Şişli'de bir kültür merkezi

CUMARTESİ günü Şişli Belediyesi’nin yaptığı Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne gittim.

Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Ödülleri’nin bu yıl gerçekleştirilen 71’incisi o binada düzenlenen törende verildi.

Büyük kentlerde, o kentlerin semtlerinde kültür merkezlerinin, kütüphanelerin yapılması konusunu çok yazdım.

Çünkü İstanbul gibi yaşamın trafiğe göre düzenlendiği bir yerde mahallelerde, önemli merkezlerde bu tür yerlerin yapılması bir çözüm sayılabilir.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi de bu özelliklere sahip bir nokta.

Eskiden, Taksim’de Sıraselviler Caddesi’nin başındaki binada yer alan Nâzım Hikmet Vakfı, oradan çıkınca, vakıf ve içindeki birçok şey ortada kaldı.

Oysa o vakıfta önemli arşiv malzemeleri vardı ve belirsizliğe terk edilmişti. Şimdi Nâzım Hikmet Vakfı burada faaliyet gösteriyor.

Onlara verilen büroyu Vakıf’la birlikte Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) de kullanıyor.

Şaire ait özel eşya, kitapların ilk baskıları burada korunuyor ve sergileniyor. Gelenler bu konuda da bilgi alabiliyorlar.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde Abidin Dino yapıtları sergileniyor, büyük bölümünü Sakıp Sabancı Müzesi’nden almışlar. Abidin Dino’nun başka eserleri de sürekli burada kalacak.

Dino’nun yanı sıra başka ressamların eserleri de burada sergileniyor. Sanırım birçok kişi burada tanınmış ressamların, heykelcilerin yapıtlarını görebilecekler.

Bu merkezin başka kuruluşlarla da ilişkili olduğunu, onların da katkılarıyla etkinliklerini sürdürdüklerini biliyorum.


MERKEZDE NELER VAR?
Çok katlı yapı olmasının avantajıyla, farklı katlarda sergi salonları var.

Abidin Dino katında 150 kişilik değişebilen oturma düzenli çok amaçlı bir salon yer alıyor. Bir başka katta 300 kişilik geniş fuayeli, geniş kulisli tiyatro salonu var. Nâzım Hikmet katında müze niteliğinde “Nâzım Hikmet Anı Salonu” (Rusya’dan getirtilmiş özel eşyalarıyla birlikte) ve geniş bir Nâzım Hikmet Kütüphanesi.

Tören sırasında bir kere daha Şişli’nin böyle bir binaya, özellikle böyle iyi hazırlanmış salona ihtiyacı vardı diye düşündüm.

Merkezin bence en önemli işlevi, kitaplığının bulunması.

Özellikle öğrencilerin çalışma mekânı olarak kullanması buranın önemini arttırıyor.

Kütüphane bağışlardan oluşmuş.

Rahat bir çalışma mekânı. Sabah 10.00’da açılıyor akşam 21.00’de kapanıyor. Böylece mesaisi bittikten sonra kütüphaneye uğramak isteyen çevre
sakinleri kolaylıkla buradan yararlanabilecekler...

Şimdilik 55 bin kitap yer alıyor kütüphanede..

Artık fiziksel olarak küçülen evlerde geniş ölçekli kütüphaneler, kitaplıklar muhteva etmek çok mümkün değil. O yüzden kütüphaneye bağış yapmanızı tavsiye ederim, hem eviniz genişler, hem kitaplarınız kaybolmamış olur, hem başkalarının onları okumasını sağlarsınız... Ki asıl önemlisi bu sanırım.

Kitaba ulaşamayacak insanları kitapla bir araya getirmekten daha güzel ne olabilir ki!

HER semte böyle merkezlerin gerektiğini bir kez daha hatırlatırım.

Yazarın Tüm Yazıları