Paylaş
Pandeminin en kritik dönemlerinde yeni bir uygulamadan bahsetmiştim.
Musixen...
Musixen sadece sanatçıların kendilerini gösterebilecekleri ve gelir elde edebilecekleri bir platform değil, artık ileride olmasını beklediğimiz hibrid müzik ve sahne sanatları dünyasının da temellerini atan bir platformdu.
Kurucusu Çağrı Bozay, “Pandemi bitse de sanatçılar gördüler ki kimseye bağımlı ve zorunlu olmadan sanatlarını icra edip paralarını kazanabiliyor. Bu platform sayesinde Ağrı’dan New York’a, Dubai’den Brüksel’e kadar birçok ülke ve şehirde canlı performansları seyredebileceksiniz” demişti.
Musixen; 2020 yılının mayıs ayında hayata geçti. Aslında bu fikri tetikleyen en önemli unsur; müzik ve sahne sanatları endüstrisinin dijitalleşme ihtiyaçlarının henüz tam olarak karşılanmamış olmasıydı.
Pandemide fark ettik; bazen evden, bazen işyerinden çalıştık. Çoğu insan da hibrit bir çalışmayla bundan sonra devam edecek.
Ve bu uygulamalar bize gösterdi ki; artık tüketilen içeriğin interaktif ve mekan ve zamanın bağımsız olması bir seçenek değil; şart kabul ediliyor.
Uygulamanın hayata geçmesinin üzerinden bir yıl geçti ve Çağrı’yı arayıp merak ettiklerimi sordum.
Bu sıkıntılı dönemde bazı müzisyenlere ve özellikle yerel sanatçılara bir nefes olabilmiş miydi Musixen?
Aldığım cevaplar beni mutlu etti.
Eminim bu dijital platformlar daha da gelişecek.
Mekanlar için de yeni bir açılım
MUSİXEN’in kurucusu Çağrı Bozay; platformun Türkiye’den sonra Azerbaycan’da da faaliyete başladığını söyledi. Sanatçı sayısı 5 bine çıkmış; 200’ü Azerbaycanlı...
Son beş ayda 400 bine yakın download yapılmış. Ağustos hedefi 1 milyon olarak belirlenmiş.
Bozay şöyle konuşuyor:
“Ayda 250 lira kazanan sanatçı da var; 15 bin lira kazanan da. Ne kadar yayın yaptıkları ve etkileşimleriyle ilgili... Yerel bazı sanatçılar için nefes oldu. Bazıları pandemiden önceki gelirlerinin bile üzerine çıktılar. Haluk Levent’in ‘Sahneye Ses ver’ projesine 50 bin TL ile ilk bağışı yapan firma olduk. Şimdi hem offline hem de online şekilde festivaller düzenliyor olacağız. Mekan üyelikleri başlatacağız. Artık işletmeler bizde profiller oluşturup kitlemize ulaşıp daha fazla müşteri çekebiliyor olacaklar. Müzik On Air ile de Dijital Menajerlik işbirliğine başlıyoruz. Sanatçılarımızın özgün şarkılarının dijital dağıtımını yapacağız.”
Her adımı çok beğendim.
İlgiyle takip edeceğim.
Bir de dayanışma ruhu
DİJİTAL performans platformu Musixen, biletleme, oyunlaştırılmış bağış, kişiselleştirilmiş videolar gibi çeşitli yöntemlerle sanatçılara maddi kazanç elde edebilme imkanı yaratıyor. Müzisyenler, yaptıkları canlı yayınlarda gönderilen her bir hediye elmas başına gelir elde ederken platformun düzenlediği biletli yayınlarda ise gelirin yüzde 80’ini kazanıyor.
Musixen ayrıca kullanıcılara kişiselleştirilmiş videolar ile özel günlerde sevdikleri için hediye alternatifi de sunuyor. Yazdığınız bir şiir üzerine, uygulama içerisindeki sanatçılardan şarkı bestelemelerini talep ederek istediğiniz kişi için özel bir video hazırlatabilme seçeneğiniz bulunuyor. Bu uygulamadan elde edilen gelirin tamamı müzisyenlerin oluyor.
Musixen’in AHBAP platformuna başlattığı dayanışma kampanyasına 50 bin TL’lik bağışı değerli buluyorum.
Çağrı Bozay; “Tüm dünya zor bir dönemden geçiyor. Hemen her sektör pandemi sürecinden etkilendi. Pandeminin etkisini en çok hisseden sektörlerin başında ise performans sanatları, müzik, eğlence geliyor. Biz onların yanında olduğumuzu hissettirmek istedik” diyor.
Fonlar da ilgi gösteriyor
MUSİXEN’e yatırımcı ilgisi de çok fazla oldu. Yatırım turlarını Slikon Vadisi’nin en büyük fonlarından Plug & Play, Getir’in de fonu olan RE-Pie Girişim Sermayesi Fonu, Almanya merkezli Verodo Investments ve AFM Sinemaları’nın eski sahibi FDR Oyun ve İLS Vision’nun yatırımcılarıyla tamamlamışlar. Musixen’e ilginin devam etmesi hoşuma gitti.
Çağrı Bozay; “Şimdi merkez Avrupa ve Güney Amerika operasyonumuz başlayacak yakın zamanda. Sene sonunda da Seed A yatırım turuyla platformumuzu büyüteceğiz” diyor.
Müzik sadece dijitalde yapılmaz.
Hepimiz konserleri, canlı performansları çok özledik.
Ama yeni dünyada dijitalleşmeden de uzak kalamıyorsunuz.
İşte bu platformlar hepimize yol gösterecek.
Ve tematik buluşmalar belki de bu sayede alan kazanacak.
Ben Türk girişimcilerin bu alanda çok başarılı olacağına inanıyorum.
Paylaş