Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiği bir uygulamadan 15 Ağustos 2007’de bahsetmiştik. Ankara Hürriyet’in sayfalarında geniş yer bulan bu haberde Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarda yaşanacak olumsuzluklara doğru müdahale için "Kriz Yönetim Planı" hazırladığını sizlere duyurmuştuk.
Bugün 9 Haziran 2008. Eğitim öğretim yılının son haftasına girdiğimiz bugünlerde Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu çalışmasının sonucundaki tablo elimize geçti.
Kriz yönetim planı sayesinde Çankaya sınırları içindeki disiplin olayları yüzde 81 oranında azaldı. Bu rakamı küçümsememek lazım Çankaya’daki 168 okul ve 114 bin öğrenciden söz ediyoruz çünkü. Sonuna yaklaştığımız eğitim öğretim yılında Çankaya’da yalnızca 20 disiplin olayı yaşanmış. Bunların 12’si basit olaylar, kınama ve kısa süreli uzaklaştırma gibi.
Bu başarının altında 3 yıldır Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından yürütülen "Etkili Müdahale Planı" ve Valiliğin 2007-2008 eğitim öğretim yılında tüm okullarda uygulanmaya başlayan "Okul ve Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi" çalışmasının katkısı büyük. Bu başarıda kuşkusuz en büyük pay sahibi olan ise Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan ve başarılı ekibi.
Öğrenciye sevgi ve sabırla yaklaşmayı kendisine ödev edinen ekibin başındaki Saydan, disiplin olaylarının hiç yaşanmadığı bir ortam için çalıştıklarını söylüyor ve bu başarının altındaki nedenleri sıralıyor:
"Başarının temelinde tabii ki bir ekip çalışması yatıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve okul müdürlerimizin uyumlu çalışması sayesinde bu noktaya geldik. Problemli öğrencilerle bire bir görüşüldü. Bu çocuklarımızla ön çalışmalar yaptık. Bunda büyük başarı sağladık. Hedefimiz disiplin olaylarının hiç yaşanmadığı bir ortam yaratmak. Bu sene elimizdeki veriler de bizi bu yolda umutlandırdı."
Bu ses nereden geliyor
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Başkent’te de dün Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS) heyecanı vardı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri her ne kadar sorunsuz bir sınav geçtiğini söylese de bugün Ankara Hürriyet’te okuyacağınız gibi Büyükşehir Belediyesi kaynaklı ’iş makineli’ sorun yaşayan öğrenciler vardı. Veliler haklı olarak sinirli, sitemli. Bazısı sınava geç kalmış yol çalışması yüzünden. Sınav sırasında iş makinelerinin çalıştığını ve gürültüden çocuklarının rahatsız olduğunu da söylüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı bunu bilse sınava "Bu ses nereden geliyor?" diye bir soru koyardı. Kuşkusuz çocukların hiç biri bu sesin belediye makinelerinden geldiğini düşünemezdi. Böyle bir düşüncesizliğin kendilerini yöneten kişilerce yapıldığını bilemezlerdi.