Paylaş
Ünsal Oskay’ın altı kitabı birden yeniden yayımlandı. Yalnız iletişim dünyasından olanlara seslenmiyorum! Yaşadığınız toplumu iyi tanıyabilmek, zevklerimizi yeniden gözden geçirmek, medyanın bulunduğu hali eleştirerek olması gereken aşamaya nasıl ulaşacağını öğrenmek, düşünen, soran bireyler olmak, ‘evet efendimci’ bir insan olmaktan kurtulmak istiyorsanız, onun kitaplarını okumalısınız. İtaat kültürünün çağdışılığını, başkaldırmanın bir insanlık tavrı olduğunu, o, bize kitaplarıyla iletti.
Önce kitaplarının adlarını yazdıktan sonra bu kitap hakkında güvendiğim isimlerin kapakta yer alan görüşlerini de aktaracağım.
Bir kenara yazın ve mutlaka edinin!
‘Tek Kişilik Haçlı Seferleri’ – “Kitle kültürünün tarihçisi ve eleştirmenidir Ünsal Oskay.” (Murat Belge)
‘Roman ve Etik’ – “Bu kitap roman sanatının ahlâki ikilemlerini yeniden düşünmeye başlamak için iyi bir başlangıç.” (Orhan Pamuk)
‘Çağdaş Fantazya’ – “Edebiyat teorisinin, sanat ve iletişim sosyolojisinin, Marksist teorinin terimlerini alıp popüler kültüre, bilimkurguya, korku ve gerilim sinemasına uyguluyor. Ve bunu 1983’te yapıyor.” (Bülent Somay)
‘İletişimin ABC’si’ – “İletişimin kodlarının çözümlendiği temel bir yapıt olan ‘İletişimin ABC’sinde aynı zamanda hayatın bütününü kucaklayan bir düşünürün iletişimin ne olduğu ve ne olmadığına dair tespit ve öngörüleri yer alıyor.” (D. Beybin Kejanlıoğlu)
‘Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri’ – “Bu kitap, alanında ilk ve aşılamayan tek kitaptır. Oskay, popüler kültür ve kitle kültürü kavramlarının içeriğine dahil olan pek çok öğeyi derinlemesine inceleyerek popüler kültürün tarihsel kökeni ve siyasal rolünü daha da belirginleştirmiştir.” (Aydın Uğur)
Yukarıdan bakmadan öğretmek
Basmakalıp düşünceler içinde yuvarlanırsak, ne biz gelişiriz ne de yaşadığımız topluma bir katkımız olur. İletişim kavramı, özgür koşullar, yan tutmayan görüşler; sebebi ne olursa olsun tartışma kapısını kilitleyen bir anlayış doğrultusundaki saplantılarla bir arada yürümez.
Oskay’ın kendisini de tanıdım, bilen insan olmanın alçakgönüllülüğünü hemen fark ederdiniz, yukarıdan bakmadan öğretme özelliğini sezerdiniz.
Bu iddiayı dile getirmekte hiçbir sakınca görmüyorum: Eğer medya mensupları onun kitaplarını okusaydılar, medyanın düzeyi böyle olmazdı.
Özellikle ben üç kitabını yarından tezi yok herkese okumasını salık veriyorum: ‘Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım’, ‘Tek Kişilik Haçlı Seferleri’, ‘İletişimin ABC’si’.
Üç kitap da yayımlandığında efsaneleşmiş kitaplar listesine girmişti.
‘Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım’, sürü psikolojisinin, eleştiren birey olmaktan insanı nasıl itaat eden bir kimliğe dönüştürdüğünü anlatan ve bize doğru yolu gösteren bir kitap!
‘Tek Kişilik Haçlı Seferleri’nde özellikle ‘Portreler’ bölümü, edebiyatçıların mutlaka okuması gereken örnekler.
Yüzyılı, dünyayı, Türkiye’yi anlamak, algılamak için okunması zorunlu kitaplar.
Paylaş