SAĞLIK

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Yanma hissediyorum

59 yaşındayım. 3-4 yıl kadar önce cildimde toplu iğne batmaları gibi bir his oluyordu. Cilt doktorlarına gittim, cilt kuruluğu teşhisi koyarak nemlendirici özellikte merhem verdiler. Uzun süre kullandım ama bir çaresi olmadı. Bu kez bir nöroloji uzmanı, sinir uçları hasarı olduğunu söylerek B12 vitamini iğneleri önerdi. Doktorlar zamanla geçeceğini belirtmişti, biraz azaldı ama zaman zaman ataklar yaparak devam ediyor. Tamamen geçmesi için ne yapmalıyım?

l C.N./İZMİR

Tıpta nöropati olarak adlandırılan tablo, sinirlerin hasar görmesidir. Bu durum duyu sinirlerini etkilediğinde, iğne batması, yanma hissi belirtiler verir. Etkilenen bölgenin duyularında azalmalar da olur.

Tedavisinde, sizde de kullanılan B12 vitamininin yanısıra B6 ve B1 vitaminleri de kullanılır.

Ancak, nöropati teşhisi koymak yeterli olmamalı. Çünkü nöropati, bir çok hastalığa eşlik eden bir tablo olarak da karşımıza çıkabilir. Bunların başında, şeker hastalığı gelmektedir.Tıpta diabet olarak da adlandırılan şeker hastalığının neden olduğu sorunların en önemlilerinden biri nöropatidir. Ayrıca kollajen doku hastalıkları ve aralarında multiple sklerozun da yer aldığı bir çok nörolojik hastalıkta da bu tablo görülebilir.

İşte, nöropati teşhisi koymak yeterli olmamalı derken bunların kastediyorum. Uygulanan tedavi ile şikayetleriniz bir ölçüde azalmış olsa bile ayrıntılı tetkik yaptırarak nöropati yol açan hastalığın teşhis edilmesini sağlamalısınız.

Belimden aşağısı sorunlu

40 yaşındayım. Benim belimden aşağısında sorunlar var. Devamlı ağrı oluyor ve hiçbir zaman ısınmıyor. Belim ve bacaklarımda hissizlik de oluyor. Yolda yürürken en küçük bir zorlanmada bileğim burkuluyor ve düşüyorum.

Sağlığıma kavuşmam için

önerilerinizi bekliyorum.

E.KOŞAR/UŞAK

Belinizden ayaklarınıza kadar ağrı ve soğukluk hissetmeniz ve en küçük bir zorlanmada burkularak düşmenize neden olacak kadara güç azalması, genellikle bel fıtığı düşündüren belirtilerdir. Sık sık yazdığım için belki bilginiz vardır, bel fıtığı ya da diğer adıyla herni diskal denilen tabloda, bel omurları arasında yastık görevini yapan kıkırdakların yırtılması ve omurların arasından geçen ve vücudun ana sinir demeti olan omurilik ya da omurlilikten çıkarak bacağa giden sinir köklerine baskı vardır. Bu da kendini ağrı, duyu kusuru ya da güç azalmasıyla gösterir.

Tablonun kesin teşhisi için muayenenin yanısıra bazı tetkikler de yapmak gerekir. Bu tetkikler arasında, EMG olarak adlandırılan sinirlerden kaslara elektrik iletim hızının ölçülmesi, MR olarak kısaltılan manyetik rezonans yöntemiyle görüntüleme ya da BT diye kısaca belirtilen bilgisayarlı tomografi yöntemiyle görüntüleme sayılabilir. Hangi tetkikin yapılacağına, sizi muayene edecek doktor karar verecektir.

Midemde mikrop var

Haberin Devamı

Ben 55 yaşındayım. Bir süre önce midem bulanmaya başladı. Bunun yanısıra halsizlik de olduğu için bir süre önceki hipertiroidi hastalığımın tekrarladığını düşünerek tetkik yaptırdım ama, normal olduğu söylendi.

Bu sırada yapılan tetkiklerde midemde Helicobakter pylori diye bir mikrop olduğu söylendi. Antibiyotik ve mide ilaçları ile tedavi yapılmak istendi ama alerji nedeniyle tedavi olamadım. Sadece mide ilaçları kullanıyorum ama bulantım geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor, bana yol gösterin.

B.COŞKUN/İSTANBUL

Halk arasında, helikopter mikrobu ya da mide mikrobu olarak bilinen Helicobakter Pylori, midede yer alan ve ülserle kronik gastrit gibi bazı mide hastalıklarına yol açtığı belirlenmiş olan bir mikroptur. Türk halkında bu mikrop çok kişiye bulaşmış durumda. Herhangi bir şikayeti olmadan sadece mikrop var diye tedavi yapılmaz. Başta ülser olmak üzere bazı mide hastalıklarının bulunması halinde, antibiyotik ve mide ilaçlarından oluşan kombinasyonlardan biriyle tedavi uygulanmalıdır. Size uygulanan kombinasyondaki bir ilacın alerji yapmış olması hiçbir zaman tedavi edilemeyeceğiniz anlamına gelmez. aşka ilaçlarla da bu tedavi sağlanabilir. Ancak, çekilen mide röntgeniniz normal olduğuna göre, bulantınızın sadece buna bağlı olduğunu söylemek çok kolay değil. Size önerim, öncelikle safra kesesi olmak üzere diğer organlarınıza yönelik de tetkik yaptırmanızdır.

Yazarın Tüm Yazıları