Paylaş
Ağar, Hürriyet için de geniş kapsamlı bir yazı dizisi hazırladı.
Ağar, eski bir asker. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden doğrudan bilgi alabilen ve onları deneyim süzgecinden geçirip sağduyulu yorumlar yapan nadir uzmanlardan biri.
Üslubunu fazla abartılı bulmakla beraber, dizi içeriğinin Fırat Kalkanı ile ilgili en geniş kapsamlı ve doğru bilgilerle dolu olduğunu söyleyebilirim.
67 Mehmetçiği şehit verdiğimiz Fırat Kalkanı Harekâtı’nın hangi zorluklar altında gerçekleştirildiğini görmek için, Hürriyet’teki yazı dizisini ve kitabı okumanızı öneririm.
2 BİN 15 KİLOMETREKARE ALAN KONTROL ALTINDA
20 Ağustos 2016 günü başlayan
Fırat Kalkanı Harekâtı’nın tamamlandığı, 29 Mart 2017 günü yapılan MGK toplantısından sonra açıklanmıştı.
Fırat Kalkanı Harekâtı çerçevesinde, Suriye topraklarında ne kadar alanın IŞİD’den temizlendiğini ve kontrol edildiğini merak ettim. Resmi kaynaklarda en son 24 Şubat günü 1.975 kilometrekarelik alanın kontrol altına alındığı belirtiliyordu. Abdullah Ağar’ın paylaştığı bilgiye göre ise harekât tamamlandığında kontrol edilen alanın genişliği 2 bin 15 kilometrekareye ulaşmıştı.
HEDEF 5 BİN KİLOMETREKAREYDİ
Fırat Kalkanı harekatının yapılması, yaklaşık 1 yıl önce gündeme gelmişti.
Mülteci akını karşısında iyice sıkışan Türkiye, işler daha da karışmadan Suriye topraklarında IŞİD’den arındırılmış bir güvenli bölge kurmayı planlamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Mart 2016’da Yeşilay Cemiyeti tarafından 3’üncüsü düzenlenen Zümrüdüanka Ödül Töreni’nde “Suriye’nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. Yaklaşık bir 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım” önerisi ile bu planın ilk sinyalini vermişti.
Fırat Kalkanı harekâtı bu açıklamadan 5 ay sonra başladı. Harekâtın birinci ayında TSK El Rai’yi alıp, El Bab’a dayanmıştı. 20 Eylül 2016 günü BM toplantıları için New York’a giden Erdoğan, Suriye’de hedefin 5 bin kilometrekarelik terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturmak olduğunu söyledi. Benzer 5 bin kilometrekare alan hedefini 4 gün sonra New York’ta ve 18 Ekim 2016 günü, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde, 2016-2017 yükseköğretim akademik yılı açılış töreninde tekrarladı.
‘DAHA DERİNE İNMEMEK LAZIM’
Ocak sonunda TSK El Bab’ı alma yolunda kritik adımlar atmıştı. Erdoğan, 26 Ocak’ta Afrika ziyaretinden dönerken uçakta El Bab operasyonu ile ilgili detaylı bilgiler verip, “Daha derine inmemek lazım” dedi.
Açıklamanın yapıldığı gün TSK, Suriye’de yaklaşık 1300 kilometrekare alanı kontrol ediyordu.
Bu açıklamadan bir süre sonra El Bab alındı. TSK destekli ÖSO Menbiç’e doğru ilerleyerek bazı köyleri aldı. 29 Mart itibarıyla ulaşılan 2 bin 15 kilometrekare alan böylece tamamlanmış oldu.
YANLIŞ İSTİHBARAT
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika dönüşünde gazetecilere “Rusya’nın, özellikle İran’ın YPG’ye ne kadar karşı olduklarını da biliyoruz” ifadesini kullanmıştı.
İran’ın YPG’ye sıcak bakmadığı doğru. Hatta Rusya ve Beşar Esad izin verse İran’dan savaşmak için Suriye’ye gelen Şii milislerin YPG ile çatışacağını bir İranlı yetkiliden duymuştum.
Ancak, 17 Eylül 2016 günü Tartus’taki Rus üssünde yapılan toplantıdan sonra Rusya ve Esad ordusunun YPG ile işbirliğini ilmek ilmek ördüğü açık kaynaklardan bile net bir şekilde görülüyordu.
Buna rağmen Erdoğan’a ‘Rusya YPG’ye karşı’ bilgisinin kim tarafından, nasıl verildiğini anlamak zor.
Erdoğan’ın sık sık tekrarladığı 5 bin kilometrekare alan, ancak Menbiç ve Rakka’nın ele geçirilmesiyle tamamlanacaktı. Ancak ABD’den sonra Rusya’nın YPG’nin yanında yer alması Türkiye’nin Menbiç ve Rakka planlarını bozdu.
Neticede MGK açıklamasında ‘Başarıyla tamamlandı’ dense de başlangıçta 5 bin kilometrekare olan hedef, 2 bin 15 kilometrekarede kaldı.
Paylaş