50 yıldır Gençler

GENÇ OYUNCULAR’dan Atila Alpöge imzalı bir davet mektubu aldım.

9 Aralık’ta Maya Sahnesi’nde saat 18.00’de "Genç Oyuncular Buluşması" gerçekleşecekti. Bir de uzun zamandır üzerinde çalışılan "Hayat Ağacında Tavus Kuşları" (*) kitabı armağan edilecekti. Genç Oyuncular, 9 Ağustos 1957’de kuruldu, ellinci yıllarını kutladılar.

Annemin rahatsızlığından ötürü gidemedim, muhabir arkadaşımız Ayşegül Usta, töreni izledi, fotoğraflar çekti.

Fotoğrafa bakıyorum, ya prova öncesi ya da provadan sonra bir hatıra fotoğrafı sanki.

Üstün Kırdar, Prof. Gülçin Alpöge, Erol Ünal, Hasan Kuruyazıcı, Prof. Oya Başak, Ani İpekkaya, Atila Alpöge, Çiğdem (Selışık) Onat, Genco Erkal, Arif Erkin, Özcan Dalkır, Beyhan Türer, Prof. Ayla Ödekan.

Atila Alpöge
kitabın başında yer alan Seyir Defterinden Birkaç Satır’da bizim kuşağın hemen hemen her oyununu seyrettiği Genç Oyuncular’ın kuruluş serüvenini anlatıyor:

"Bu kitap çılgınca bir serüvenin öyküsünü anlatıyor.

1957’de bu hareketin içinden yeni bir topluluk daha çıkıverdi ortaya: ’Genç Oyuncular’. Üniversiteli ve liseli gençlerin oluşturduğu bu topluluk, dönemin verimli canlılığı içinde seçkin bir yer kazandı ve kısa zamanda gençlik tiyatro hareketinin hem neferi hem de liderlerinden biri oluverdi.

Farklıydılar. Amatör bir yapı içinde profesyonel tiyatro gibi çalışıyorlardı. Araştırmacıydılar, tiyatroyu her boyutuyla sorguluyorlardı. Yenilikçiydiler; durmadan yeni söylemlerin peşinde koşuyor, yeni yöntemler deniyorlardı."

* * *

TÜRKİYE’nin ilk tiyatro ve kültür şenliği olan Erdek Şenliği’ni gerçekleştirdiler.

Aramızdan/aralarından ayrılan arkadaşlarını, büyüklerini, onlara yardım edenleri saygıyla anıyorlar ilk sayfada.

Genç Oyuncular, 1963 tarihinde perdelerini kapattılar.

Yalnız amatör değil profesyonel tiyatro kavramına da yenilikler getiren bu topluluğun kurulmasına ne zaman karar verildiğini, hangi oyunları oynadıklarını, tavuskuşu amblemlerinin nereden geldiğini bu kitaptan öğrenebilirsiniz.

Genç Oyuncular’ın tarihi hem başarılarla hem hoş anılarla bu kitapta bize sunuluyor. Elbette zor koşullarda yaratılanları engelleyenler de ister istemez bu sayfalarda yer alıyorlar.

"Hayat Ağacında Tavus Kuşları", sadece Genç Oyuncular’ın tarihi değil. Ülkede yeniliklerin temsilcisi gençlerin yaptıkları yüzünden çektikleri, mahkemelerde sürünmeleri de hangi dönemlerden geçip bugüne geldiğimizin belgeleri.

* * *

KİTABI okurken bazen Ayyar Hamza’daki sözü tekrarladım:

"Siz de durup dururken niye tiyatro kurdunuz?"

Yarına bakışımızın belgeleri, bilgileri var bu kitapta.

(*) Hayat Ağacında Tavus Kuşları-Genç Oyuncular, Atila Alpöge, Mitos-Boyut Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları