GEÇTİĞİMİZ günlerde köşenizde horlamayla ilgili yazı yazmıştınız. Bahsettiğiniz horlama bende de var.
Daha da kötüsü, ara sıra gece nefesim kesilmiş olarak uyanıyorum. Yazınızda bahsettiğiniz horlama kliniğine benim de başvurmam gerekiyor. Bu klinik nerelerde var?
C.Onat/İSTANBUL
YAZIMDA değindiğim uyku laboratuvarları, aralarında üniversite hastanelerinin de yer aldığı birçok büyük hastanede bulunmaktadır. Ayrıca bu işi özel olarak sürdüren birçok merkez de var.
Bu laboratuvarlar sadece horlama konusuyla ilgili olarak çalışmıyorlar. Aralarında, uyku sorunları ve cinsel güçsüzlükler olmak üzere birçok başka sorunun araştırılmasında da yararlanılıyor.
Yayın prensiplerimin gereği, özel merkezlerin adlarını belirtmemeye çalşıyorum. Eğer siz kulak, burun ve boğaz uzmanı bir doktora başvurursanız yapacağı muayenelerden sonra uygun gördüğü bir uyku merkezine gönderebilir. Uyku laboratuvarının sonuç raporunu da bu doktor değerlendirerek size tedavi önerilerinde bulunur.
Ağız kokusu mideden kaynaklanır
HÜRRİYET Gazetesi'ndeki ağız kokusuyla ilgili yazınızı ilgiyle okudum. Çok yakınım iki kişi, uzun yıllardan beri bu sorunu aşırı derecede yaşamakta olduğundan araştırma yaptım. Birçok insanın midesinde, adına ‘‘helikobakter pilori’’ denilen bir bakteri yerleşmiş bulunmakta. Avrupa'da yapılan araştırmalarda insanların yüzde 25'inde bu bakteri tespit edilmiş. Bu bakteri, mide asidine karşı çok dayanıklı ve mide asidi tarafından imha edilemiyor. Bunun sebebi ise çok basit: Bakteri, kendisini korumak amacıyla bir enzim üretiyor. Bu enzim sayesinde etrafındaki mide asidini nötralize ediyor. Bu enzim mide asidini nötralize ederken oluşan kimyasal reaksiyonda amonyak oluşuyor. Bu amonyak, mide gazı olarak nefesle birlikte dışarı atılıyor. Dolayısıyla amonyak karışımı bir ağız kokusu oluşuyor. Bundan mustarip olan insanların dilleri beyaz renkle kaplı (paslı) oluyor. Bu bakterinin diğer bir kötü yanı ise, midedeki reaksiyonlar nedeniyle birçok insanda zamanla gastrit, ülser ve hatta mide kanseri gibi hastalıklara bile yol açması...
İ. H./ALMANYA
DEĞERLİ okurum, yayınlanan yazımda da belirttiğim gibi, ağız kokusunun birçok nedeni var. Mide hastalıkları da bunun önemli nedenlerinden biri. Kökenin mide olduğu durumlarda mideye uygulanan tedavilerle bu sorun çözüme kavuşuyor. Sizin belirttiğiniz h.pylori mikrobunun Türkiye'deki görülme sıklığı çok daha fazla. Bu sorunu, Türk hekimleri olarak bizler de başarıyla tedavi ediyoruz.