Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Nefes almak sorun oluyor
Nefes almak her zaman değilse de bazen sorun oluyor. Burnumun içine baktığımda, sona doğru kırmızı şişlikler görüyorum. Doktor bunun sorun olmadığını söylüyor. Ancak özellikle sıcak havada nefes almam sorun oluyor... A.AYDIN
Burnunuzun içinde gördüğünüz kırmızı şişliklerin konka adı verilen çıkıntılar olduğunu sanıyorum. Bunlar, herkeste bulunan normal oluşumlardır. Ancak sizin nefes almakta sorununuz olduğu dikkate alınınca konka hipertrofisi denilen, bu oluşumların şişmesi halinin varlığı düşünülebilir. Özellikle alerjik nezle gibi sorunu olanlarda bu durum sık görülebilir. Siz Kulak Boğaz Burun Hastalıkları uzmanı bir doktora tekrar muayene olun.
Hormon kullanabilir miyim?
M.NURAN / ANKARA
Östrojen hormonu, meme ve rahim iç dokusu (endometrium) kanserinin veya riskinin söz konusu olduğu hallerde kullanılmamalıdır. Oysa sizin tetkiklerinizde rahim ağzına ait hücre bozulması tesbit edilmiş ve bunun da ameliyatı yapılmış. Bu nedenle kullandığınız ilaç önceki hastalığınız açısından risk yaratmaz.
Bu arada şunu da eklemek istiyorum, eğer doktorunuzun önceki hastalığınızı unutup bu ilacı verdiğini düşünüyorsanız, bunu bana mektup yazarak sormak yerine, doktorunuza tekrar başvurarak bu endişenizden bahsetmeniz ve yanıtını, bünyenizi bilen, sizi muayene etmiş ve tetkik sonuçlarını görmüş bu doktordan almanız daha doğru olacaktır. Bu gibi hallerde doktorların büyük bir kısmı (maalesef, hepsi diyemiyorum) aydınlatıcı yanıt verecektir.
Hafızam çok zayıfladı
ÖMER ADALI
36 yaşında birinin Alzheimer hastalığı olduğunu düşünecek kadar hafızasından şikayetçi olması çok sık rastlanan bir durum değil. Hele uzun yıllardan beri çok rahat kullandığınız otomobilinizi sürmekte zorlanıyor olmanız yolları kaybetmeniz gibi belirtiler de dikkate alındığında bunu sadece yaşadığınız maddi ve manevi sıkınyıların geçici sonucu olarak da yorumlamak doğru değil.
Öncelikle beyninizi etkileyebilecek organik sorunlar açısından tetkik olmalısınız. Bu amaçla bir nöroloji merkezine başvurmalısınız. Burada yapılacak tetkiklerde organik bir sorun bulunamazsa, bu kez de bir psikiyatriste başvurmanızda yarar var.
Ağzımda aft çıkıyor
F.E./GAZİANTEP
Ağızda devamlı olarak aft çıkması, diş ve ağız bakımının yeterli olmaması, vitamin eksikliği ve beslenme alışkanlığı gibi faktörlere bağlı olabilir. Ancak, Behçet Hastalığı’nı da dikkatten kaçırmamak gerekir. Bu hastalık, ağızda aft, cinsel organlar çevresinde yara ve gözde iltihaplanma ile kendini gösterirse de belirtilerin tümü olmadan da Behçet Hastalığı’na yakalananlara rastlanmaktadır. Bu hastalık damarlarda iltihaplanma ve tıkanma, eklemlerde iltihaplanma, karaciğer ve diğer bazı organlarda etkilenme gibi başka sorunlar da yaratabilmektedir. Hastalığın teşhisinde, peterji testi adı verilen çok kolay bir test kullanılmaktadır, çevrenizdeki bir deri hastalıkları uzmanına başvurarak Behçet Hastalığı açısından tetkik olun.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş