Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Böbreküstü beziniz hasta olabilir

M. Yanar/SAMSUN

Saçlarınızın dökülmesi, vücudunuzda kıllanma ve kilo almaya başlamanızı bir bütün olarak ele aldığımızda, hormon sisteminizin düzensiz çalıştığını düşünebiliriz. Böbrek üstü bezleri, kortizol adlı bir hormon salgılarlar. Bu hormon, yüzün yuvarlaklaşması (ay dede yüz), boynun gövde ile birleştiği yerde yağ birikmesi (buffalo sırtı), genelde kilo alma, ciltte çatlaklar (verjetür), kadınların erkek tipinde kıllanmaya başlaması gibi belirtilere yol açabilir. Cushing hastalığı denilen bu hastalıkta, böbrek üstü bezleri kontrolsüz olarak hormon salgıladığı için yukarıda tarif ettiğim şikayetlerin büyük bir kısmı bir arada görülür. Sizin kısa mektubunuzda bu yönde ayrıntı yok. Eğer tarif ettiğim şikayetler sizde de varsa, tercihen bir üniversite hastanesinin endokrinoloji (hormon bilimi) bölümüne başvurmalısınız.

Uykuda diş gıcırdatıyor olmalısınız

G. Alioğlu/SAKARYA

18 yaşında birinin dişleriyle başının bu kadar belada olması, sık rastlanan bir durum değil. Sorunun kaynağı, uykuda diş gıcırdatmanız olmalı. Sabah uyandığınızda, şiddetli başağrısı ve çenenizi açmakta güçlük çekmeniz de uyku sırasında çenenizi fazla sıktığınızı gösteriyor. Bu konunun çözümlenmesi için de bir uyku araştırma laboratuvarına başvurmanızda yarar olacağı kanısındayım. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerimizdeki tıp fakültelerinde bulunduğunu bildiğim uyku merkezlerinden birine başvuruncaya kadar, yatmadan önce sinir yatıştırıcı türde bir ilaç alabilirsiniz.

Ara kanamalar oluyor

E. N./İZMİR

Doktorunuz, tetkikleri yaptıktan sonra herhangi bir hastalık bulmadığına ve rahim ağzındaki yara kapandığına göre, arada olan kanama açısından endişe etmemelisiniz. Bazen hormonların düzensizliğine bağlı olarak ara kanamalar olabilir. Yumurtanın atıldığı gün de hafif bir kanama olması, sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ara kanamalar rahimde miyom adı verilen iyi huylu bir urun belirtisi de olabilir. Miyomlar çoğu zaman muayene ile fark edilirlerse de, henüz başlangıç halinde bulunabilecek bir miyomu teşhis edebilmek için, ultrasonografik tetkik yapılmadıysa, bunu da yaptırmanızı tavsiye ederim.

Midem düşükmüş

H. Dibek / İSTANBUL

Mide düşüklüğü, özellikle kadınlarda görülen bir sorundur. Zayıf yapılı ya da çok doğum yapmış kişilerde daha çok rastlanır. Sarkık, hareketleri azalmış mide, sindirim görevlerini aksatır. Mide düşüklüğü olan kişilere karın kaslarını güçlendirmek, kilo almak ve korse kullanmak gibi önerilerde bulunulursa da, bunların yararı kısıtlı kalmaktadır. Bu tür hastalarda, mide hareketlerini arttırmak, daha yararlı sonuçlar vermektedir. Bu amaçla, metoclopramid ya da cisaprid gibi etken maddeleri içeren ilaçlar kullanılabilir. Eğer asit salgısı fazlaysa, bunu azaltan ya da bağlayan ilaçlar da eklenebilir. Ayrıca sık ve az yemek de oldukça yararlı sonuçlar vermektedir.

Süt hormonunu kontrol ettirin

N. Hancı / ALMANYA

Kadının bebeğini emzirdiği süre içinde hamile kalmamasını sağlamak için, doğanın geliştirdiği bir önlem bulunmaktadır. Bu olay, süt salgılatıcı hormon olan prolaktin tarafından sağlanır. Bazen, bebek emzirme olmadan da prolaktin hormonu artabilir. Bu durumda bazen kadının göğüslerinden süt de gelebilir. İşte bu durumlarda da gebelik oluşmaz. Böyle hallerde, ilaç kullanarak prolaktin hormonunun düzeyi normale indirilir. Ancak hormon normale iner inmez gebelik hemen oluşmayabilir. Uzun süre çalışmayan yumurtalıkların çalışmaya başlaması zaman alabilir. Yumurtalıkların yumurta üretip üretmediğini, ultrasonografi ile kontrol etmek mümkün olabilmektedir. Doktorunuzun bu kontrolları da yapacağı kanısındayım, ilişkinizi kesmemenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları