Paylaş
Ben 23 yaşında bir bayanım. Uzun zamandan beri ayağımın altında nasır vardı. Bir süre önce bu nasırı aldırdım. Doktor rahat ayakkabı giymemei önerdi, ben de ortopedik terlik giymeye başladım. İşin ilginç yanı bir süre sonra aynı yerde tekrar olmaya başladı. Nasırın yeri ayağımın altına orta kısımda parmakların 1 cm, kadar altında.
Bu nasır benim yürümemi engelliyor. Neden tekrarlamış olabilir, ne yapmamı öneririsiniz.
Nuray Karaçam/İstanbul
Nasır, cildin üst tarafında bulunan koruyucu keratin tabakasının artarak sert bir doku oluşturması sonucu oluşur. Genellikle ayağın normalde bu denli sürtünme ve baskı altında kalmaya uygun yapıda yaratılmamış kısımlarının, çeşitli nedenlerle baskı altında kalmasına bağlı olarak gelişir.
Bu genel bilgileri sizin durumunuza uyarlarsak, sizde nasır çıkan yerin normalde yere güçlü basmaması gerekir. Yürürken bir çeşit amortisör görevi yapabilmesi için ayakta başlıca iki kavis bulunur. Bunlardan biri taban kavsi denilen topuk ile ayağın uç kısımları arasında kavis, diğeri de ayağın iç ve dış kısımları arasında yer alan parmakların biraz arkasındaki kavistir.
Metatars kavsi denilen bu kavis nedeniyle ayak, başparmağın tarak kemiklerine bağlandığı kısım ile küçük parmakların bağlandığı kısımla yere basar. Normalde bu kavsin orta kısmı yere pek güçlü basmaz.
Eğer metatars kavsi düşüklüğü olarak adlandırılan bir durum varsa, bu kavsin orta kısmı yani orta parmakların tarak kemiklerine bağlandığı kısım sürekli olarak baskı altında kalır. Buranın direncini arttırmak için oluşan doku sertleşmesi aşırı boyutta olduğu zaman da nasır olarak kendini gösterir.
Siz bir ortopedi uzmanı ile bu konuyu konuşun. Muhtemelen sizi bir ortopedi atölyesine sevk ederek ayağınızın daha dengeli basması için bazı destekler önerecektir.
Paylaş