Sonbahar, lazer için en uygun zaman

Bugün 6 Eylül, uzunca bir süreden sonra çocuklarımız yüz yüze eğitime döndüler. Umarım ki yaklaşık iki yıldır mücadele ettiğimiz virüs bu sefer çocuklarımızın yüz yüze eğitimine ara vermeden kontrol altına alınır. Eğitimin okulda alınması gerektiğine inanan biri olarak bu haftaki yazıma böyle bir dilekle başladım. Bu hafta sizlere okul dönüşünün sonbaharı çağrıştırmasından dolayı tam da zamanı gelen lazer tedavileri ve uygulamalarından bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Eylül ayının zihinlerde yarattığı algı; okul için şehre dönüş, geceleri uyurken artık camların kapanmaya başlaması, aslında yaklaşmakta olan sonbaharın habercileridir. Takvim yapraklarında yaşanacak sarı yazlar, pastırma sıcakları olsa da kuzey yarım küre için çok yakında resmi olarak sonbahar başlayacak. Sonbaharı her yazımda neredeyse belirttiğim gibi cildimiz için bir toparlanma, yapılanma dönemi olarak değerlendirebiliriz. Ancak bu yazımda spesifik olarak sonbahar ve kış aylarında rahatça uygulanabilecek lazer tedavileri ve uygulamaları hakkında bilgiler aktaracağım.

◊ Neden sonbaharda başlanmalı?

- Öncelikle belirtmek isterim ki lazerle cilt iyileştirme işlemleri doktor tarafından yapılmalıdır. Merdiven altı işletmelerde, sağlıksız koşullarda asla uygulanmamalıdır. Her ne kadar güzellik amaçlı gibi algılansa da lazer tedavileri dikkatle yapılması gereken tıbbi prosedürlerdir ve güneşin ışınlarının dünyaya dik gelmediği, daha az ısıttığı dönemlerde, yaz bronzluğu geçmiş ciltlere uygulanmalıdır. Günümüzde artık bronz ciltte etki eden cihazlar olsa da mutlaka tedaviyi uygulayacak uzmana, cihazın özelliklerini sormayı unutmayın.

Haberin Devamı

◊ Lazer uygulamasından sonra neden güneşe çıkılmaz?

- Lazer tedavileri, özellikle ciltte eksfoliye yani soyma etkisi yaratan fraksiyonel lazer uygulamalardır. Cilt yenileme amaçlı yapılan bu işlemler cildi güneş hasarına karşı hassaslaştıracaktır. Dolayısıyla bu uygulamalardan sonra güneşe çıkmak ciltte oluşabilecek tahribatı artırabilir.

Yine lazerle istenmeyen tüyler için uygulanan seanslardan önce ve sonra güneşe maruz kalırsanız, cildinizde lekelenmeler oluşabilir.

Özellikle tüy azaltmaya yönelik lazer uygulamalarının sonbahar ve kış mevsimlerinde yapılmasının bir başka sebebi ise; cilt bronzlaştığında, olması gerekenden daha fazla melanin içerir.

Bu nedenle lazerin tüyleri ten renginden ayırt etmesi zorlaşır. Bunun uygulamayı zora sokmasından dolayı bronz tenli kişilerin lazerle tüy azaltma tedavisi görmemeleri tavsiye edilir.

Uygulamalardan sonra da muhakkak koruma faktörü içeren bir kremle cildin güneş ışınlarından etkilenmesinin önüne geçilmelidir.

Haberin Devamı

◊ Lazer hangi cilt sorunları için önerilir?

- Lazerle birden çok ve farklı cilt sorununa müdahale ederek, iyileştirilmesine destek olabiliyoruz.

Cilt sıkılaştırma, yaş alma ile birlikte görülmeye başlanan ince kırışıklıların iyileştirilmesi, farklı sebeplerden dolayı ciltte oluşan lekelerinin silinmesi ve cildin daha homojen, sağlıklı bir görünüm kazanması, cilt çatlakları ve selülit görünümünün iyileştirilmesi, yüz ovalinin toparlanması; akne ve sivilce izlerinin tedavisi, dövme silme, cildin siyah noktalardan arındırılması ve gözeneklerin sıkıştırılması gibi çok fazla spesifik soruna lazer enerjisi ile çalışan cihazlarla müdahalede bulunabiliyoruz.

Haberin Devamı

BİR UZMANA DANIŞIN

Yazımda bahsettiğim gibi, hem sonbahar hem de kış, lazerle yapılan cilt uygulamaları için ideal mevsimlerdir. Bazı lazerli işlemler esas olarak tek seans yapılabilirken (özellikle cilt iyileştirme ve gençleştirme uygulamaları) birçok lazer uygulamaları cildin durumuna göre bir paket halinde ve farklı cilt iyileştirme uygulamaları ile birlikte uygulanmaktadır. 

Bu nedenle, lazer enerjisi ile çalışan cihazların kullanılacağı işlemlere sonbaharda başlayıp, ilkbahar geldiğinde taptaze, yenilenmiş bir ciltle doğanın uyanışını karşılamanızı öneririm. 

Bununla birlikte şunu da belirtmeliyim ki her soruna kullanılacak farklı cihazlar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Yani bir lazer cihazı ile tüm cilt sorunlarına çözüm bulunması mümkün değildir. Dolayısıyla kendi cilt sorununuza uygun tedavi protokollerini bulmak için mutlaka araştırıp, önerileri uzmanlardan almalısınız.

 

Yazarın Tüm Yazıları