Ege Sanat Günleri’ni okumak

ÜNİVERSİTELERDE yapılan değişik alanlardaki sempozyumların, sergilerin kayda geçmesinin gerektiğini her zaman yazarım.

Haberin Devamı

Çünkü oraya gelenler sempozyumu dinlerler, unuturlar, sergiyi gezenler de kısa bir süre sonra görüntüleri anımsamazlar. Daha da önemlisi, etkinlikten, sergiden haberdar olup gitme, görme imkânı olmayanlar herhangi bir yayın yapılmadığı zaman ne yazık ki eksiklerini gideremezler...

Masamın üstünde daha önce yazdığım, 4-13 Aralık’ta Ege Üniversitesi’nin düzenlediği EgeArt Sanat Günleri’nin kataloğu var.
Kataloğun başında Yalçın Akdoğan’ın, Volkan Bozkır’ın ve Rektör Candeğer Yılmaz’ın yazılarını okuyabilirsiniz.
Rektör Candeğer Yılmaz, sanat günlerini şöyle tanıtıyor: “Ege Üniversitesi, uluslararası ölçekte bir kalite ve disiplin ile gerçekleştirilen eğitim, araştırma ve bilimsel faaliyetlerin kültür-sanat aktiviteleriyle desteklenmesini son derece önemsemekte; kültür ve sanat olgularının toplum yaşamındaki yadsınamaz önemi nedeniyle sanatsal faaliyetlere de aynı uluslararası kalite ve disiplin ölçeğinde geniş yer vermektedir. Ege Üniversitesi EgeArt Sanat Günleri ile kültür-sanat faaliyetini doruğa ulaştırma noktasına gelmiştir.”
Küratör Mehmet Tüzüm Kızılcan günlerden duyduğu sevinci yansıtıyor:
“Türkiye’nin sanat yaşamına Ege’den, uluslararası EgeArt sanat günleri ile seslenebilmek benim ve yol arkadaşlarım adına gurur verici.”

 

* * *

 

Haberin Devamı

SANAT Günleri’nin bir özelliğini yineleyelim.
Kentin birçok merkezindeki mekânlar kullanıldı, birçok semtin sakinleri sanatla bu yaygın anlayış sayesinde buluşabildi.
Günlerin her zaman bir Onur Sanatçısı seçilir. Bu seçimin amacı, uğraşlarına bir ömür adayan kişinin hatırlanması, daha geniş bir kitleye tanıtılmasını sağlamaktır.
Bildiğiniz üzere, heykel, nedense bizde gölgede kalan bir sanat. Ne yazık ki, büyük kurumlarımız, holding binalarımız heykelle süslenmiyor. Üstelik yapılanlar da yıkılıyor! Genellikle resim alıyorlar, ressamlara yatırım yapıyorlar ama heykel seçimde bu kadar şanslı değil.
O gerekçeyle de Aydın Doğan Vakfı Ödülü’nü de almış olan iyi heykeltıraş Seyhun Topuz’un bu yılın Onur Sanatçısı seçilmesi beni ayrıca sevindirdi.
Bizim ülkemizdeki sanat çalışmalarını, sanatçıları her zaman sergilerde görmek mümkün değil. Özel müzelerde onların eserlerini görebiliyoruz, sanat fuarlarında izleyebiliyoruz. Kısıtlı bir görme olanağını EgeArt gibi etkinlikler genişletiyor.
Uluslararası Davetli Sanatçılar bölümü, bizim dışımızdaki sanatçıları, akımları, eğilimleri de tanımamızı sağlıyor.
Hazırlanan katalogda, EgeArt’ta yer alan sanatçıların eserlerini ve yaşamlarını bulacaksınız.
Bakmanız gereken bölüm başlıkları şöyle: Ustaya Saygı, Yaşayan Anıt Sanatçılar.
Gerçekten de bu başlık altındaki sanatçılar Türk resminin, Türk heykelinin onur listesinde yer alacak nitelikte isimler.
Kataloğu okuduğunuzda ayrıca:
“Akademik sanat çalışmaları nasıl?”, “Yarının sanatçı kuşağını yetiştirenlerin kuramları, bilgileri uygulamaya nasıl geçiyor?” sorularını sorup, bu konulara özel bir dikkat yöneltmenizi belirtmeliyim.
İzmirlilerin almasını elbette salık vereceğim ama İzmir’de bunları görmeyenlerin Türkiye’de sanatla ilgili herkesin de kütüphanesinde bulunması gereken bir katalog.
Kataloğu www.egeart.com.tr adresinden edinebilirsiniz

 

* * *

 

Haberin Devamı

KİTABIN sonundaki sponsorlara da hepimiz teşekkür borçluyuz. Çünkü sanat ihmale gelmez.

Yazarın Tüm Yazıları