Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bacağımın biri kısa

Bir bacağım doğuştan kısa. Bu durum yürümemde sorun yarattığı gibi, psikolojik olarak da beni etkiliyor. Duyduğuma göre bacak kemiği kırılıp biraz aralanıp tekrar vidalanıyormuş. Böylece kemiğin kısalığı gideriliyormuş. Bu doğru mu? Ben yaptırabilir miyim? Kemiğin kaynamaması gibi bir durum var mı? D.E./BURDUR

BACAĞIN birinin doğuştan itibaren kısa olması, doğuştan kalça çıkığı ihtimalini hatıra getiriyor. Kalıtımla geçen bir sorun olan bu tabloda, bacağı kalçaya bağlayan eklem yeterli gelişmiş olmadığı için, bacak kemiğinin dayanma noktası, özellikle çocuk yürümeye başladıkça yukarı kayar. Yani leğen kemiğinin alt kısımlarındaki eklem çukuruna yerleşmesi gereken bacak kemiği (femur) başı, yukarı kayarak kemiğin herhangi bir yerine dayanarak yalancı bir eklem oluşturur. Böyle olduğunda da bacak kısalmış olur. Hasta sürekli aksayarak yürür. Bunun psikolojik etkilerinin yanısıra, yürüme sırasında bacaklar ve beldeki eklemlerin normal dışı hareketlerine ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak sorunlara neden olur.

Böyle bir durumda sorun, bacak kemiklerinin kısalığı değil de, bacak kemiği başının, eklemin olması gereken yerden daha yukarlara kayması olduğu için kemiği uzatmak türündeki işlemler yerine, yürüme sırasında kemiğin daha yukarılara kaymasını önleyici türde ameliyatlar yapılır. Size tavsiyem, ortopedi uzmanlarıyla bu konuyu ayrıntılı olarak konuşmanızdır.

Vücudumda çatlaklar oluştu

16 yaşındayken 90 kiloydum. Şu an 1.76 boyunda ve 60 kilo ağırlığındayım. Sorunum karnımda, bacaklarımda ve kollarımda oluşan çatlaklar. Doktora gittim, bana bir yağ verdi. Bunu bir süre masaj yaparak kullandım ama bir sonuç alamadım. Acaba bu çatlaklardan kurtulma şansım var mı? Gizem/ALMANYA

MEKTUBUNUZDA kaç yaşında olduğunuzu belirtmemişsiniz ama bazı verilerden ben 26 yaşında olduğunuzu düşündüm. Yaşın bilinmesi, çatlakların oluşmasından bu yana ne kadar bir zaman geçtiğinin ve cildinizin elastiklik yeteneğinin bilinmesi açısından önemlidir. Bu çatlaklar hızlı ve aşırı şişmanlama döneminde oluşur. Hızla kilo alırkan, cildin altına biriken yağ tabakaları nedeniyle vücut süratle genişler ama cildin üst tabakaları aynı hızla genişleyemez. Bunun için de çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar cildin alt tabakalarındaki bağ dokuları tarafından tamir edilmeye çalışılır ama bunun normal cilt görünümünde olması mümkün değildir. Kilo alma şekline bağlı olarak çatlaklar vücudun değişik yerlerinde olur, Özellikle karın kısmından kilo alanlarda çatlaklar karında olurken bacakları ve kolları kalınlaşan kişilerde, sizde de olduğu gibi vücudun hemen her yerinde çatlaklar oluşur. Benzer durum gebelik sırasında karın duvarında görülebilmektedir.

Çatlaklar oluştuktan ve bağ dokusu geliştikten sonra fazla bir şey yapmak mümkün değil. Yağ ile masaj yapmak, çatlaklar oluşmadan önce yapıldığı taktirde cildin elastikliğini arttırdığı için koruyucu olarak bir ölçüde yararlı olabilir.

Sizin şu andaki durumunuzda bunlara yapılacak bir şey olduğu kanısında değilim.

Yazarın Tüm Yazıları