Paylaş
22 yaşında bir bayanım. Dört yıldan bu yana Takayasu arteriti denilen bir hastalıktan şikayetçiyim. Burada tedavimi yürüten doktorlar, bu hastalığın kesin tedavisi bulunmadığını söylediler. Bana kortizon ve metotraksat gibi yan etkisi yüksek ilaçlar kullanılıyor.
Acaba bu hastalığın yurt dışında kesin bir tedavisi yok mu? Ya da yan etkisi daha az ilaçlar bulunmuyor mu? Özellikle kullandığım bu iğne beni en az 3-4 gün süreyle hasta ediyor. Mide bulantısı ve ağrısı çok kötü bir duygu. Bu ilaçların yan etkisi yüzünden dört yıldır cehennem azabı çekiyorum.
N. Aktaş
Bu hastalığı tam olarak anlayabilmek için öncelikle otoimmün hastalıklar olarak adlandırılan hastalıkları tanımlamak istiyorum.
Bilindiği gibi bağışıklık sistemi, vücuda girebilecek yabancı maddeler ve özellikle mikroplara karşı mücadele edebilmek için görev başındadır. Bunlara karşı, antikor adı verilen maddeler üreterek mücadele eder. Bu bağışıklık sistemi bazen yanlış yaparak, vücuda giren yabancı maddelere karşı değil de vücudun kendi organlar ya da dokularına karşı mücadele eder. Bu sistemin yanlış çalışmasında daha çok, vücudun kendi dokularının protein yapısıyla, vücuda giren mikrop ya da virüs gibi hastalık etkenlerinin protein yapısının birbirine benzemesinin de önemi bulunmaktadır. Bilmiyorum bu benzetme ne kadar doğru ama, kiralık katillerin sadece benzerlik nedeniyle başka bir kişiyi vurmaları gibi bir olaydır bu. Vücuda giren bir bakteri ya da virüse karşı oluşturulan bağışıklık cisimcikleri (antikorlar) aynı ya da çok yakın protein yapısına sahip olduğu için atardamarları yabancı bir cisim gibi algılayıp bunu yok etmek için mücadele ederlerse sizdeki hastalık ortaya çıkar. Takayashu arteriti denilen bu hastalıkta damarlarda iltihap benzeri bir reaksiyon ortaya çıkar. Bu da damarların tıkanmasına kadar varan bir süreçtir. İşte böyle hallerde, bağışıklık sisteminin çalışmasını azaltmak ya da durdurmak gerekecektir. İşte size uygulanan kortizon ya da Methotraxate tedavisinin temel amacı bu. Bu ilaçların maalesef yan etkileri var. Mide ağrısı ve bulantısı dışında vücudun bağışıklık sisteminin çalışmasını azaltmak da, vücuda girebilecek mikrop gibi hastalık etkenlerine karşı vücudun direncini azaltacaktır. Bu durumda, çoğu kişide çok kolayca iyileşen bazı hastalıklar önemli sorun haline dönüşebilir. Bu nedenle sürekli olarak doktor kontrolunda kalmakta ve en küçük sağlık sorununda bu doktora başvurmakta yarar var.
Bu hastalık konusunda dünyanın diğer ülkelerinde farklı bir tedavi programı yok. Kaldı ki hastalığınızı takip ve tedavi eden üniversite kliniği de bu öndeki gelişmeleri sürekli izliyor. Eğer günün birinde böyle bir tedavi olanağı doğarsa, bunu doktorlarınız da size aktaracakları gibi, her zaman en taze haberleri size sunmayı prensip haline getirmiş olan gazeteniz Hürriyet’in sayfalarında da okuma şansınız olacaktır. Bu zamana kadar, halen tedavinizi sürdürmekte olan kliniğin kontrolunda kalmanızda yarar var.
Bazı bölgelerde yayınlanamıyoruz
Sağlık alanındaki yazılarınızı ilgi ile izlemekteydik. Bir süreden beri yayınlanmadınız. Ancak daha sonradan yazılarınızın Hürriyet İstanbul ve Ege ilavelerinde yayınlandığını, yaptığım seyahatler sırasında öğrendim. Bursa Kelebek ekinde yazılarınızın yayınlanmaması bizi üzüyor.
Yazılarınızın Bursa Kelebek ekinde de yayınlanmasını rica ediyoruz.
Ş.Gökalp-BURSA
Bir süre önce yapılan düzenlemelerle ’Sağlık’ köşesi, daha önce yer aldığı Kelebek ekinden, bölge sayfalarına aktarıldı. Bu tarihten beri, bölge eklerinin yayınlanmadığı illerde maalesef bu köşe yer alamıyor. Ben köşemi hiç ara vermeden hazırlıyor ve yayına sunuyorum. Umarım, Genel Yayın Koordinatörlüğü bu sayfa şıkışıklıklarına bir çözüm bulur ve bu köşe yeniden Türkiye’deki tüm okurlarına seslenme olanağı bulur.
Paylaş