İzmir'in teknoloji fotoğrafı çekildi

İZKA, Ege Üniversitesi EBİLTEM ve TÜİK bir süredir çok önemli bir araştırmayı yürütüyor.

Haberin Devamı

“İzmir’in Yenilik Potansiyelinin Geliştirilmesi Projesi...”
Yani, bir anlamda gelecekle ilgili stratejiler üretiliyor.
Hedef, bilgi, teknoloji üreten ve ihraç eden bir İzmir yaratmak...
Teknik Komite’de, İzmir üniversitelerinin yanı sıra Sabancı Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, TTGV, ÜSİP ve özel sektör temsilcileri de yer alıyor.
Yenilik Komitesi’nde büyükşehir belediyesi, il özel idaresi, üniversiteler, odalar, borsalar, birlikler, serbest bölge ve OSB yönetimleri temsilcileri bulunuyor.
Araştırma sonuçları İzmir’le ilgili önemli tespitlerde bulunmuş.
Daha doğrusu İzmir’in bir MR’ı çekilmiş.
Bugün bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eğitimde rekabette geciktik


İzmir’in MR’ı aslında hepimizin bildiği bir gerçeği ortaya koyuyor. İzmir, özellikle yatırımlarda, araştırma ve geliştirmede İstanbul’un ve Ankara’nın gerisinde... Bunda hiç kuşkusuz üniversite ve enstitü sayısının, devlet desteğinin büyük önemi var.
Benim tezim hep İzmir’in bir üniversiteler şehri olmasından yanaydı. Yani İzmir sağlık ve eğitimde marka bir şehir olabilir. Ama bu atılımlar hep yakın bir geçmişe sığdı. Vakıf üniversitelerinin çok eski bir mazisi yok. Dolayısıyla eğitimdeki rekabeti İzmir daha yeni yaşamaya başladı.
Ben bu rakamların ve oranların gelecek yıllarda değişeceğine inanıyorum.

İşte, İzmir’in MR sonuçları

Haberin Devamı

· İzmir’de üniversite başına 438 bin kişi düşüyor.
· İzmir üniversitelerinde 50 fakülte bulunuyor. Mühendislik fakültelerinde daha fazla, yeni ve yenilikçi, ileri teknoloji alanında bölümlere ihtiyaç var.
· Sanayiye hizmet eden 11 araştırma enstitüsü bulunuyor.
· İzmir’deki öğretim üyesi sayısının toplamı Türkiye’deki öğretim üyesi sayısının yüzde 7.39’u. İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada.
· ARBİS’e kayıtlı araştırmacı sayısı yüzde 8.86. İzmir bu konuda 3’üncü sırada... Bu oldukça düşük... Bu oran proje yapan araştırmacı göstergesi aynı zamanda... Ankara yüzde 53.01 ile birinci, İstanbul yüzde 22.47 ile ikinci.
· 2007’den itibaren hem öğretim üyesi hem de bilimsel yayın sayısında yüzde 2.62’den 7.54’e artış var.
· 100 araştırmacı başına düşen TÜBİTAK proje başvuru sayısı 30. Kabul edilme sayısı 8. Başvuru/kabul oranı İstanbul, Ankara ve İzmir’de hemen hemen aynı; 1/3 oranında.
· İzmir’de TÜBİTAK ARBİS’e kayıtlı 7 bin 240 araştırmacı var.
· 2007-2010 yılları arasında Türkiye’de üniversitelerde üretilen toplam 493 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı. Ankara 524 ile birinci sırada, İstanbul yüzde 14 ile ikinci, İzmir yüzde 10 ile üçüncü sırada. Ancak, Ankara ile açık fark var. Ankara 117 başvuru sayısına sahip; İzmir 51.
· Patent sayısı açısından diğer bölgelerle kıyaslandığında geride olduğu gözlenen bölge, patent sayısı araştırmacı sayısı ile kıyaslandığında öne çıkmaktadır.
· Üniversitelerde yürütülen araştırmalar uygulamaya dönük olmamakta veya sonuçlar yeterli oranda tescillenmemektedir.
· Bu dönem içerisinde toplam 2 bin 16 firma Ar-Ge ve yenilik desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunmuş, ancak bin 212 firma bu desteklerden yararlanmıştır. İstanbul firmalarının bu desteği alma başarısı yüzde 60 düzeyinde... En çok yararlanan diğer bir bölge ise 932 firma ile Ankara... Ankara’dan başvuran 932 firmadan 593’ü bu desteklerden yararlanmış. Ankara firmalarının başarı oranı ise yüzde 64 düzeyinde...
· İzmir’i bu iki büyük bölgemiz ile karşılaştırdığımızda, bu desteklerden daha az sayıda yararlanan konumunda. İlgili dönemler arasında İzmir’den toplam 416 firma başvuru yapmış, bunlardan 259’u desteklenmiş. İzmir firmalarının başarı oranı yüzde 62 düzeylerinde.
· İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletme sayısı 2010 itibariyle 23 bin 749.
· Bölge firmaları TEYDEB, TTGV ve KOSGEB destekleri gibi Ar-Ge ve yeniliğe dönük kamu desteklerinden yararlanma açısından İstanbul ve Ankara’ya göre geride.
· 2007-2010 yılları arasında İzmir’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar 18 milyon Euro düzeyinde Ar-Ge indiriminden yararlanmış.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları