Bir karikatür yarışmasının çeyrek yüzyılı

AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI 25 yaşına bastı.

Uluslararası bir yarışmanın saygınlığından, niteliğinden fire vermeden yirmi beş yıl sürmesi, bizim ve dünya ölçeğinde anılması gereken bir sanat olayı.

Her zaman dünya karikatürünün ustaları seçiciler kurulunu onurlandırdı, her yıl da usta/ustalar ödüllendirildi.

Bu yarışmayı kazanmak, karikatürcülerin meslek yaşamında, uluslararası bir referans önemi taşıdı.

Uzun süreli yarışmalar, emekler toplamıdır.

Yöneticinden sanatçısına kadar birçok kişi, bu yarışmanın doruğa yükselişi için çaba göstermişlerdir.

Seçiminden, eserlerin panolara asılmasına kadar geçen uzun çalışma günlerinde adını bilmediğimiz nice insan yer almıştır.

25. yıl için, ödüllü karikatürlerden yapılan seçmelerden oluşan, 25 Yılın ’Dünya Hali’ adlı bir sergi kataloğu yayımlandı.

Çeyrek yüzyılın bizi az güldüren, seyrek gülümseten, ama çok düşündüren, acı çektiğimiz günlerin çizgili tarihi. Mutlaka kitaplığınızda bulunmalı. Okumaya, çeviriye gereksinim duymadan yazılmış bir tarih.

Karikatürlerden önce, "Çizginin Ustaları Dedi ki..." sayfalarını okuyun, dünyanın ve Türkiye’nin en büyük çizerlerinin yarışma hakkında söyledikleri, birer güven belgesidir.

SEVGİLİ dost, cumhuriyet aydını Orhan Birgit’in çalışmalarıyla bu yarışmayı kurumlaştırmada, uluslararası platforma yerleştirmede ne büyük emeği olduğunu, benim gibi başlangıcından bugüne kadar bu yarışmayı izleyenler çok daha yakından bilirler.

Ona teşekkür ediyor, uzun ömürler diliyoruz.

Aramızdan ayrılan dostları da andık, emeklerinin yarışmaya gösterdikleri unutulmaz katkıyı anımsadık törende. Ardında kalanlara unutmadığımızı, sözlü ve yazılı olarak sunduk.

Semih Balcıoğlu, Nehar Tüblek, Ali Ulvi Ersoy.

Semih Balcıoğlu,
seçiciler kurulu toplanmadan önceki çalışmalarıyla da yarışmanın düzeyinin korunmasına emek veren ustalardan biriydi.

Ali Ulvi Ersoy, karikatür sanatı üzerine konuşmalarını, bilgisini aktarırken, ondan, iyi şiir nedir sorusunun da en kapsamlı yanıtlarını öğrenirdim.

Nehar Tüblek de birlikte aynı gazetede çalıştığım bir ustaydı. Çizerken bütün varlığını, birikimini, etrafıyla söyleşerek beyaz sayfaya yansıtırdı.

Serginin gerçekleşmesine, stantların biçimine gece gündüz çalışarak karikatürleri güzel görmemizi sağlayan vakıf çalışanı Aziz Kölüksüz’ü de anıyoruz.

* * *

YİRMİ BEŞ YIL, bir yarışmanın güncesini yaşadık törende ve sergide.
Yazarın Tüm Yazıları