Boratav, kaybının 10. yılında bugün Boğaziçi Üniversitesi’nde anılıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BOĞAZİÇİ Üniversitesi Tarih Bölümü’nde bugün saat 14.00 ile 17.00 arasında gerçekleştirilecek toplantıda Pertev Naili Boratav anılacak.
Toplantı çağrısının kapağında; Az Gittik Uz Gittik, Bir Boratav Yol Gittik yazıyor. Az Gittik, Uz Gİttik, Boratav’ın bir kitabının adı.
Kapakta, Hayrünnisa Boratav ile Pertev Naili Boratav’ın 1954 yılında Londra’da çekilmiş fotoğrafı yer alıyor. Sayfanın altındaki yazı; Kaybının 10. Yılında Pertev Naili Boratav’ı Hatırlıyoruz.
Düzenleyenler: Arzu Öztürkmen ve Hande Birkalan-Gedik.
Toplantı ile ilgili açıklamada; "Türkiye’de halkbilimini akademik bir disiplin olarak kuran, bunun dışında yaptığı derlemeler ve yazdığı sayısız makale ve kitap ile halkbiliminin gelişmesine katkıda bulunan Pertev Naili Boratav" deniyor.
Ayrıca Pertev Hoca, Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldığında eşi Hayrünnisa Boratav çalışmaları sürdürdü, daha sonra yayımlandı.
Toplantının çok önemli bir özelliği var; halkbilimin "ikinci kuşak" temsilcileri konuşacaklar.
* * *
HOCALARINA karşı vefa gösteren, onun değerini bilen genç bilim adamlarının, kadınlarının, uzmanlarının adlarını yazmalı.
Boratav’ın yaptığı halkbilimi çalışmaları, kitapları bugün genç araştırmacıların en önemli kaynağı.
Kitaplarını okuyanlar, böyle bir bilim adamının Türkiye’den zorunlu ayrılışının nedenini, anlamsızlığını da öğrenmelidirler.
Türkiye’nin, değerlerine atığı çelmeyi bilmeliyiz ki, başkalarının başına gelmemesi için mücadele verelim, direnelim.
Ben onun yapıtlarının yanı sıra bir kitabın da okunmasını isterim.
Mete Çetik’in hazırladığı Üniversitede Cadı Kazanı- 1948 DTCF Tasfiyesi ve Pertev Naili Boratav’ın Müdafaası’na (*) yazdığı Önsöz’de Pertev Naili Boratav, o hareketi, bilimsel kıyımı dile getiriyor:
"1947-’48 üniversite tasfiyesi, benim, Niyazi’nin (Berkes) ve Behice’nin (Boran) hayatlarını etkileyen, değiştiren bir olaylar zincirinden ibaret olsaydı, belki de bu kitabın yayımlanmasına gerek olmazdı. Bizim yaşadıklarımız, bence, Türkiye’nin siyaset, hukuk ve üniversiteler tarihine bir yüz karası olarak geçecek acı ve öğretici özellikler taşıyor."
Boratav, Berkes, Boran’ın aleyhine ceza davası açılıyor, beraat ediyorlar. Buna rağmen görevlerine dönemiyorlar.
* * *
BU hatırlama toplantısı; bir bilim adamına ve eşine duyulması gereken saygıyı simgeliyor.
*) ’Üniversitede Cadı Kazanı- 1948 DTCF Tasfiyesi ve Pertev Naili Boratav’ın Müdafaası’, Mete Çetik, Tarih Vakfı Yurt Yayınları.