Paylaş
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Türkiye genelinde 1 milyon 600 bin olarak açıkladığı mülteci sayısı kimilerine göre 2 milyon civarında.
Kurtulmuş’un “Suriyeliler misafir midir?” sorusuna verdiği, “Maalesef ilk anda Suriyeli mülteciler konusuna, gelecekler ve birkaç ay sonra gidecekler diye bakılıyordu. Ama 3 buçuk senelik bu iç savaştan sonra kalıcı oldukları görülüyor” yanıtı ise mülteci sorununun çok boyutlu olduğunu gözler önüne serdi.
* * *
Peki Başkent Ankara’daki Suriyeli sayısı nedir?
Her geçen gün sayıları artsa da Türkiye’deki en kontrollü kentlerden biri Ankara.
Başkent’teki Suriyeli mülteci sayısı 20 bin 500 civarında. 15 bin’i Altındağ ilçesi sınırlarında yaşıyor. Yıkık dökük kentsel dönüşüm bölgelerinde hayatta kalmaya çalışıyorlar.
Bazıları günlük işlerde piyasa fiyatlarının çok altında haliyle sigortasız olarak çalışıyor.
Pek çoğu çoluk çocuk dileniyor.
Bir kaç devlet kurumunun yaptığı ankette de Kurtulmuş’un açıklamasını destekler sonuç çıktığı bilgisine ulaştım. Mültecilerin büyük çoğunluğu Suriye’de istikrar sağlansa dahi geri dönmeyi düşünmüyor.
* * *
Türkiye’nin farklı bölgelerinde Suriyeli mültecilerle bölge halkı arasında yaşanan sıkıntılar malum. Ankara’da mültecilerin evleri yakıldı, başka kentlerde Suriyelililerin işlettiği dükkanlar tahrip edildi.
Olaylarda hangi tarafı dinleseniz haklı bulursunuz.
‘İyi geçinin onlar misafir’ demekle de iş çözülmüyor. Zaten misafir de değiller. Okul çağındaki binlerce mülteci çocuğun sokaklarda olmasının sıkıntısını önümüzdeki yıllarda çekeceğiz.
İş bulamayan ebeveynleri illegal yapıların bir numaralı hedefi olacak, bunun da dönüşü bizlere olacak.
Madem misafir değiller, tam entegrasyon için önce bu ülkenin vatandaşları ikna edilmeli. İlgili tüm kurumlar harekete geçerek mültecilerin sosyal hayata karışmasını sağlamalı.
Aksi halde yeni bedeller ödememiz kaçınılmaz....
DOĞALGAZ İSYANINA ŞAHİN'DEN DESTEK
Kış kapıya dayandı, Türkiye’nin başkentinde en önemli sorun doğalgaz. Pek çok apartman doğalgaz bağlantısı bekliyor.
Başkentgaz’ın özelleşmesinin ardından vatandaşlar kurumun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu dönemi arar hale geldi.
Ankara Hürriyet’e gelen okuyucu telefonlarının çoğunu “Muhatap bulamıyoruz”, “Söz verildiği halde bağlantılarımız yapılmıyor”, “Bu kışı da elektrik sobalarıyla geçirmek istemiyoruz” benzeri şikayetler oluşturuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten ilçe belediye başkanlarına Başkentgaz’ın hizmet performansından memnun olan birine rastlamak mümkün değil.
Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in katıldığı bir toplantıda doğalgaz problemi gündeme gelmiş.
Bir vatandaşın, “Uzun zamandır doğalgaz bağlantısı bekliyoruz. Pek çok kişi bu konuda mağdur. Ankara’ya yakışmıyor” sözleri üzerine Şahin önce Büyükşehir’e bu konuyu ileteceğini ifade etti. Başkentgaz’ın özelleştirildiğinin hatırlatılmasının üzerine Şahin, Torunlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun’a sıkıntıları bizzat aktaracağını söyledi. Şahin’in de müdahil olduğu doğalgazdaki hat sorunun takipçisi olacağız.
DÜNYANIN KONUŞAN TEK AVM’Sİ
Kişi başına düşen AVM metrekaresi açısından Ankara Türkiye birincisi.
AVM’ler hayatımızın öyle ortasında ki özellikle hafta sonları pek çok başkentli, “Bugün AVM’ye gitsek mi” diye düşünmüyor, “Hangi AVM’ye gitsek” sorusuyla meşgul oluyor.
“Bu kadar AVM Ankara’ya yeter” diye bir şey de yok. Halen devam eden inşaatlar, gelecek projeler...
Hatta devam eden pek çok konut projesinin kendi alışveriş merkezi ve yaşam alanları mevcut.
Ankara’nın sembolü olan Atakule’nin AVM kısmı bildiğiniz gibi yıkıldı ve yenisi yapılıyor.
Ankara’yı ‘istila eden’ AVM’ler bu projede kentlilere not bile yazmış: “Kule size emanet. Yakında döneceğim. İmza:AVM”
Bu kadar AVM’nin arasında sıkışan kentliler adına bir not yazalım: “Ne yana baksak AVM. AVM’den sıkıldık ama yapacak başka bir şey yok. Döneceksen acele et.”
Paylaş