Radyo ve Demokrasi Müzesi

GEÇEN hafta sonunu İzmir’de geçirdim.

Haberin Devamı

Arkas Sanat Merkezi’ndeki Camın Şairleri Sergisi’ni gezdim.
Konak Belediyesi’nin açtığı Radyo ve Demokrasi Müzesi ile Kadın Müzesi’ni dolaştım.
Arkas Sanat Merkezi’nde şimdiye kadar önemli sergiler açıldı. Kapsamlı kataloglar yayımlandı. Camın Şairleri adını taşıyan sergiden ayrıntılı biçimde söz edeceğim.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da, İzmir’de butik müzeler açtı. Daha önce açılan Mask Müzesi’ni, Mizah ve Karikatür Müzesi’ni görmüş ve yazmıştım. Bu önemli projeler İzmir’i butik müzeler kenti yapma amacını taşıyor.
Radyo ve Demokrasi Müzesi’nin binası Sarmaşıklı Ev diye bilinen bir mekân, müze için özel restorasyonu ve düzenlemesi yapılmış. Müze yıllara göre 6 odadan ve bir kütüphaneden oluşuyor. Odalarda dönemin önemli siyasilerinin veya olaylarının ses kayıtları interaktif radyolarda seslendirilmiş.
Galeri 1 - İlk Yıllar - Radyonun Doğuşu, İnsanın Radyoyu Keşfi, Galeri 2 - Savaş ve Radyo - 2. Dünya Savaşı’nda Radyonun Kullanımı, İnsanın Radyonun Gücünün Keşfi, Galeri 3 - Radyo Savaşları - Soğuk Savaş yıllarının propaganda amacı olarak radyo ve gerilla radyolarının doğuşu, Galeri 4 - Radyo... Özgürlük... - Radyonun Özgürlük Mücadelesi, Özgürleşme Aracı olarak radyo, Galeri 5 - Öldü mü Yoksa? - Radyonun gözden düştüğü yıllar, Galeri 6 - Radyo Daima - Bir Tıkla Radyo, yeni nesil yayıncılık ve radyonun bir demokrasi aracına dönüşmesi, adlı galeri ve bölümlerden oluşan müzedeki interaktif radyolarda, Atatürk, İsmet İnönü, Hitler, Lenin, Che, Fidel Castro, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Deniz Gezmiş gibi isimlerin sesleri ve konuşmaları dinlenebiliyor. Kütüphanedeki makaralı ses kayıt cihazından da eski İzmir Radyosu kayıtları dinlenebiliyor.

***

MÜZENİN kapısından girdiğimde beni bir Hamiyet Yüceses fotoğrafı karşıladı. Küçük tanıtma kartında, ünlü şarkısının sözleri yazılıydı:
“Her yer karanlık pür nur o mevki.”
Yüceses
’i radyodan dinledim, sahnelerde seyrettim.
Bir başka kartın üstünde Zeki Müren fotoğrafı var. İkisinin de fotoğrafını önlerindeki radyo tamamlıyor.
Eski dönemde birçok ses sanatçısı radyo reklamlarında yer alıyordu.
Ben hâlâ iyi bir radyo dinleyicisiyim, kulağım radyoda gözüm dergide, kitaptadır.
Radyo Günleri’nde ailelerin tek bilgi alma ve eğlence kaynağı radyolardı. Küçükken hayal meyal savaş haberlerini dehşet içinde ailem radyodan dinlerdi. Ankara Radyosu’nun saat 13.00’teki haber saatini hep anımsarım. Radyoda edebiyat, kitap programları yaptım. Bana radyoda konuşmayı rahmetli arkadaşım, oyun yazarı Oktay Arayıcı öğretmişti. Bana deneyim kazandıran da sevgili dostum Oray Tuğlan oldu. Radyoda konuşmayı, program yapmayı da çok severim.
Müzede çocukluğumda, gençliğimde gördüğüm, bizzat kullandığı birçok markanın, bugün yerinde yeller esiyor. O zaman hepsi de çok tanınmış markalardı. Müzede pikaplar da var. On plağın art arda otomatik çalındığı pikapları göreceksiniz.

***

MÜZEYİ gezerken her kuşak başka duygularla ayrılacak.

Yazarın Tüm Yazıları