Paylaş
Bildiriyi yazıma alıyorum:
“Paleolitik çağlardan beri İspanya’daki Altemira mağaralarına çizilen av resminden bugüne insanlar öykülerini aktarıyor. Din öncesi Şaman törenlerinin büyüleyici doğa söylemi, İzmirli Homeros’un anlattıkları, Gılgameş, kanımca ilk gerçeküstü yazarlardan Evliya Çelebi’nin seyahatnameleri, masallar, söylenceler birbirlerine eklenerek çağlar boyu sürecek yolculuklarındalar.
İnsan sesini söze dönüştürdüğünden bu yana öyküsünü anlatıyor. Tabletlerde, papirüslerde, sonunda da sayfalarda tüm sesler yerini buluyor. Bu çabalar insanlığın kendisiyle karşılaşmasıydı. Toyluk dolu bu varoluş sorgulaması yazı yokken de vardı.
İnsanların ütopyasına ulaşma isteğindeki caymazlığı onun binlerce yıllık geçmiş kayıplarını araştırdığımızda ne denli erkenlere tarihlendiğini öğreniyoruz. Yirminci yüzyılın acılarla, kıyımlarla, adaletsizliklerle dolu zamanını sonlandırıp yirmi birinci yüzyılı iyileştirici bir beklentiyle karşıladık. Şölenler onuruna kadeh kaldırmalar... Oyalanma çabası daima geçici bir heves sevincini taşır. Hoş görülesi bir durum gibi algılansa da bu iyimser beklentilerimiz hızla geri tepti. Yeni yüzyıl da ardındaki gibi tüm olumsuzlukları aman vermeden taşıyor.
İşte tam burada öyküler yazılır, yazılmaktadır. Öykü inançtan değil, ütopyasından güç alır. Çünkü ütopya asla soyut bir kavram değildir.
Toplumlar insanın değerini savunan başka bir hayatın özlemini taşıyorsa, erkin buyurganlığını eleştiriyorsa düzeni yenileme gücünü yitirmez.
Ütopya tartışmaya, eleştirmeye açık bir olgu olarak aklımızı aydınlatmaktadır. Çok eski bir gelenekten uzanan öykünün günümüzde de atan canlı damarı durma güçlenecektir. Yineleyelim, ütopya bence soyut bir kavram değildir.
14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü sevinçle kutluyoruz.”
Dünya Öykü Günü İstanbul’da, saat 15.00-17.00 arasında, Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Etkinliğin konuk yazarları Selim İleri ile Christiane Baroche, “İstanbul, Kent ve Edebiyat” üzerine birer konuşma yapacaklar.
ONUR KONUĞU TARIK DURSUN K.
KONAK Belediyesi ve yazar örgütlerinin düzenlediği İzmir Öykü Günleri 12 Şubat Cuma günü Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın konuşmasıyla açılacak.
Onur Konuğu Tarık Dursun K.’nın romanlarından uyarlanmış filmlerden bir kolaj seyredilecek, ardından da ödül töreni gerçekleştirilecek. Çeşitli konuşmalarda ve panellerde Tarık Dursun K.’nın yapıtları üzerine konuşulacak.
12 Şubat’ta başlayan Günler, 14 Şubat tarihinde noktalanacak.
‘ÖYKÜ İŞLİKLERİ’
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Öykü Günü nedeniyle düzenlediği “Öykü İşlikleri” çalışmalarının onur konuğu Ayla Kutlu.
Kutlu üzerine bir açık oturum düzenlenecek.
Öykü İşlikleri’nin amacı; öykü yazmanın teknikleri, kurgulama ve üretim süreçleri, başlıklara ilişkin örneklerle anlatılacak, özellikle genç ve yeni öykücüler yetiştirilmesine yardımcı olunacak.
* * *
DÜNYA Öykü Günü’nüz kutlu olsun. Günü bol bol öykü okuyarak geçirmenizi dilerim.
Paylaş