MİLLİ Eğitim Bakanlığı ile Hayal Ortakları Derneği’nin, geleceğin liderlerini ortaya çıkarmak amacıyla başlattığı ’Oku Düşün Paylaş’ konulu projesi meyvelerini vermeye başlıyor.
Geleceğin liderlerini yaratmak için 6. ve 7. sınıf öğrencilerine okuma, sıra dışı düşünme ve yaratıcı yazma alışkanlıkları kazandırmayı hedefleyen projenin, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Çim Amfi’deki dönem sonu etkinliğine 500 kişi katıldı.
Projede Atölye lideri olarak 90 üniversite öğrencisi görev yapıyor. Gönüllüler, her sene Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden başvuru yapan 4000 öğrenci arasından mülakatla belirleniyor, altı aylık yoğun bir eğitimden başarıyla geçen gönüllüler programa kabul ediliyor.
Geleceğin sosyal sorumlu liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan proje, Ankara’da ilk mezunlarını 2 yıldır seanslara düzenli devam etmiş 6. ve 7. sınıf öğrencileri arasından verdi. Çocuklara başarı belgelerinin takdim edildiği Dönem Sonu Etkinliği, yine çocukların içinde yer aldığı aktivitelerle renklendi.
MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü ve YGA - Hayal Ortakları Derneği arasında imzalanan "Oku, Düşün Paylaş" işbirliği protokolü doğrultusunda Türkiye’de ilk kez Adana’da uygulanmaya başlayan Oku Düşün Paylaş Türkiye ile beraber büyük bir ivme kazanan proje, Anadolu’dan büyük şehirlere, yurtdışına gerçekleşen beyin göçünü, tam tersine Anadolu için beyin gücüne dönüştürmeyi de hedefliyor.
Başarılı Türklerin yurtdışındaki başarılarını okuyup, gelecek vaadeden Türk öğrencilerin çeşitli burslarla yurtdışına ’kaptırıldığı’ haberlerine görmekten bunalmışken böyle bir projeye sevinmek faşizan bir tutum mu bilemiyorum ama sevinmeden de edemiyorum.
Çok güzel kutladılar
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladık. Yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanan bayram Ankara’nın bir okulunda çok farklı kutlandı. Eşref Bitlis İlköğretim Okulu 8 aydan beri bu önemli güne hazırlanıyordu. Beden Eğitimi Öğretmeni Yasemin Topgül önderliğinde sekiz koca ay Atatürk’ün mirasına layık bir gösteri için çalıştılar.
Yasemin Hoca ve öğrencileri için büyük gün geldiğinde programda görevli öğrenciler saat 6.00’da okula gelerek hazırlıklarına başladılar. Atatürk’ün büstü ve okul bahçesi rengarenk mumlar ve çiçeklerle bezendi. Her taraf bayraklar ve Atatürk resimleri ile donatıldı.
Törende çeşitli danslar, karadeniz oyunu, kukla şov, Van kız ekibi, Kafkas dansı, jimnastik gibi bir çok muhteşem gösteri vardı. Hepsi ayrı ayrı kıyafet ve hareketleriyle göz doldurdu. Öğrenciler yer hareketleriyle trambolin ve kule hareketleriyle izleyicileri kendilerine hayran bıraktılar. 7. sınıf öğrencileri komando oldular ve yaptıklari gösteriyle töreni izleyen herkesin duygu dolu dakikalar yaşamasına sebep oldular ve dakikalarca alkışlandılar.
Eşref Bitlis İlköğretim Okulu’nda öğrenciler 19 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. 19 Mayıs’ta Atatürk’ü Andılar, Gençlik ve Spor Bayramı’nı protokol bayramı değil de kendi bayramları gibi özgürce kutladılar. Bu güzel programı yaşatanlara ne kadar teşekkür etsek az.
Bir evlenememeleri eksikti
TÜRK Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmayı bugün Ankara Hürriyet’te okuyacaksınız. Araştırmaya göre bir öğretmenin düğün masraflarını karşılayabilmesi için en az 3 bin 829 saat çalışması gerekiyor. Sadece masraf için binlerce saat çalışmak. Hadi borç harç evlendin, evi nasıl geçindireceksin? Borçla.
Türk Eğitim-Sen’in bir kaç ay önce yaptığı bir başka anketi hatırlatalım: "Bin 970 öğretmen üzerinde yapılan araştırmada, öğretmenlerin yüzde 89.6’sının kredi kartı borcu ya da taksidi bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 8’i borçları yüzünden intihara teşebbüs etti."
İki anketi alt alta topladığımızda iki gönülün bir olunca samanlığın seyran olduğu günlerin atalarımızın zamanında kaldığını anlıyoruz. Geleceğin Türkiye’sini oluşturacak bireyleri borç harç içinde yetiştirmek zorunda kalan öğretmenlerimize de Allah’tan sabır diliyoruz.