Yemek kitabı Nobeli’nde İzmirli bir yazar üçüncü

Zeynep Braggiotti ve Binnur Akhun Önen tesadüfen bir araya gelmiş iki arkadaş...

Haberin Devamı

Her ikisinin de yemek yapmaya, yemekle ilgili her şeyi okumaya ilgisi var.
Bir gün sohbetleri sırasında düşünmüşler; “Neden bir kitap yazmayalım” diye ve oturmuşlar bir proje yaratmak için...
Ortaya “İtalyan Aşkı” adlı bir kitap çıkmış.
İnkilap Yayınları’ndan çıkan kitap çok ilgimi çekti.
Çünkü kitabın hikayesi; Almanya’dan Mısır’a, İtalya’dan Rodos’a, Güney Amerika’dan Türkiye’ye neredeyse dünyanın dört bir yanını kapsıyor.
Türkiye’nin de daha çok batısını; Ege’sini ve İzmir’ini anlatıyor.
Zeynep Braggiotti, İzmirli...
Braggiottiler ise Venedik, Milano, Corfu, Sakız rotasını takip ederek İzmir’e geliyor.
Ve Zeynep Hanım; Braggiottillerin bir ferdiyle evleniyor.
İşte bu kitap; Zeynep Hanım’ın Braggiotti ailesinin güzel yemek yapan kadınlarından öğrendikleri ve Binnur Akhun Önen’in katkılarıyla ortaya çıkıyor.
İtalyan Aşkı’nın ünü aslında Türkiye’nin sınırlarını da çoktan aştı.
Uluslararası alanda yemek kitapları Nobel’i olarak bilinen “Gourmand Yemek Kitapları Yarışması nda “En İyi Akdeniz Yemek Kitabı” kategorisinde dünya üçüncüsü seçilen “İtalyan Aşkı”; 154 ülkeden 8 bini aşkın kitap arasından bu dereceye layık görüldü.
Kitap ayrıca “En İyi Akdeniz Yemek Kitabı” kategorisinde de Türkiye birincisi oldu.
Zeynep Braggiotti ve Binnur Akhun Önen; geçtiğimiz günlerde Paris Folies Berger’de gerçekleştirilen törende ödüllerini aldı.
Elbette her iki dost ve yazar için bu büyük bir tecrübe oldu.
Çünkü sahneye çıkıp ödül alan diğer yazarlar dev kadrolarla çalışmıştı.
Zeynep Braggiotti ve Binnur Akhun Önen; amatör çabalarla başlayan yemek kitabı öyküsü onları hiç beklemedikleri bir törene taşımıştı.

Haberin Devamı

“İtalyan Aşkı” nasıl ortaya çıktı

Braggiottiler İzmir’e 1800’lü yıllarda geldiler. Diğer tüm levanten aileleri gibi şehrin kültür dokusuna renk kattılar. Uzun yıllar kendileri gibi levantenlerden gelin aldılar. Tarihler 1993’ü gösterdiğinde artık ailede bir Türk gelin vardı. Bu gelin sonraları ailenin hikayesini bir kitapla sonsuza taşıyacak olandı.Zeynep Braggiotti, çok sevdiği kayınvalidesinin zamansız ölümüyle beraber bir karar verdi. İtalyan geleneklerini sevgi ile harmanlayan İvana’nın mutfağını belgelemek...
Zamanı geldi, Zeynep Braggiotti ve Binnur Akhun Önen’in yolları tesadüfleri anlamlı kılacak şekilde birleşti. Ekmek dünyasına “Taze Ekmekler Sıcak Öyküler” kitabı ile giren Binnur, o günlerde İtalyan ekmekleri yoğurmakla meşguldü. Karar verdiler, “Birlik olalım” dediler. İki ayrı şehirden üç yıl sürecek bir maceraya adım attılar. Kurdukları sanal sofralara Zeynep İtalyan yemekleri koydu, Binnur ise mis kokulu İtalyan ekmekleri...
“İtalyan Aşkı”, İzmir’e yerleşen bir İtalyan ailesinin bu topraklara geliş sürecini, memleketlerinden uzakta kendi gelenek, göreneklerini nasıl diri tutmaya çalıştıklarını anlatır. Ait oldukları kültürü mutfaklarında pişen yemeklerinde, kurdukları sofraların inceliklerinde yaşatmaya çalışan İtalyanlar içlerine giren bir Türk’ün gözüyle değerlendirilir.

Haberin Devamı

Bir astrolog söylemişti “Yaz, senin için iyi olacak”

Zeynep Braggiotti, yıllar önce bir astrologa gider. Astrolog kendisine şöyle der:
“Mutlaka yaz, senin için en iyisi bu olacak...”
Sonrasını Zeynep Braggiotti anlatıyor.
“Er ya da geç yaşanması gerekiyorsa bir şey, mutlaka evren onu atlamayacaktır derim hep. İzmir’in eski ailelerinden Braggiottilere gelin olmamdan ziyade onların bu şehre nasıl ulaştıkları, memleketlerinden uzakta kendi geleneklerini nasıl diri tutmaya çalıştıklarını paylaşmak oldu benim niyetim. Şimdi uzaktan bizi izlemeye devam ettiğine inandığım Ivana’nın bu aile için ne kadar önemli olduğunu göstermek istedim sadece. Bunun yanı sıra pişirdiği leziz yemeklere de; Binnur’un deyimiyle ortak etmek istedim herkesi… Ancak bu kitabı hazırlarken sadece Ivana’nın yaptıkları ile sınırlı kalmam mümkün olmadı ve geniş bir yelpazeye sahip İtalyan mutfağının olmazsa olmazlarını da ele almak istedim. İtalyanlar, bakıldığında aynı yemekmiş gibi görünen ancak malzemeler üzerinde yaptıkları ufak tefek oynamalarla dünyaya farklı lezzetler sunmuş bir millettir. Diyeceğim o ki, bu sayfalara taşıdığım yemeklerle İtalyan mutfağının ancak kapısını aralamış sayıyorum kendimi. Astrologun neden yazmam konusunda ısrarcı olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyorum. Atmam gereken bir imza ve kazanmam gereken bir dost varmış meğer...”

Haberin Devamı

Kitabı okurken eski günleri düşündüm

Son dönemde yemek kitaplarını daha çok okur oldum.
Hele hele içinde öyküsü olan; renkli insanların, farklı bölgelerin, coğrafyaların kültürlerini de, lezzetlerini de anlatan kitaplar olunca daha çok hoşuma gidiyor.
“İtalyan Aşkı” nı okuduğumda; bu kitap daha ödül almamıştı.
Zeynep Braggiotti ve Binnur Akhun Önen; sadece bir yemek kitabı yazmamıştı.
Braggiotti ailesinin İzmir günlerini de aktarmışlardı.
Bunu ailenin fotoğraflarıyla da süslemişlerdi.
Kitabı okurken; aile büyüklerimin anlattığı İzmir’i yeniden hatırladım.
Rahmetli amcamın, dedemin, anneannemin; dayılarımın, amcalarımın bana anlattığı hikayeleri; sofra sohbetlerini...
Geniş ailelerin, farklı komşuluk ilişkilerinden günümüze yansıyan anıları...
Kitapta okuduklarım tanıdık geldi.
Eskilere gittim; çocukluk günlerime; babamın anlattıklarına, İzmir’in o renkli ve farklı mazisine.
Elbette Braggiottileri tanıdım; hepimiz kadar İzmirli, hatta çoğumuzdan daha eski olan Levanten ailelerini, dostlarımı, arkadaşlarımı düşündüm.
Ve...
“İtalyan Aşkı” nı başucu kitaplarım arasına yerleştirdim.

Yazarın Tüm Yazıları