BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Başkan adaylarındaki düğümün çözülmesinin ardından gözler Ankara’nın ilçelerine döndü.
CHP ve AKP’de metropol ilçelerin bir kısmı açıklanırken, Mart 2009 seçimlerinin tartışmasız en hızlı aday açıklayan partisi MHP’de 25 ilçenin tamamında adaylar belirlendi. MHP Çankaya’da Sami Sel, Keçiören’de Şükrü Şahin, Yenimahalle’de Yaşar Yıldırım, Mamak’ta Mehmet Çevik, Altındağ’da Hasan Bilgiç, Sincan’da Yücel Atilla Durmuş, Etimesgut’ta Enver Demirel, Gölbaşı’nda Yakup Odabaşı’yla Ankaralı seçmenden oy isteyecek.
CHP’de ise vitrin ilçelerde belli olan adaylar, Altındağ’da Ümit Buğdaycı, Mamak’ta Veli Gündüz Şahin, Sincan’da Şenol Ağbaba. Seçimin hayli çekişmeli geçmesi beklenen Yenimahalle’de Ufuk Ataç’ın çekilerek Çankaya’dan aday adayı olmasıyla Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fethi Yaşar’ın şansı bir hayli arttı. "İlçe örgütünün adayı" kimliği de Yaşar’ı bir adım öne çıkarıyor.
Etimesgut’ta Türkoğlu
Etimesgut’ta ise, kısa bir süre önce AKP’den CHP’ye geçen, beldelerin kapatılmasını öngören yasaya muhalefetiyle tanınan Temelli Belediye Başkanı Alaattin Türkoğlu ismi seslendirilmeye başlandı. Keçiören’de eski İlçe Başkanı Mehmet Yurtsever ve Halil Yağmur isimleri öne çıkarken, Gölbaşı’nda Avukat Özgür Sağlam’ın aday gösterilebileceği belirtiliyor.
Şimdiden aday adayı sayısı 14 olan, "gönlünden geçirenlerle" beraber bu sayının 30’a ulaşması kimseyi şaşırtmayacak Çankaya’da ise durumlar bir hayli karışık.
YSK’nın açıkladığı takvime göre 17 Şubat, adayların bildirilmesi için son tarih. Çankaya adayının da bu tarihe kadar bekletilmesi CHP’deki "Çankaya hassasiyetini" biraz bilenler için sürpriz bir gelişme olmayacak. Önemli bir diğer not ise CHP’nin tüm teşkilatlarında adayların bir an önce belirlenmesi talebinin olduğu.
Belirsizlik sürüyor
AKP’de ise bir yaprak dökümü olmasa da özellikle bazı ilçelerin açıklanmasından sonra ilginç gelişmeler yaşanıyor. Başbakan Erdoğan’ın Keçiören’de Turgut Altınok, Yenimahalle’de Ahmet Duyar ve Altındağ’da Veysel Tiryaki’yle devam edileceğini açıklamasının ardından gözler diğer metropol ilçelere çevrildi. Çankaya dışındaki açıklanmayan dört önde gelen ilçede yönetimde olan AKP’de aday adayları arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin’in adaylıktan çekildiği söylense de son ana kadar her türlü sürpriz yaşanabilir. Yoğun çekişmenin yaşandığı Sincan’da Hasan Altın’ınmı yoksa Rıza Gezer’inmi aday olacağı, AKP’de en merak edilen sorulardan biri. Altın ve Gezer arasında inada binen çekişmenin devam etmesi halinde iki ismin de kaybedenler tahtasına yazılacağı ve sürpriz bir adayın isminin gündeme gelebileceği de Başkent kulislerinde konuşuluyor. Bu çekişmenin arasından Sincan’a aday adayı olan Yenikent Belediye Başkanı Emin Özer’in de sıyrılabileceği belirtiliyor.
Balta mı Haşlak mı
AKP’de bir başka büyük yarışın yaşandığı ilçe de Gölbaşı olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan temayül yoklamasında rakiplerine büyük fark atan Murat Bey Balta mı yoksa mevcut Belediye Başkanı Abdülnasır Haşlak mı adaylık ipini göğüsleyecek, bekleyip göreceğiz. AKP’de en çok aday adayı olan ilçelerden biri durumundaki Etimesgut’ta ise mevcut aday adayları arasında bir değerlendirme yapıldığında Serhat Kemal Yılmaz’ın yeniden aday olması güçlü bir ihtimal olarak görünüyor.
Çankaya’da AKP’den aday olmak için temayül yoklamasında altı aday yarıştı. Ancak partinin üst düzey yetkililerinin ağzından düşürmediği, "Herkesin tanıdığı, sükse yaratacak aday" tanımlaması bu isimlerle pek de örtüşmüyor.
İç ve dış politikadaki yoğunluk AKP’nin Ankara’daki belirlenmeyen adaylarının açıklanmasını geciktirebilir. Bu da mevcut belediye başkanlarının sancılarını arttıracak gibi görünüyor.
Gökçek sessizliğe büründü
ÜÇ M kilidinin (Mansur Yavaş, Melih Gökçek, Murat Karayalçın) 29 Mart’ta sadece Ankara’yı değil Türkiye’yi kilitleyeceği tüm siyasi çevrelerin üzerinde birleştiği bir konu.
Seçimlere üç ay kala tüm çevrelerin nefeslerini tutarak izlediği bu yarışta, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in son günlerdeki sessizliği Başkent’te merak konusu oldu.
Kılıçdaroğlu tartışmasından sonra düzenlediği "balonlu" basın toplantısının akabinde yalnızca Başbakan Erdoğan’ın kendisini açıklamasını gazetecilere değerlendiren Gökçek bu konuşmasından sonra yeniden sessizliğe büründü.
Gökçek’in bu tutumundaki en önemli etkenlerin başında, son dönemde sürekli ekranlarda boy göstermesinin partisi içinde antipati yaratması geliyor. Ayrıca Gökçek’in muhalefetin yanısıra kendi partilileriyle de polemik yaşaması ve doğalgaz faciasının da sessizlik kararında etkili olduğu belirtiliyor.
İddiaya göre Gökçek bir ay boyunca televizyonlara pek çıkmayacak ve seçimlere konsantre olarak seçim stratejisini belirleyecek.
Bakalım Başkan Gökçek sessizliğe daha ne kadar dayanabilecek...