Lincoln, Elvis ile uzak akrabayız

Amerika’ya yerleşmiş Türklerin kurduğu derneklerin toplantılarını mümkün olduğunca izlemeye çalışırım. Oysa kolay bir iş değil bu zira New York’tan Hawaii’ye,Chicago’dan Texas’a 50’nin üstünde derneğimiz var.

Kanada’dakiler de cabası. Kolayına kaçmak isterseniz New York’ta ‘Federasyon’un, Washington’da ’Asamble’nin yıllık kongrelerini takip edebilirsiniz. Amerika’daki Türklüğün havasını kapmak için yeterli. Benim için öyle.

*

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin 25’inci yıllık kongresi üç günlüğüne Washington’a gittim. Gözlem ve izlenimlerimi şöyle aktarayım. Asamble, kongre için kullanışlı olduğunu dikkate alarak Omni Shoreham Oteli’ni seçmiş. Türkiye kadrosu kalabalık. ABD Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile Washington, New York, Chicago, Los Angeles başkonsolosları. Ankara’dan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanı AKP Milletvekili Egemen Bağış, Türk Amerikan Dostluk Grubu Eşbaşkanı CHP Milletvekili Büyükelçi Şükrü Elekdağ, AB İlişkileri Genel Sekreteri, Başbakan Erdoğan’ın Danışmanı Büyükelçi Murat Sungar, Ege Üniversitesi’nden Prof. Sedat İşçi.

Amerika cephesinde Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Türk-Amerikan Dostluk Grubu’ndan Florida Milletvekili Robert Wexler, Kentucky Milletvekili Ed Whitfield, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ege, Kafkaslar ve Orta Asya Direktörü Mathew Bryza, eski kongre üyeleri Stephen Solarz, Bob Livingston, milletvekili adayı Öz Bengür, siyasi dergi, üniversite, vakıf, düşünce kuruluşları temsilcileri.

*

Bunlar iyi, hoş ama katılım çok az. Asamble çeşitli kesimlerde faaliyet gösteren Türk-Amerikan derneklerini bir kimlik altında toplayan şemsiye kuruluş. 52 üye derneğe sahip. Bu kıta ülkede 400 bin civarında Türk kökenli insan var. Asamble’nin kuruluş amacı Türkiye’ye hasım grupların karalama girişimlerine karşı çıkmak, başta Kongre her düzeyde Türk-Amerikalıların yararlarını savunmak, Türkiye-ABD ilişkilerini, Amerika’daki Türk varlığını güçlendirmeye çalışmak.

Sönük diyeceğim Kongre’nin gündemi ancak belli grupları ilgilendirecek türden idi. Türkiye-ABD-AB ilişkileri, Türk-Yahudi ilişkileri, Amerikan demokrasisi, ’Ölüm ve Sürgün’, Müslümanlar ve Azınlıklar adlı konferans, Şakir Eczacıbaşı’nın resim sergisi, Erju Akman’ın ’Günümüzde Türk Sineması’ gösterisi, Yahudi Soykırımı belgeseli.

*

Bu başlıklar harcı alem konferans konuları. Asamble’nin yıllık kongresine yararı şüphe götürür. Basında sık yayımlanan bu konuların konuşulması yerine yaşarlığı zayıflamış olan Asamble’nin ayakta kalması için yapılması gerekenlerin masa üstüne konup bu kongrede tartışılması gerekirdi. Asamble’nin son iki yıldır geçirdiği karmaşayı bilmeyen yok. Üye dernekleri ziyaret için 30 bin mili aşkın yol kateden Başkan Ercüment Kılıç’ın faaliyet programını tasvip etmeyen mütevelli heyeti asamblenin Türkiye’den aktarılan para musluğunu kapattı. Yönetimdeki iç çatışma bunca yıldır ’taban ve tavandaki’ Türkleri birleştirmedeki başarısızlığı da bir kez daha ortaya koydu.

Dev ülkedeki Türklerin örgütlenmeyi gerçekleştiremediği sır değil. Asamble gibi New York merkezli diğer şemsiye kuruluş Federasyon’un etkinlik programlarının finansmanını yeni bir düzene sokması gerekiyor. Amerika’da ihracat, sigorta, gıda, pazarlama, üretim, inşaat gibi sanayilerde sivrilmiş şirket sahibi varlıklı pek çok Türk-Amerikalı var. Bu insanların kar gözetmeyen (non-profit) statüdeki Asamble ve Federasyon’a vergilerinden düşecekleri bağışlarıyla finansman sorunları büyük ölçüde karşılanır. Buna anavatandan Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi kurumların, Türkiye’ye ihracat yapan Amerikan şirketlerinin katkıları da eklenebilir.

*

Türkiye, başlıca müttefiki ABD’de Türk varlığının gücünü katlaması için Washington’a ’makamsız’ bir büyükelçi atamalı. Bu büyükelçinin dernekler ve bireyler arasında kopukluğu asgariye indirip, iç ve dış kaynakların işletilmesiyle parasal desteği sağlaması mümkün olabilir.

Asamble kongresinde Virginia eyaletinde yaşayan Meluncanların Türk kökenliliğini vurgulayan konferans oldukça ilginç idi. Karışık ırklı Meluncanlar arasında ataları Meluncanlı olan Abraham Lincoln, Ava Gardner, Elvis Presley gibi ünlüler var. Konunun uzmanı Wellmont Vakfı Başkanı Brent Kennedy’nin Türk-Meluncan ilişkisini dile getirdiği konferansı da, izleyenlerin gözlerinin yaşarmasına sebep oldu.
Yazarın Tüm Yazıları