Anneler ne ister

Şu sıralar annenizin, eşinizin, büyükannenizin veya çevrenizdeki başka bir kadının Anneler Günü’nü kutlamak için en yakındaki alışveriş merkezine gidip telaş içinde ona ne alacağınızı, onun ne isteyebileceğini bulmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ona alacağınız küçücük bir hediye bile onu çok mutlu edecektir, buna emin olabilirsiniz. Peki hediyenizin yanında, onu daha da mutlu kılacak birkaç noktayı da göz önünde bulundurmak ister misiniz?

Bebek anneleri ne ister?
Senin annen en yeni, en heyecanlı, en duygusal anne. Annen sana hayran, sen de annene. Annenin tek isteği ‘iyi bir anne’ olduğuna, her şeyi doğru yaptığına emin olabilmek. Seninle rahat rahat zaman geçirebilmek ve biraz da uyumak!
Seninle olan yeni hayata adapte olmaya çalışırken etrafındakiler, en başta baban, ona destek olduğunda her şey daha kolay. Diğer taraftan yeni anneye en iyi nasıl destek olunur kestirebilmek bazı durumlarda çok da kolay değil, çünkü hormonlar, uykusuzluk, vs. gibi çeşitli nedenler yüzünden çok duygusal, çok hassas.
Çevresindekilerin ona karşı sabırlı olmasına, isteklerini anlayışla karşılamasına, tolerans göstermesine, bebeği ile ilişkisinde eleştirel olmadan ona destek olmasına ve onu yalnız bırakmamasına ihtiyacı var. Senin ise bebek olarak henüz yapabileceğin çok bir şey yok. Nefes al, uyu, beslen, büyü yeter...

Haberin Devamı

Küçük çocuk anneleri ne ister?
Annenin eteklerinde, dizinin dibindesin. Bu aslında anneni biraz yoruyor ama annenin umurunda değil. Şu sıralar annen seni kolayca mutlu edebiliyor ve sen de onu. Zaten hayatının tek amacı seni mutlu etmek.
Senin temel ihtiyaçlarını gidermeye odaklanmışken, bir yandan da doğru eğitimi alman, sosyalleşmen, zekanın gelişmesi, sanatla tanışman, spor yapman için aşırı bir çaba, bir koşturma içinde. Dolayısıyla annenin en çok dinlenmeye ihtiyacı var. Arada bir mola vermeye, arkadaşlarıyla eskisi gibi sohbet etmeye, eşiyle baş başa vakit geçirmeye, kendisine zaman ayırmaya, annelik rolü dışında başka rolleri de olduğunu hatırlamaya ihtiyacı var.
Bu yaşlarda, annenin senden istediği tek şey onun sözünü dinlemen ve başarılı, uslu, akıllı, becerikli, ‘parmakla gösterilen’ bir çocuk olman. Çünkü onun, senin için çok fazla hayalleri var.

Ergen anneleri ne ister?
Annen ne yaparsa yapsın seni mutlu edemiyor. Ergenliğin fırtınalı yollarında sen çoğu zaman isyankar, kızgın, depresif, annen çaresiz. Hele bir de menopozu yaklaşmışsa, hem kendi, hem de ergeninin hormonları ile baş etmeye çalışıyor. Çatışmalar çok sık ve bazen çok sert. Sen her fırsatta annenden kaçmak istiyorsun.
Annenin neye mi ihtiyacı var? Bu soru bile seni sinirlendirebilir! Dinlemek istersen; onun sadece, o kadar emek verdikten sonra hayranlıkla seyretmek istediği çocuğunun dünyasından haberdar olmaya, iki çift laf etmeğe, birazcık vakit geçirmeye ihtiyacı var. Annen sana ‘her şeyine karışan, sürekli eleştiren kişi’ olarak gözükse de aslında o hep aynı kişiydi!
O değişmedi, sen değişiyor, büyüyorsun. Annen de bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Ergenlikte ondan uzaklaşman, bağımsız olmak istemen çok normal. Annenin tek istediği; bunu yaparken kırıcı olma! Ne olursa olsun ona saygısızlık yapma, bağırma, kapıları çarpma. Kurallara uyar, yalan söylemez, odanı dağıtmazsan annen dünyanın en mutlu annesi olmaya hazır. Bir de evden çıkarken ve eve gelince yanağına bir öpücük kondurursan.

Haberin Devamı

Genç yetişkin anneleri ne ister?
Çok şükür ergenlik bitti. Annen oldukça rahat. Hele bir de iyi bir işte çalışıyor, iyi bir aile kurmak için doğru adımlar atıyorsan. Annen senin ‘doğru insan ile’ yuvadan uçmana yavaş yavaş hazırlanıyor ama tamamen kopmanı da istemiyor.
Annenin senden istediği; iki yetişkin gibi sohbet edebilmek, dertleşebilmek, birbirinizin eksikliklerini tamamlayabilecek olgun bir ilişki sürdürebilmek. Artık ergenlikteki kadar sen de annenden uzaklaşmak istemiyorsun, hatta ona zaman zaman çok ihtiyacın var ama şimdi de kariyer, aile kurma, gelecek kaygıları içinde bazen onu ihmal ediyorsun.
Annen biliyor ki senin hayatın çok daha meşgul, olmaz mı, hayatını inşa ediyorsun. Onun ise büyük bir olasılıkla yaşlanan anne-babasının bakımı ile ilgili yeni sorumlulukları var. Yani onun da desteğe ihtiyacı var. En iyisi arada bir onunla baş başa yemek ye, onunla sinemaya git, kahve iç, onu unutmadığını, onu sevdiğini, saygı duyduğunu ona hissettir.

Haberin Devamı

Yetişkin anneleri ne ister?
Annen artık, sana ne kadar fark ettirmek istemese de, eskisi gibi her şeyi becerebilen, her şeye koşturabilen, her şeyini anında halledebilen, çözebilen anne değil. Roller yavaş yavaş yer değişiyor. Annen senden zaman zaman yardım isteyebilir. Oflama! Şikayet etme ve elinden geldiğince ona destek olmaya çalış. Hatta o sana kıyamayıp senden bir şey istemediğinde de destek ol.
Onunla doktoruna git, alışverişlerine, evindeki tamir işlerine, bir yerden bir yere gitmeyi gözünde büyüttüğünde ulaşımına yardım et. Arkadaşları, kardeşleri, sevdikleri ve biricik eşi bu dünyadan göçmüş olabilir. Onu yalnız bırakma. En azından her gün telefonla ara, hatırını sor. Bazen sana uzun uzun, hem de sen çok yoğun bir işin ortasındayken, başına gelen bir olayı bütün detayıyla anlatabilir. Sabırla dinle. Sen yüzünde ufacık bir sivilce çıktığında, iş yerinde patronuna kızdığında veya sevgilinden ayrıldığında onu kaç saat boyunca yedin bitirdin ve o seni sakin sakin defalarca nasıl dinledi hatırlar mısın?

Haberin Devamı

Yaşlı anneler ne ister?
Annen senin için çok kıymetli, ona her fırsatta ulaşmak istiyorsun ama bazen hep aynı soruları soruyor, aynı uyarıları yapıyor, aynı hikayeleri anlatıyor ve sıkılıyorsun. Bırak anlatsın, o hikayeler onu canlı tutuyor. Hatta ona kendi çocukluğunu, gençliğini ve onun çocukluğunu, gençliğini her fırsatta anlattır, neler neler öğrenirsin tahmin bile edemezsin.
Ama en önemlisi, ona karşı sabırlı ol. Hayat ona, sana olduğundan çok daha zor. Eskisi gibi her şeyi çabucak algılayamamak, hatırlayamamak, teknolojinin, zamanın gerisinde kalmak, rahat hareket edememek, sağlık problemleri ile mücadele etmek ne demek biliyor musun?
Şikayet ediyorsa ona hak ver, onu uzun uzun dinle, destek ol, ona sarıl, elini tut, tutabildiğin sürece...

Haberin Devamı

Anneler Günün kutlu olsun canım annem.

Yazarın Tüm Yazıları