Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Adetlerim düzensiz ve sancılı

19 yaşındayım. Şikayetim adetlerimin düzensiz ve sancılı oluşu. Bu nedenle çoğu zaman yataktan kalkamayacak durumda oluyorum. Bu durum doğal mıdır? Önemli bir rahatsızlığım olabilir mi? Korkumdan doktora gidemiyorum.

G.AYDOĞDU

Halk arasında ’korkunun ecele faydası yoktur’ derler. Hem hastalıktan korkuyor hem de, varsa, gerçeği öğrenmemek için doktordan kaçıyorsunuz. Sizin için söz konusu değil ama, bu gün için, erken teşhis edildiğinde kanserin bile çaresinin bulunduğu bir gerçektir.

Herhangi bir şikayetiniz, normal dışı bir durumunuz varsa, doktora gidip çaresini aramalısınız. Eğer durumunuz normalse bile, bunu bir doktor belirlemeli. Kaldı ki çevrenizdeki diğer bayanlara baktığınızda adetleri düzensiz ve bu denli ağrılı kişileri pek görmezsiniz. Demek ki bu normal bir durum değil.

Sayın Aydoğdu, tariflere göre sizde hormonal düzensizlik olmalı. Gideceğiniz kadın hastalıkları uzmanı bir doktor, bunu kesinliğe kavuşturduğunda size, bunu düzenleyecek bir ilaç vererek şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir.

Sivilce ilacı sakıncalı mı?

M.A./ANKARA

Oğlunuzun kullanmakta olduğu akne ilacı, ileri dereceli akne sorunlarında sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. İlaç bazı yan etkileri nedeniyle mutlaka, konunun uzmanı bir doktor denetiminde kullanılmalıdır. Oğlunuza da bu ilacı deri hastalıkları uzmanı bir doktor önerdiğine ve kontrol altında tuttuğuna göre ilacı kullanmaya devam etmelisiniz.

Geniz etini aldıralım mı?

A.KUZUCU

Geniz eti olarak adlandırılan oluşum, aslında geniz bademciğidir. Boğaz bademciği gibi bunun da bağışıklıkla ilgili bir görevi vardır. Bu açıdan bakıldığı zaman vücut için gerekli bir dokudur. Ancak, yine boğaz bademciğinden bilindiği gibi, bu organ da yarardan çok zarar verdiği taktirde ameliyatla alınmalıdır. Küçük çocuklarda geniz etinin çok büyük olması, burundan nefes almasını engelleyerek kulaklarında ve boğazında sık iltihaplanma nedeni olabilir. Bu da çocuğun kulaklarında kalıcı sorunlara yol açabilir. Eğer geniz eti tedavilere rağmen büyük kalıyor ve burundan solunumu engelliyorsa, ameliyattan başka çare kalmamış demektir.

Kalp atım sayısı düşük

M.A.İSKİTLER/ANKARA

Nabız sayısı olarak da adlandırılan kalp atım sayısı, yaşa, kişinin fizik kondüsyonuna, ruhsal durumuna, o sırada harcadığı efora ve kullandığı ilaçla bağlı olarak değişir. Kalp atım sayısı anne karnındaki bebekte en yüksek, yaşlılıkta ise en düşük sayıdadır. Örneğin maraton koşusu gibi, uzun süreli efor harcanmasını gerektiren sporları yapanlarda, kalp ekonomik çalışmaya alışık olduğu için, istirahat sırasında kalp atım sayısı oldukça düşük rakamlara iner. Yorulmak ve heyecanlanmak gibi, hallerde kalp atım sayısı artarken, sakin bir şekilde dinlenirken, atım sayısı çok azalır.

İlaçlar da kalp atım sayısını etkileyebilir. Bazı ilaçlar sayıyı arttırır, tansiyon tedavisinde kullanılan beta blokerler başta olmak üzere bazıları da sayıyı azaltır.

Kalbin çalışmasını düzenleyen elektrik sistemindeki bazı sorunlar da, sayıyı arttırma ya da azaltma yönünde etkileyebilir.

Görüldüğü gibi, kalp atım sayısı belirleyen çok etken var. Sizin ölçümlerinizde sayının 56-59 civarında değişmesi, dolaşımınızı etkilemiyor ve ritm bozukluğu nedeni olmuyorsa üzerinde durmamak gerekir. Doktorunuzla görüşün, sizi muayene etsin ve EKG çeksin, herhangi bir sorun yoksa kalbinizin sakin bir tempoyla çalışmasının avantaj olduğunu bilin.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları