Paylaş
Samsun’a epey gittim, konferanslar verdim. Samsun üzerine de aslında çok yazdım diyebilirim. Türkülerinden balıkçılarına kadar, kentin tarihini öğrenmeye çalıştım. Belediyenin hemen hemen bütün yayınlarını okudum.
Bunu neden anlatıyorum. Kitap fuarlarının işlevlerinden biri başka kentlerden oraya gidenlerin, o kenti kültürüyle, tarihiyle tanımalarına vesile olmasıdır. Kültür etkinlikleri bir şehrin kültür tarihinin turnusolü gibidir. Ne kadar kalıcı olursa veya ora halkı ve çevre bölgenin halkından gördüğü itibar, kültür geleneğinin bir yansımasıdır.
İnternet kitapçılığı, kitapçı zincirleri, yaygın dağıtım sisteminin olduğu bir dönemde, okurlar fuarda bilhassa yazarlarla tanışmak, onların yer aldıkları etkinlikleri takip etmek, yazdıklarının dışındaki yazarı görmek istiyor. Fuar bunu da sağlıyor.
Samsun’da okurlarıyla bir araya gelecek yazarların bazıları şunlar: Aysel Çelikel, Canan Karatay, Azra Kohen, Ataol Behramoğlu, Deniz Kavukçuoğlu, Ahmet Günbay Yıldız, Canan Tan, Ali Ural, Ayşe Kulin, Büşra Küçük, Canfeza, Nilgün Ilgaz, Mete Yarar, Mavisel Yener, Yılmaz Özdil, Aret Vartanyan, Elif Doğan, Enver Aysever, Pelin Çift, İsmail Saymaz, Koray Avcı Çakman, Uğur Koşar, Sinan Canan, Koray Yersüren, Bahadır Yenişehirlioğlu, Özgür Bolat, İbrahim Ö. Kaboğlu ve Nuray Sayarı.
Bu yıl fuara 210 yayınevi katılıyor, 50 kültür etkinliği düzenleniyor.
Yayınevlerinden başka sivil toplum kuruluşları da fuarda varlıklarını gösterecekler. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Sahaflar Sokağı’nı da gezebilirsiniz.
BİLHASSA çocuk ve gençlik edebiyatına ve ebeveynlere yönelik etkinlikleriyle dikkat çeken fuar etkinliklerinden bir seçme yaptım:
Adalet Yoksa Gelecek de Yok; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, 25 Şubat Cumartesi günü 14.30’da düzenlenecek etkinlikte, nehir söyleşi üzerine konuşacak.
Annelik Her Zaman Tozpembe Değil başlıklı panelde Elif Doğan, yarın 16.30’da “Annelik şimdiye kadar yaptığım en güzel ama en zor iş” diyenlerin hislerine tercüman olacak.
23 Şubat Perşembe günü ise “Anne Baba Olmak Kolay mı?” sorusuna psikologlar Rabia Ünsaldı Köle ve Ceylan Nur Akgün eşliğinde cevap aranacak.
26 Şubat pazar günü ise “Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir?” meselesi üzerine Özgür Bolat konuşacak.
Şunu biliyorum ki, bu fuarda da gözler en çok Turhan Günay’ı arayacak.
İstanbul Kitap Fuarı’ndan beri gittiğim her fuarda, kitapla ilgili bir etkinlikte, Cumhuriyet Kitap’ın yönetmeni Turhan Günay’ı arıyorum.
Fuar buluşmalarında bir araya geldiğimiz gecelerde söylediği türküler kulağımda çınlıyor.
Neden aramızda olmadığına dair sorulara hâlâ bir cevap veremiyorum... En yakın fuarda sevgili Turhan’ı görmeyi canıgönülden istiyorum.
Çünkü onsuz fuarın eksik olduğuna inanıyorum. Sadece fuar mı? Kitapla, yayınla ilgili her konunun...
* * *
FUARIN verimli, bol okurlu geçmesini dilerim.
Paylaş