Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Mide mikrobu tehlikeli midir?
H.Çetinkaya/ALMANYA Sürekli mide rahatsızlığı çektiğinizden ve bir ara dışkınızın siyahlaştığından bahsediyorsunuz. Eğer dışkınız koyu renk değil de katran gibi siyah çıktıysa, bu durumda bir sindirim sistemi kanamasından söz edilebilir. Mide şikayetleri de olduğuna göre bu kanamanın mideden kaynaklanma ihtimali daha yüksek. Yapılan tetkiklerde midenizde mikrop bulunduğu belirlenmiş. Midenizde ya da onikiparmak bağırsağınızda ülser bulunup bulumadığından söz etmiyorsunuz. Ancak kanama olduğuna göre bir ülser bulunma ihtimali yüksek. Bazı haplar kullanmaya başladığınızı belirtmişsiniz ama, hapların adından bahsetmemişsiniz. Muhtemelen antibiyotikler ve asit salgısını engelleyici gruptan ilaçlar kullanıyor olmalısınız. Doktorunuz gerekli kontrolları yaparak ilaç kullanma sürenizi belirleyecektir.
Siz esas olarak bu mikroplardan korkmuşsunuz. Ancak bu denli korkmanız için bir neden yok. Helicobacter Pylori adı verilen bu mikrop çoğu insanın midesinde, ona bir zarar vermeden yaşıyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türk halkında mikrop taşıyanların oranı yüzde 90’lara varıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran %50’ler civarında. Mikrop taşıyan herkes hasta değil. Eğer bir insanın midesinde ülser gibi bir hastalığı varsa ve yapılan tetkiklerde bu mikrop bulunuyorsa, sadece ülser tedavisinin yetmeyeceği düşünülmeli. Uygulanaan tedavi ile ülser kapansa bile, bir süre sonra tekrarlayabilir. Sık sık tekrarlayan ülserler ve sürekli tahrişin, kansere kadar varabilecek ciddi sorunlara yol açabileceğinden korkulur. Bu nedenle uygun antibiyotiklerle mikrobun da ortadan kaldırılması için tedavi uygulanmalıdır.
Size de uygulanan sistem bu, endişelenmeden tedaviyi sürdürün.
Kulaklarım duymuyor
T.AKTAŞ/ANKARA
Emekli olduğunuzda kulaklarınızın ağır işitiyor olmasının, bir meslek hastalığı olduğunu düşünüyorum. Uçak teknisyeni olduğunuzdan bahsetmişsiniz. Çalışma koşullarınızı bilmiyorum ama sürekli ya da sıklıkla yüksek gürültüye maruz kaldıysanız, işitmenizin azalması çok doğal.
Geçen yıl geçirdiğiniz trafik kazasından sonra işitmenizin daha da azalmasının, kafanızın travmaya maruz kalması sırasında işitme sinirinde oluşan hasara bağlı olduğunu sanıyorum. Şu anda işitme cihazına rağmen sıkıntınız olduğuna göre tetkik yaptırmanız gerekiyor. Yapılacak testlerden sonra işitme kaybının nereden kaynaklandığı belirlenebilir. Bu tetkiklerin sonunda, işitme cihazından yararlanabilecekseniz, hangi türde bir cihazın sizin için daha uygun olduğu belirlenecektir. Bu tetkikleri herhangi bir hastanenin kulak boğaz ve burun hastalıkları bölümünde yaptırabilirsiniz.
İdrar tutmanın zararı varmı ?
S.KOÇ/İSTANBUL
Böbreklerden süzülen idrar, mesanede (idrar kesesi) birikir. İdrar biriktikçe gerilen mesane duvarlarındaki duyu sinirleri, belirli bir noktadan sonra kişiyi uyararak idrar etme isteği yaratır. Bu uyarı gelmesine rağmen idrarı tutmaya çalışmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, mesanedeki duyu sinirlerinin duyarlığını azaltmanın yanısıra, idrarın boşaltılmasını sağlayan mesane kaslarının gevşemesine yol açabilir. Böylece kişi, ancak idrarı çok biriktiğinde bunun farkına varabilir hale geldiği gibi, tuvalate gittiğinde de tüm idrarını boşaltamaz bir hale gelebilir.
İdrarın mesane içinde uzun süre kalması, idrar yolu iltihaplanması ihtimalini arttırır. İdrara karışabilen mikroplar bölünerek çoğalırlar. Bir adet mikrop önce iki, sonra dört, daha sonra sekiz, onaltı, otuziki, altmışdört gibi sayılarla artar. Yüzlerce mikrop karışırsa, bu çok kısa zamanda milyarlara çıkar. İdrar yaptığınızda mesaneyi tümden boşaltamazsanız mikropların büyük bir kısmı mesanede kalmış olur ve bir sonraki idrar yapmaya kadar süratle çoğalmaya devam eder. İdrar yoluna karışan mikroplar mesaneyi iltihaplandırırsa, sistit olarak da adlandırılan mesane iltihabı, mikroplar böbreğe ulaşırsa piyelonefrit olarak adlandırılan böbrek iltihabı oluşur. Sık tekrarlayan böbrek iltihapları, halk arasında ‘böbreklerin çürümesi’ diye adlandırılan böbrek yetersizliklerine yol açabilir.
Paylaş