Hangilerini okudunuz?

Haberin Devamı

544 sayfalık kitabı masamın üzerine koydum, sınava girmiş bir ruh hali içinde sayfalarını çevirmeye başladım, zaman zaman test sorularını cevaplamaya çalışan bir öğrenci gibi hissettim kendimi. Kitabın başlığı bile size bu durumu yeterince açıklayacaktır: ‘Okunması Gereken 501 Kitap.’

Okunması gereken 501 kitaplık liste, sırasıyla Çocuk Edebiyatı, Klasik Edebiyat, Tarih, Anı, Modern Edebiyat, Bilimkurgu, Polisiye, Seyahat kitaplarından seçilmiş. Her tür için özel bölümde o türün, alanın okunması gerekenlerini sebebiyle açıklıyor ve kitap hakkında temel bilgileri veriyorlar. Giriş bölümdeki ifadeler, ‘uzman işi’ olduğunun göstergesi: “Okunması Gereken 501 Kitap bugüne dek sahip olduğunuz en bilge, zeki, okumuş ve güvenilir bir dosta benzer. Bu kitapta hayatın her alanından ve farklı yaş gruplarından kitap eleştirmenleri, tanıtmaları istenen eserleri içselleştirmek için yoğun bir emek harcadı ve her biri kitapların onlara yaşattığı şaşkınlık ve haz duygularını ifade etti.”

Haberin Devamı

Hangilerini okudunuz


Kütüphanenizi yenilerken işe yarayacak


Böyle kitapların birkaç açıdan önemi vardır. Genç kuşaktan biri bu kaynak kitap sayesinde, eksiklerini gidermek isteyecek, dünyayı, Batı’yı ve insanlığı daha iyi anlayacak, hayatı daha doğru değerlendirecektir. Genç kuşaktan olmayan bir okur ise bunların hangisini okuduğunu gözden geçirecektir. Bazılarını okumamış olmanın eksikliğini duyacak ya da seçmelerde yer alan kitabı okuduğunu ve beğenmediğini anımsayacak. Sonra listede olmasını beklediği ama yer almayan kitapların eksikliğini fark edecektir!
Belli bir sayısal ifade barındıran listeler, muhakkak birileri için eksiktir. Ancak yine de önemli rehber ve kılavuz metinlerdir. Kütüphanesini yeniden düzenlemek, yenilemek isteyenler bu listedeki kitapları tarayabilir.
Kanaatimce bu kitabın asıl yararlı olacağı kitle genç kuşaktır.
Birçok eleştirmenin, edebiyatçının, üzerinde oybirliğine vardığı kitapları kütüphaneye koymak, iyi bir kütüphane kurmanın başlangıcıdır. Bunu her alanda tavsiye ederim!
Ben de kitapta anılan temel kitapları incelerken, bazı eksiklerimi fark ettim. İyi bir sınav oldu benim için. Klasikler konusunda geçer not alabilirim. Ancak, tarih okumaları konusunda tamamlamam gereken eksikler var.
Çocuk Edebiyatına baktığımda, sevindim, bugün hemen hemen bu kitapların hepsi dilimize çevrilmiş durumda. Bu da genç kuşağın şanslarından biri. Bazıları var ki hem küçükler hem büyükler okumalı! Hiç kuşkusuz bunların başında Antoine de Saint–Exupery’nin Küçük Prens’i geliyor.


Edebiyatımız için de hazırlanabilir mi?


Modern Edebiyat bölümünde es geçtiğim adlar var, ancak onların yerine başka adları okuduğumu düşünerek teselli buluyorum. Bilimkurgu bu kitaba göre en zayıf yanım! Sanırım türün meraklısı okur, buradaki listeden alnının akıyla çıkacaktır. Bilimkurgunun okunma potansiyelinin gençlerde daha yüksek olduğundan eminim, satış listeleri de zaten bunu gösteriyor. Polisiye bölümü de türü sevmeme rağmen, yer yer ihmal ettiğimi gösterdi! Kitabı okurken ne düşündüğümü tahmin edebilirsiniz? Acaba bizim edebiyatımız için de böyle bir kitap hazırlanabilir mi?
Denemeye değer!

Yazarın Tüm Yazıları