Romancıların, öykücülerin düş dünyası, birçok okur için değişik bir evrendir. Gerçekle düş arasındaki sarmal üslup, bizim yaşama bakışımızı, insanları algılayışımızı biçimlendirir.
Roman kahramanlarının tepkileri gerçek midir düş müdür? Edebiyatın özelliği bunun yanıtını tam olarak verememesidir.
Oturuma katılanlardan Konur Ertop, roman, öykü dünyasındaki gerçek-düş bağlantılarına tarihi perspektiften baktı, edebiyat tarihinden örnekler verdi.
İnci Aral, Sadık Aslankara, Atilla Şenkon, kendi yazarlık yöntemleri, kurgusu açısından edebiyat metinlerini nasıl değerlendirdiklerini anlattılar.
Bu tür toplantıların ilgi görmesi beni her zaman sevindirir, heyecanlandırır. Çünkü bu çalışmalarla, okurun bir metne kavramlar açısından yaklaşımı, metni boyutlandırır, yapıta zenginlik kazandırır.
Yıllar önce DTCF’nin kitap satış bölümüne gittiğimde çok üzülmüştüm, kitaplar kötü koşullar altında korunuyordu(!).
Necdet Adabağ, yeni kütüphaneyi gezdirdi, en geç haziran sonunda da bir katalog yayımlanıyormuş.
Bize armağan edilen kitaplar arasında en çok dikkatimi çeken Ankara Üniversitesi’nin 60. Kuruluş Yılı Armağanı. 1946-2006 60. Yıl kitabıydı. Doğan Atılgan’ın editörlüğünde hazırlanan kitapta; Atatürk ve Türk dili ve edebiyatı, Türk eğitimi ve Türk kültürü konusunda seçme yazılar yer alıyor.
Ayrıca, DTCF dergilerinden de söz etmek gerekiyor: DTCF Dergisi, Tiyatro Araştırmaları Dergisi, Tarih Araştırmaları Dergisi, Araştırma (DTCF Felsefe Dergisi), Anadolu/Anatolia (DTCF Arkeoloji Dergisi).
* * *
NE var ki bu güzel kitaplara ve dergilere kolay ulaşılmıyor.
Dünkü yazım dolayısıyla, sevgili dostum Yılmaz Karakoyunlu dün e-posta göndererek bir hatırlatmada bulunmuş. Ben de sizlerle paylaşmak istedim bu bilgiyi.
Sevgili Doğan,
Biliyor musun Türk Beşleri’nden sadece Hasan Ferit Alnar’a ’Devlet Sanatçılığı Unvanı’ verilmedi.