Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Susuzluk zararlı mıdır?
30 yaşında bir bayanım. 10 yıldan beri su ihtiyacı duymuyorum. Günde en az 1.5 litre içilmesi gerekirmiş, ben yarım litre bile içmiyorum. Bu bana zarar verir mi? Ne yapmam gerekiyor?
Ayrıca sürekli halsizlik ve çok uyku ihtiyacı var. Vücudumun bir yerinde iltihaplanma gibi bir şey olabilir mi? Y.YILMAZ
Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan oluşur. Kan dolaşımının olabilmesi, vücudun zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için hep suya ihtiyaç vardır. Bunun için sağlıklı her insanın aşırı terleme ve ishal halleri dışında, günde 1.5 litre suya gereksinmesi vardır.
Siz günde yarım litreden az su içtiğinizi belirtiyorsunuz, böyle olunca, öncelikle boşaltım işlevlerinizde aksamalar olduğu düşünülür. Böbrekler az su ile de zararlı maddeleri, yoğun bir idrar çıkararak atmaya çalışır ancak, bu denli yoğun idrar çıkışı, idrar yolu iltihapları, kum ve taşlarının oluşumuna yol açabilir. Bağırsaklar az gelen suyun olabildiğince fazlasını kullanmak için daha bol sıvı emerler ve bu da sürekli kabızlık nedeni olabilir. Kan koyulaşacağı için tansiyon düşmesi ve dolaşım yavaşlaması görülür. Sizin halen mevcut olan halsizlik gibi şikayetinizin bununla ne kadar bağlantılı olduğunu, sizi muayene etmeden söylemem olanaksız ama bir ölçekte de olsa etkili olabileceğini sanıyorum.
Az su içme bir alışkanlıktır ve mutlaka düzeltilmesi gerekir. Başlangıçta, çorba, ayran, meşrubat, komposto gibi lezzetlendirilmiş suyu günlük programınıza ekleyin. Ayrıca görme alanınızın içine su şişleri koyup aklınıza geldikçe azar azar da olsa için, zamanla daha bol su içer hale geleceksiniz.
Halsizlik ve çok uyuma gibi şikayetlerinizin muayene ve tahlillerle araştırılması gerekir. Bunun altında bazen, aralarında şeker hastalığı, tansiyon düşüklüğü, tiroid bezinin az çalışması gibi organik bir çok hastalık yatabilirken, bazen de depresyon gibi ruhsal yapıyı etkileyen sorunlar yer alabilir.
Öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına muayene olarak organik sağlık sorunları açısından tetkik olmalısınız.
Bacaklarım nasıl düzelir?
24 yaşında ve evli bir bayanım. Küçükken yanlış bezlemeden dolayı bacaklarım ayrık. Bundan dolayı çok utanıyorum, hep uzun etekler giymek zorunda kalıyorum. İnsanların ilk baktıkları kişinin fiziği oluyor.
Ne yapmam lazım, bana yol gösterin lütfen. Yalnız
Herkes kusursuz ve mükemmel olmak ister. Ancak çevrenize baktığınızda kusursuz bir insan gördünüz mü, şimdiye kadar. Her insanın güzel ve çirkin yönleri vardır. Önemli olan güzel olan yönleri ön plana çıkarabilmektir. Siz, bacaklarınıza takıldığınız için herkesin sadece bacaklarınıza baktığını düşünüyorsunuz, ama eminim ki bu sadece sizin hassasiyetiniz nedeniyle size öyle geliyordur. Kaldı ki insanlar hep bacaklarınıza baksa ve beğenmese ne olur? Mektubunuzda evli olduğunuzdan bahsediyorsunuz, eşiniz sizi beğenmiş ve evlenmiş. Siz bu takıntılarınızdan kurtulup hayatınızı yaşamaya bakın. Sürekli takıntılarla hem kendi hem de eşinizin hayatını karartmayın.
Meme kanseri olabilir mi?
R.BORUCU/İZMİR
Meme kanseri konusunda yapılan son çalışmalar, oluşumunda genlerin rolünün bulunduğunu ortaya koydu. Yazılarımı sürekli okuyorsanız kanserin başka türlerinde de genlerin ilgisi olduğunu görmüş olmalısınız. Kanserle genlerin ilgisi olmakla beraber, oluşumunda başka faktörler de gerekli. Yani ailesinde kanser bulunan herkesin mutlaka kanser olması şart değil. Ancak riskin diğer kişilere oranla daha yüksek olduğu bilinciyle belirli aralıklarla kontrol yaptırmakta yarar var.
Annenizin meme kanserinden vefat etmiş olması nedeniyle sizin titiz davranmanıza hak veriyorum. Adetlerinizdeki düzensizlik nedeniyle hormon kullanmanız önerildiğine göre, öncelikle mamografi denilen meme röntgeninin çektirmenizi tavsiye ederim. Bu mamografi, şu andaki durumunuzu ortaya koyup hormon tedavisi açısından yol gösterici olacağı gibi, ilerideki kontrol mamografilerinde mukayese açısından önemli bir belge oluşturacaktır. Eğer çekilen mamografide risk taşıyan herhangi bir oluşum yoksa, düşük dozlu östrojen ve ayrıca progesteron da içeren bir hormon ilacı kullanılabilir. Eğer memede, ileride risk yaratabilecek bazı oluşumlar varsa, adet düzensizliğinin değerlendirmesi için kanınızdaki hormon düzeylerinin tahlil edilmesi ve çıkacak sonuca göre, hormon tedavisi yapılıp yapılmamasına karar verilmelidir.
Kemik yoğunluğu ölçümünün kanser riski ile bir ilişkisi yok. Menopoz döneminde eksilen hormonlara bağlı olarak kemik metabolizması bozulması sonucu osteoporoz denilen kemik zayıflığının ortaya çıkıp çıkmayacağının takibi için yapılmaktadır.
Bu konu için yaşınız henüz genç. Gıdanıza süt ve süt ürünleri eklemek, hafif sporlar ve güneş banyosu yapmakla kemiklerinizin daha güçlü olmasını sağlayarak menopoza, kemikleriniz açısından, daha iyi bir durumda girebilirsiniz.
Bana mektupla da ulaşabilirsiniz
Köşemde faks numarası ve e-mail adresi yer aldığı için bazı okurlarım sadece bu yollarla ulaşılabileceğini sanıyormuş. Oysa mektup da yazabilirsiniz. Dr.Gündüz Tezmen / Hürriyet Gazetesi Güneşli 34544-İstanbul adresine yollayacağınız mektuplarınız da dikkate alınacaktır.
Çok sayıda okurum telefonla arayıp özel cevap almak istiyor, yoğun hekimlik faaliyetlerim buna maalesef imkan vermiyor, özür dilerim. Kaldı ki cevabın gazetede yayınlanması, benzer sorunu olan bir çok okuruma da yardımcı olmaktadır.
Paylaş