölçülüyor. Zaten kepçe kulak ameliyatını da bu açılanmanın genişliğini normal hale getirmek, daraltmak için yapıyoruz. Ameliyat sırasında, kulaktaki kıkırdağın fazlasını alıyoruz. Ve kulak, kıkırdak zarının şekillendirilmesi ile yeniden yapılandırılıyor. Kulak kıvrımlarının yeteri kadar oluşmaması halinde ise ameliyat sırasında bu kıvrımların yeniden oluşturulmasını sağlıyor, fazla kıkırdakları alıyoruz.
Bazen de kıkırdak eksikliği söz konusu olabiliyor. Bu durumda kulak boyutlarını birbirine eşit hale getirerek kulak ameliyatını tamamlıyoruz. Ameliyat sırasında şekillendirmeyi ise özel dikiş yöntemleriyle ve kıkırdağa şekil vererek içerden yapıyoruz. Kulak arkasında bir iz oluşuyor. Ancak bu çok önemli ve büyük bir iz olmuyor, zamanla iyileşiyor.
Eğer ameliyatta kulaktaki açıklık normal boyutlara getirilmişse, 5 yaşında büyüme tamamlandığından çocuğun yaş almasıyla birlikte yeniden kepçe kulak sorunu oluşmuyor.
DÜZELTİCİ BURUN AMELiYATLARI
Çocuklarda burun ameliyatları da yapıyoruz. Ancak bu ameliyatlar sırasında kırık varsa kırığı düzeltiyor, burun kıkırdak ve kemiğinin gelişimini bozmayacak tarzda bazı düzeltici işlemler yapıyoruz. Klasik anlamda hepimizin bildiğini burun estetiğini ise 15-16 yaşından sonra, yani burun gelişimi tamamlandıktan sonra öneriyoruz.
Burun estetiğini genç kızlarda erken, erkeklerde biraz daha geç yapmayı tercih ediyoruz. Erkekte 17-18, kızlarda 16-17 yaşında burun estetiği operasyonları yapılabiliyor. Çocuklarda ve gençlerde kulak, burun estetiklerinin dışında, şekil olarak hoş gözükmeyen benler de alınabiliyor. Özellikle de dermatologların alınmasını önerdikleri benler...
YÜZ KEMİKLERİNDEKİ ŞEKİL BOZUKLUKLARI
Doğumsal nedenlerle ya da çocukluk dönemindeki travma, kaza ve düşmeye bağlı oluşmuş yüz kemik şekil bozuklukları da müdahale gerektirebiliyor. Bazen kafatasının tamamını içine alacak biçimde çok geniş çaplı bir cerrahi uygulanması zorunlu olabiliyor.
Bunun için önce çok detaylı ölçümler yapılıp, nerede ne tarzda bir eksiklik veya fazlalık olduğu ortaya çıkarılıyor. Ardından bu verilere göre bir ameliyat programı hazırlanıyor. Bunlar büyük ve uzun süreli ameliyatlar oluyor.
Birçok deformitenin kendine göre geliştirdiği özel kemik gelişimleri de olabiliyor, ki bu ameliyatların planı söz konusu gelişime göre yapılıyor. Tek seanslı olarak değil, farklı seanslarda tamamlayıcı operasyonları da planlamak gerekiyor.
Ameliyattan sonra bazen küçük, bazen büyük çaplı yeni operasyonlar gerekebileceği hastaya söyleniyor. Bu ameliyatlar estetik amaç taşımaktan öte görünümü normale döndürmeye yönelik, sanki hiç ameliyat olmamış gibi bir etki yaratacak ameliyat biçimleri oluyor.