Paylaş
TÜRKİYE İş Bankası’nın Kibele Galerisi’nde sanat tarihimize ışık tutacak bazı mektuplar sergileniyor. Serginin ana adı: “Biz Mektup Yazardık!”
Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar.(*)
Hughette Eyüboğlu hazırlamış sergiyi ve kataloğu. Yine kataloğun editörlüğünü de Rûken Kızıler üstlenmiş. Kitap tasarımı da Emre Senan’dan. Üç kişi emeklerini birleştirmişler, ortaya unutulmaz bir sergi ve katalog çıkarmışlar.
Mektuplara kişisel ilişkiler açısından da bakabilirsiniz, bu sayede dostlukların seyrini öğrenebilirsiniz. Eserleri dışında iç dünyalarını, duygularını bu mektuplardan okuyabilirsiniz. Gelin görün ki sanat dünyasının birçok ustasının mektupları olunca, bu belgelerden sanat tarihindeki izdüşümlerini araştırma çabasına girişirsiniz.
Emre Senan, bugünkü duruma dair sergiyi gezerken ilgi çekici bir saptamada bulundu.
Peki, biz bugün mektup yazmıyoruz, ileride ilişkilerimizin, kişisel düşüncelerimizin belgelenmesi nasıl olacak?
Bunun yanıtını veremedim.
Belki teknoloji ilerlerse, hepimiz sevdiği kâğıdın rengini, çeşidini gösteren, sevdiğimiz mürekkeple yazacağımız ekranlar dönemi başlayabilir.
Teknoloji deyince, onun yararından da söz etmeliyiz.
Bütün mektupları dijital ortamdan da okuyabilirsiniz.
Kataloğun kapağında bir yazı da eski kuşaktan olanlara mektuplaşmaları çağrıştırıyor: “Uçak İle - Par Avion”
*
ÖNSÖZ’de editör Kızıler, mektup türünün kapsamı konusunda düşüncelerini açıklıyor, kitabın hazırlanış sürecine dair de notlarını okurla, ziyaretçiyle bölüşüyor: “Üç yıllık bir çabanın ürünü ‘Biz Mektup Yazardık’, 500 sayfalık bir kitap halinde karşınızda.
Belge midir mektup? Sahibi kimdir? Gözden kaçmış bir anlam mıdır? Gerçekle ilgisi çözülebilir mi? Daha da ileri gidersek, mektupları sona ermiş bir yaşamın yeniden kurgusu için kullanmak mümkün müdür?”
Hughette Eyüboğlu’nun Sunuş’u kitabın özelliğini anlatıyor: “Umarım sizler, ressamların hayatlarını sırf resim yaparak geçirmediğini, bir döneme ışık tutan bu mektuplar sayesinde yeniden görerek belki de Bedri Rahmi’yi başka bir bakış açısı ile değerlendireceksiniz.”
Hiç kuşkusuz, mektup olunca zarflar da bir o kadar önem kazanır... Eyüboğlu’nun özel baskılı zarflarını mutlaka görün sergide.
Sergi ve kitapta sadece mektupları değil, onları zenginleştiren başka görsel malzeme de kitabı okuyacak olanları satırların ötesine götürüyor.
Tanıdığınız, eserlerini gördüğünüz ressamlar, adını bile duymadığınız sanatçılar burada mektuplarıyla sizin dünyanıza adım atıyor. Varsa eksiklerinizi de tamamlıyor. Resim tarihimizin akımlarını, gruplarını ilk elden mektuplarla tanımak, serginin ve kitabın önemini daha da arttırıyor. Sergiyi gezdikten sonra kitabı mutlaka almalısınız, çünkü teker teker bu mektupları ancak kitaptan okuyabilirsiniz. Kişisel bir sanat tarihinin dönemeçlerini bu sayfalarda göreceksiniz.
İçindekiler bölümünü açtığınızda bunun bir katalog değil, mektuplardan oluşan bir önemli bir kitap olduğunu fark edeceksiniz.
*
SERGİYİ, 5 Nisan ile 20 Ha ziran arasında gezebilirsiniz.
(*) Türkiye İş Bankası Yayınları
Paylaş