Paylaş
Okur mektupları
Burnunuzu muayene ettirin
R. B / ANTALYA Kulağınızda zaman zaman ağrı olması ve bu sırada aşırı sesten rahatsızlık duymanız, aynı sıralarda göz çevrenizde de ağrı hissetmeniz gibi şikayetlerin tümünü birarada değerlendirirsek, burun boşluğuna açılan kanalların tıkanıklığı ihtimali hatıra gelir.
Burun boşluğuna, orta kulağa giden östaki kanalları ile sinüs adı verilen boşluklara giden kanallar açılmaktadır. Eğer, burundan rahat nefes almayı engelleyen bir sorun varsa, bu kanallar da tıkanacağı için gerek orta kulak ve gerekse sinüslere hava gitmesi engelleneceği için, basınç değişikliği nedeniyle ağrı ve denge kusuru gibi sorunlar belirir. Burundan rahat nefes almayı engelleyen sorunlar arasında, burun bölmelerinin eğriliği, burun iç zarının şişmesine neden olan iltihabi ve alerjik hastalıklar ön planda yer alır. Kulak, boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktorla, bu konularda görüşmenizi öneriyorum.
Beyin gelişmesi aksamış
A. R. / AKŞEHİR Oğlunuzun 20 aylık olmasına rağmen, yürüme ve konuşma kusuru göstermesi, beyin gelişiminde bazı şeylerin aksadığını düşündürüyor. Bu sorunları iki aylık iken geçirdiği ishale bağlamak mümkün olmadığı gibi, sıklıkla kullandığı ilaca bağlamak da mümkün değildir. Oğlunuzdan iki yaş kadar büyük olan kızınızın normal olması, kalıtımla geçen hastalık ihtimalini tümüyle ortadan kaldırmaz. Çünkü bazı kalıtsal hastalıklar bazı cinslere özel olarak ortaya çıkar, örneğin, kız çocukları sağlıklı olurken erkek çocuklarda sorun çıkabileceği gibi bunun tam tersi de bazı hastalıklar için geçerlidir. Kalıtsal hastalıklarda cinsiyete bağlı olmaksızın bazı çocuklar sağlam iken bazılarının hasta olması da rastlanabilen durumlar arasındadır. Hemen herkesin bildiği gibi, kalıtsal hastalıklar, akraba evliliklerinde daha sık görülmektedir.
Oğlunuzu, daha fazla zaman kaybetmeden, büyük şehirlerimizdeki tıp fakültelerinden birinin çocuk hastalıkları bölümüne götürmenizi taviye ediyorum.
Kan uyuşmazlığı var
Ç. DENİZ / İSTANBUL Dış gebelik, spermle döllenmiş yumurta hücresinin, rahim içine yerleşmek yerine tüplere ya da karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişmeye devam etmesiyle oluşan bir durumdur. Spiral kullanmakla ya da hiç doğum yapmamış bir kişinin spiral kullanmasıyla bir ilişkisi yok. Gebelikte kan uyuşmazlığı, kadının kan grubundaki Rh faktörünün negatif, erkeğinkinin pozitif olması halinde görülebilir. Görülebilir diyorum, çünkü burada önemli olan bebeğin kan grubudur. Eğer bebek Rh pozitif kan taşıyorsa, annenin kanında Rh faktörüne karşı antikorlar oluşur ve ortak dolaşımla bebeğe geçen bu antikorlar bebeğin kanının erimesine yol açar. İlk gebelikte antikor oluşması daha az olacağı için tehlikeler daha çok ikinci ve sonraki gebelikler için söz konusudur. Ancak kalıtım kuralları gereği, bebeğin kanının Rh negatif olması ihtimali de var. Eğer böyle olursa, kan uyuşmazlığı olmayacaktır. Kürtajla da, doğumla sonlanmış olsa, gebelik sona erdiğinde hemen Rhogam adlı ilacın uygulanması, annenin kanındaki antikorları ortadan kaldıracağı için, sonraki gebelikte bebeği koruyacaktır. Kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu hallerde, hamilelik başlar başlamaz, kan uyuşmazlığı ihtimali açısından doktora danışıp, belirli aralıklarla tahlil yaptırmak gerekecektir.
Hamile kalamıyorum
BANU / İSTANBUL
5-6 yıl önce iki kez hamile kalıp, başlangıcında iğne yaptırarak düşük yapmanızın, şimdi hamile kalamayışınızla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yumurtalıklarınızın yumurta üretmesinde ya da döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesinde bir sorun olabileceğini düşünüyorum. İki kez hamile kalmadan önce de üç yıl süreyle kontrolsüz birleşmeye rağmen hamile kalmayışınız, yumurtalıklarınızda tembellik ihtimalini arttırıyor. Eğer gebe kalmak istiyorsanız, önce tetkikler yapılır ve eğer düşündüğü gibi yumurtalıklar çalışmıyorsa, ilaçla uyararak yumurta üretmesi sağlanabilir. Ancak bilmeniz gereken bir gerçek de yumurtalıkların uyarılması halinde, ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik ihtimalinin arttığıdır.
Paylaş