Paylaş
Fransa’da 10 ay sürecek olan “Türkiye Mevsimi” için gerçekten önemli bir sergi ve 25 Ocak 2010’a kadar gezilebilecek.
Sergide birçok kişinin emeği var; burada sergi kataloğunun önündeki listeyi okuduğunuzda bu adları öğrenebilirsiniz.
Ama hiç kuşkusuz serginin en önemli adı, küratörlüğünü de üstlenen Nazan Ölçer.
Zaten sabahki açılıştan sonra konukları, ki içinde bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler de vardı, Nazan Ölçer gezdirdi.
Sergi dün öğleden sonra Türkiye’den gelen basın mensuplarına gezdirildi, akşam da halka açılacak.
Serginin Türkiye Mevsimi etkinlikleri içinde çok önemli bir yeri olduğu için İstanbul’dan da birçok kişi açılışına katıldı. Bunların içinde; İstanbul 2010’un başında olan bakan Hayati Yazıcı ve Egemen Bağış, ayrıca 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de vardı.
Ayrıca dikkatimi çeken isimlerin başında Oya ve Bülent Eczacıbaşı ile İnan Kıraç geliyordu. Bu isimlerin Türkiye’nin sanat hayatında önemli yeri olan müzeleri olduğu için, sergiye gelmelerini de anlamlı buldum.
İnan Kıraç Paris’e Suna Kıraç’ı da getirmiş ve gelecek cuma günü, Suna Kıraç’a sergiyi göstereceğini söyledi.
¡ ¡ ¡
SERGİ üç bölümden oluşuyor: Birincisi Bizans, ikincisi Osmanlı, üçüncüsü de Marmaray adını taşıyor.
Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri ve Ayasofya Müzelerinin yanı sıra, Louvre Müzesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi gibi Fransız kurumları ile, önde gelen Avrupa müzelerinin koleksiyonlarından seçilen dikilitaş, elyazmaları, gravürler, elbiseler, günlük mutfak gereçleri, kitaplar ve ikonlardan oluşan 500’den fazla eser bulunuyor.
Son bölümde, İstanbul’daki Yenikapı kazısında ortaya çıkarılan objeler de sergileniyor.
Bu sergi için yapılan Kutluğ Ataman’ın “Su” adlı video çalışması da büyük ilgi gördü.
Ayrıca salonda yer alan kubbeye, İstanbul’un büyük kilise ve camilerinin kubbelerinin yansıtıldığı görüntü de gerçekten çok etkileyiciydi.
Bu sergiyi hazırlayan adların içinde yer alan ve sadece sergi değil Fransa’daki Türkiye Mevsimi’nde de büyük emekleri olan isimler; emekli büyükelçi Necati Utkan, genel komiser Görgün Taner, yardımcı komiser Nazan Ölçer gerçekten iyi iş başarmışlar.
Sergi için çok güzel bir katalog hazırlanmış. Kapağında Büyük Konstantin ile Bellini’nin yaptığı Fatih portresi yer alıyor. Böylece İstanbul’un özellikleri ve nasıl değişik kültürlerin coğrafyası olduğu kapaktan itibaren de belirtiliyor.
Kataloğun girişinde Sarkozy ile Abdullah Gül’ün yazıları yer alıyor.
Sarkozy, şöyle söylüyor yazısında: “Bizans’tan İstanbul’a sergisi her iki ülke tarafından yapılması istenmiş, arzulanmış, Türkiye Mevsimi’nin en önemli etkinliklerinden biridir.”
Abdullah Gül’ün önsözünde ise şu cümle yer alıyor: “Eminim ki, Fransa’daki Türkiye Mevsimi, iki ülkenin arasındaki ilişkilere yeni bir soluk getirecektir.
Artistik, kültürel karşılaşma Türk ve Fransız halkları arasındaki işbirliğini; karşılıklı anlayış ve saygı bağlamında güçlendirecektir.”
¡ ¡ ¡
SERGİNİN açılışını yaptıktan sonra Nicolas Sarkozy ayrıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir süre daha Nazan Ölçer’in açıklamalarını dinledi ve öğleyin, Elysees (Elize) Sarayı’nda Sarkozy’nin verdiği yemeğe katılmak üzere ayrıldı. Daha sonra 15.30’da Ritz Oteli’nde Paris’te yaşayan sanatçılarla görüşme toplantısı düzenledi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.
Bu yemekli toplantıya katılanlar arasında, Fransa-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yaşar Yakış, Faruk Bilici, Güzin Dino, Gökşin Sipahioğlu, Altan Gökalp, Utku Varlık, Kenize Murad, Çimen Seymen, Sedef Ecer, Alev Ebüzziya, Nilüfer Göle, Ayşe ile Ece Ege (Dice Kayek) katıldılar.
Paylaş